Γεωργιούπολη-Λίμνη Κουρνά: Εκεί που κρύβονται παραμύθια και νεράϊδες

Στην αγκαλιά του Αποκόρωνα, 38 χιλιόμετρα από τα Χανιά, βρίσκεται ένας από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης, η Γεωργιούπολη. Από την μια μεριά θα βρεις εδώ ηρεμία, χαλάρωση και από την άλλη δεν θα σου λείψει τίποτα από τα …στερεότυπα των διακοπών.












Η Γεωργιούπολη, αν και με την πρώτη ματιά, κουβαλάει λίγο από το ”παραμύθι” των τουριστικών προορισμών ή δείχνει έτοιμη εύκολα να την παρεξηγήσεις, αν όμως την κοιτάξεις κατά πως τις αξίζει, θα δεις πως είναι χωριό ζωντανό , αληθινό, με σπίτια, με χωράφια, με καφενεία, μανάβικα, φούρνους, τράπεζα και κυρίως με ανθρώπους. Παρόλο που το καλοκαίρι ο πληθυσμός αλλοιώνεται από τους χιλιάδες τουρίστες, με έναν μαγικό τρόπο, η Γεωργιούπολη δεν χάνει τον χαρακτήρα της.

Εγώ πάλι, δεν ξέρω γιατί, αλλά κάθε φορά που πήγαινα, περίμενα πως από κάπου θα ξεπεταχτούν ο Χιούι, ο Λιούι, ο Ντιούι και πίσω τους να σέρνεται ο θείος τους ο Ντόναλντ Ντακ. Πάντα η Γεωργιούπολη μου θύμιζε την Λιμνούπολη. Άσε που όλο και με κάτι μπερδευόμουν, να με τους ψαράδες παράδειγμα. Ψαράς στην Κρήτη, σαν ανέκδοτο μοιάζει και κάθε φορά που έβλεπα να καλαφατίζει τα δίχτυα, έτοιμος ήμουν να του φωνάξω:
– εεε, έχε τον νου σου στο αντικριστό…


Κοιτάζω πέρα στις καλαμιές και κάτι “ξεχασμένοι” Ελβετοί έχουν πιάσει λακριντί με τους νερομπάκακες και τις χελώνες, στα νερά του Αλμυρού ποταμού και δε λένε να σταματήσουν, μέχρι και οι χήνες που στο μπλα μπλα δεν τις ξεπερνάει κανείς, μέχρι και αυτές τους γύρισαν την πλάτη…









Οι παραλίες δεξιά και αριστερά, στην μέση το όμορφο, γραφικό λιμανάκι, η Γεωργιούπολη είναι ότι πρέπει για διακοπές αν και εμένα σε αυτή την επίσκεψη στην Γεωργιούπολη, μου ”έκατσε” μπουρίνι και το τοπίο θύμιζε Περσεφόνη το φθινόπωρο, εντάξει δεν τα έβαψα και μαύρα, η λίμνη του Κουρνά δίπλα είναι.
Η Κορησία το λοιπόν, εντάξει, εντάξει. Πάμε από την αρχή…






…Η λίμνη Κουρνά, η μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού στην Κρήτη, βρίσκεται σε ένα κοίλωμα ανάμεσα σε λόφους, 4χλμ από την Γεωργιούπολη. Μεγάλη λίμνη δεν την λες, έχει μέγιστο μήκος 1087 μέτρα και μέγιστο πλάτος 880 μέτρα, ούτε βαθιά την λες, αφού το μέγιστο βάθος της δεν είναι παραπάνω από 22.5 μέτρα. Είναι όμως κούκλα, με πολύ ωραία χρώματα, ιδανική για βόλτες, για πικ νικ, για θαλάσσιο ποδήλατο, κανό, και ηλιοθεραπεία. Αν τώρα τίποτα από όλα αυτά δεν είναι τις αρεσκείας σου, κάνε μια βόλτα γύρω από την λίμνη, διάλεξε μια από τις πολλές ταβέρνες και δοκίμασε την σπουδαία κρητική κουζίνα.


















Όπως κάθε λίμνη που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και τούτη έχει τους δικούς της θρύλους και την δικιά της, καταδικιά της νεράιδα.
Η ξανθή νεράιδα, εμφανίζεται τα φεγγαρόλουστα βράδια να χτενίζει τα μακριά μαλλιά της. Ο μύθος για τη δημιουργία της λίμνης και τη νεράιδα της, αναφέρει πως οι κάτοικοι της περιοχής ζούσαν και φέρονταν σαν να ήταν μακριά από το δρόμο του θεού. Ο Θεός θύμωσε και αποφάσισε να τους τιμωρήσει, όπως έκανε επίσης στα αμαρτωλά Σόδομα και Γόμορα. Προκάλεσε λοιπόν βροχές που κράτησαν πολλές ημέρες και έπνιξαν το χωριό και τους χωρικούς, δημιουργώντας μια λίμνη. Ο μόνος άνθρωπος που σώθηκε ήταν η κόρη του παπά, που εμφανίζεται ακόμα και σήμερα να κάθεται σε κάποιο βραχάκι στη λίμνη και να χτενίζει τα μαλλιά της. Η νεράιδα αυτή φροντίζει τις πάπιες και τα άλλα μικρά ζώα που ζουν στην περιοχή.















Στην λίμνη, που αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο, εκτός από την νεράιδα, υπάρχουν νερόκοτες και πάπιες, χέλια, νερόφιδα και ένα σπάνιο είδος δίχρωμης χελώνας, που έχει βούλες στο καβούκι της, η επιστημονική ονομασία της οποίας είναι εμύδη (τερραπίνη, Malaclemys terrapin).

Επίσης κατά καιρούς εμφανίζονται στη λίμνη ερωδιοί και κορμοράνοι.