FeaturedTravel StoriesΕλλάδα

Σκύρος: Ανθρωπογραφία στο νότο των Σποράδων

Χειμώνας μαλακός σαν άνοιξη στην αυθεντική Σκύρο, το μεγαλύτερο και νοτιότερο νησί του συμπλέγματος των Σποράδων, αυτό με τις έντονες αντιθέσεις της βλάστησης και της ξηρασίας, του μπλε και του πράσινου, της αγριάδας και της γαλήνης.

Στη γειτονιά γύρω από την κεντρική πλατεία της Χώρας (ή του Χωριού, όπως προτιμούν να αποκαλούν την πρωτεύουσα τους κάποιοι Σκυριανοί), πλήθος κόσμου είναι ακροβολισμένο σε λευκές πεζούλες, λιθόστρωτα σοκάκια και μικρές αυλές σφιχταγκαλιασμένων κυβόσχημων σπιτιών. Ζωντανές νότες παραδοσιακών σκυριανών ρυθμών ακούγονται να ανεβαίνουν από τα πνευμονία μιας ντόπιας ζυγιάς μουσικών οργάνων που αποτελείται από ένα κλαρίνο και ένα λαούτο.

skyros-24

Οι Σκυριανοί αγαπούν την ιστορία και την τοπογραφία του νησιού τους, διαφυλάττουν την πολιτιστική κληρονομιά τους, τιμούν τα έθιμα και τις παραδόσεις τους αναβιώνοντας τα, βιώνοντας τα…

Μικροί και μεγάλοι ντυμένοι με τις επίσημες παραδοσιακές φορεσιές τους, τις οποίες φορούν στις γιορτές, στις χαρές, στα σημαντικά γεγονότα της τοπικής κοινωνίας τους, ξεπροβάλλουν από τις πλακόστρωτες ρούγες που περικλείουν την Χώρα, ξεκινώντας από το Κάστρο οπού εδρεύει ο Αϊ-Γιώργης ο Επανωτός και φτάνοντας ως το καλντερίμι της Κεντρικής Αγοράς της Σκύρου, την καρδιά της μικρής πολιτείας.

Περήφανοι μα ταπεινοί, λιγομίλητοι μα χαμογελαστοί, διασχίζουν τις αρτηρίες του νησιού τους και έχουν το προνόμιο να ατενίζουν δεξιά και αριστερά την απεραντοσύνη του Αιγαίου, την ίδια την ελευθερία. Κορίτσια και γυναίκες ξεχωρίζουν ανάμεσα στο πολύβουο πλήθος του κόσμου με τα χαρακτηριστικά κίτρινα παραδοσιακά κουμιώτικα γυναικεία κεφαλομάντηλα τους, σαν ένα άφτερο μελίσσι. Μα και οι άντρες, ενήλικες ή μικρά αγόρια, διακρίνονται με τα αντίστοιχα μπλε κεφαλομάντηλα τους και κυρίως με την παρρησία και την καθαρότητα που εκπέμπει το βλέμμα τους.

skyros-4

Είναι πρωί Καθαράς Δευτέρας και οι Σκυριανοί, ξενυχτισμένοι μα ακούραστοι, ετοιμάζονται να την γιορτάσουν με τοπικούς χορούς, με μπάλο, με συρτό και με Καλέ (ή Σκυριανό ή Κουμιώτικο), κλείνοντας έτσι πανηγυρικά την μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή τους, αποχαιρετώντας για ακόμα μια χρονιά το πανάρχαιο Τριώδι.

Ακούγονται ήδη οι ντόπιοι οργανοπαίχτες να τραγουδούν μελωδικά και παθιασμένα:

…«Νησί μου αγαπημένο

νησί μου διαλεχτό,

ανάμεσα πελάου

κοράλλι ζηλευτό»…*

* Στίχοι από το παραδοσιακό τραγούδι «Η Σκύρος ειν’ ωραία» με προέλευση την Σκύρο των Σποράδων.

skyros-35
Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Φωτεινή Χατζηευστρατίου

Φωτεινή Χατζηευστρατίου

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Εδώ και σαράντα ένα καλοκαίρια, η Θεσσαλονίκη είναι το λιμάνι της Φωτεινής. Εκεί γεννήθηκε, εκεί ζει και εκεί επιστρέφει, αν και λατρεύει τα ταξίδια, σε πραγματικούς και νοητούς παραλλήλους. Σπούδασε αριθμούς, σύμβολα, οικονομικά μοντέλα και δείκτες (προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και στην οικονομική επιστήμη), αλλά πάντα αγαπούσε τα γράμματα, τα σημεία στίξης, τις λέξεις και την γραφή. Είναι διοικητικό στέλεχος (International Business Operations Coordinator) σε εξαγωγική βιομηχανική επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα, οπού ασκεί πολύπλευρες επαγγελματικές δραστηριότητες. Φύσει και θέσει αισιόδοξο άτομο, υπέρμαχος της ελεύθερης αλλά υπεύθυνης έκφρασης απόψεων (αρθρογραφεί περιστασιακά και ερασιτεχνικά στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο), θέλγεται από την δημιουργική γραφή και την χρησιμοποιεί ως μέσο έκφρασης. Κείμενα της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς συγγραφής κατά επανάληψη, ενώ το 2012 βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο στους ΚΖ’ Πανελληνίους Ποιητικούς Αγώνες Δελφών της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών για το ποίημα της με τίτλο «Επιβίωση». Αγαπά τα ταξίδια, τις εκδρομές, τις περιηγήσεις, τις αναζητήσεις, τις εξερευνήσεις και τις ανακαλύψεις που αυτά συνεπάγονται, και καθώς τα χρόνια περνούν, νιώθει όλο και περισσότερο την ανάγκη να είναι πιο κοντά στην φύση. Στην φύση συναντήθηκε και με έναν νέο έρωτα, αυτόν της φωτογραφίας, που έφερε στην ζωή της πολλές όμορφες απεικονίσεις, αλλά και μια σύγκρουση: αυτή μεταξύ των λέξεων και των εικόνων, την οποία όμως προσπαθεί να συγκεράσει, «παντρεύοντας» τις εικόνες με τα κείμενα, ώστε να μην χρειάζεται να επιλέξει τι είναι εκείνο που τελικά την αγγίζει περισσότερο! Γνήσιος βιβλιόφιλος, διαβάζει πολύ και συχνάζει σε χώρους οπού το βιβλίο και το χαρτί πρωταγωνιστούν. Από αυτή τη συνήθεια της γεννήθηκε η αγάπη της για τους σελιδοδείκτες. Είναι συλλέκτρια σελιδοδεικτών, κατέχοντας μια από τις μεγαλύτερες συλλογές παγκοσμίως (≈80.000), που παρουσιάστηκε το 2003 ως έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. Η Φωτεινή, λοιπόν, ταξιδεύει διαβάζοντας, εξερευνεί φωτογραφίζοντας, ονειρεύεται δημιουργώντας, εκφράζεται γράφοντας και ζει μαθαίνοντας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button