Travellers of Mind

Φανταστικά ταξίδια: Francisco de Miranda

Κούμπωνε το τελευταίο κουμπί του σακακιού της χρυσοκέντητης στολής του. Εκείνο κάτω από τον λαιμό. Τα μάτια του ” έπεσαν ” στο ανοιχτό παράθυρο. Για την ακρίβεια, έξω από το ανοιχτό παράθυρο. Ο Παρθενώνας στον βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών… Κκαι όπως θα έγραφε ο Ν. Καζαντζάκης πολύ αργότερα, “καβάλα πάνω σε ίσκινα άλογα τους ίσκιους κυνηγούμε, ίσκιος κι ο θάνατος και κυνηγάει τον ίσκιο της ζωής μας “.

Περπατούσαν ανάμεσα στα λιόδεντρα για περισσότερο από οχτώ ώρες. Εκείνος στο γκρι άλογο του. Μαζί του, ο υπηρέτης του και ο Έλληνας οδηγός του.
Αθήνα Μαραθώνας, διαδρομή ανάμεσα στο χθες και στο …παλιότερα.fransisko-4

Έμαθε για την αρχαία Ελλάδα μέσα από τα βιβλία. Αγάπησε τους φιλοσόφους της και τον πολιτισμό της. Τα λευκά μακριά μαλλιά του, μπλέκονταν ανάμεσα στα κλαδιά και τα σύννεφα. Τίποτα όμως δεν μπορούσε να σβήσει την φωτιά στα στήθη του.

Ο νεαρός Φρανσίσκο έδειξε από νωρίς ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους πολιτισμούς του παλιού κόσμου και ιδιαίτερα της Αρχαίας Ελλάδας. Έχοντας σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Καράκας και έχοντας διαβάσει μια πληθώρα έργων Ελλήνων συγγραφέων ο Φρανσίσκο Μιράντα, φιλόσοφος πια και πολιτικός έφτασε στην Ευρώπη και από εκεί στην Αθήνα.fransisko-11

Ο Φρανσίσκο ντε Μιράντα, «Πρόδρομος της Αμερικανικής Χειραφέτησης» κατά της ισπανικής αυτοκρατορίας, συμμετείχε στην Ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλικής Επανάστασης στην οποία του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ήρωα της Επανάστασης και Στρατάρχη της Γαλλίας, ενώ πρόκειται για τον μοναδικό λατινοαμερικάνο που το όνομα του βρίσκεται χαραγμένο στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι. Στη συνέχεια, έλαβε μέρος στην Ανεξαρτησία της Βενεζουέλας, όντας ο αρχηγός του «Πατριωτικού Μετώπου» και κυβερνήτης της Πρώτης Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.

Προτού ακόμη ενταχθεί στη Γαλλική Επανάσταση και τα ιδεώδη του Διαφωτισμού, το 1771 ο Μιράντα ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι στον κόσμο που διήρκησε σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του. Αποτέλεσμα του ταξιδιού αυτού, είναι το «Ημερολόγιο του Μιράντα», στο οποίο κατέγραψε λεπτομερώς τις εμπειρίες του και το οποίο αποτελείται από 63 δεμένους τόμους.

Στην Ελλάδα, που τότε ήταν υπό οθωμανική κατοχή, αποβιβάστηκε στις 16 Μαΐου του 1786, στην ηλικία των 36 ετών, και ήταν ο πρώτος πολίτης της αμερικάνικης ηπείρου που επισκέφτηκε την ελληνική γη.

«Τούτος ο Κιχώτης δεν είναι τρελός, έχει όμως μια ιερή φλόγα στην ψυχή…», είχε πει γι’ αυτόν ο Ναπολέων.fransisko-3

Ποιος είναι, αλήθεια, αυτός ο επιφανής Βενεζολάνος του οποίου το όνομα είναι χαραγμένο στην Αψίδα του Θριάμβου; Το πορτραίτο του στην αίθουσα των προσωπικοτήτων στο παλάτι των Βερσαλλιών και το άγαλμά του στο πεδίο μάχης της Βαλμί, στη Γαλλία.
Ποιος άλλος λατινοαμερικανός μπόρεσε να χρησθεί ήρωας σε τρεις απελευθερωτικούς αγώνες;
Ποιος άλλος λατινοαμερικανός διετέλεσε στρατηγός του Γαλλικού Στρατού;
Ποιος είναι τελικά αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος σε όλη του τη ζωή ανέπτυξε στενές σχέσεις με τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προσωπικότητες της εποχής του;fransisko-7

Ο Σεμπαστιάν Φρανσίσκο ντε Μιράντα Ροντρίγκες, γεννήθηκε στο Καράκας της Βενεζουέλας στις 28 Μαρτίου του 1750 και πέθανε στο Σαν Φερνάντο της επαρχίας Κάντιθ, στην Ισπανία, στις 14 Ιουλίου του 1816. Στις 25 Ιανουαρίου του 1771 έφυγε για την Ευρώπη και πήρε το βαθμό του Λοχαγού στις 7 Ιανουαρίου του 1773 (η στρατιωτική του καριέρα διήρκησε μέχρι το 1780). Πολέμησε στην Ισπανία, στην Αμερική και στην Αφρική.  Το 1779 συμμετείχε στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών και έφτασε στο βαθμό του Συνταγματάρχη για τις υπηρεσίες του. Ωστόσο από το 1778 η Ιερά Εξέταση στη Σεβίλλη τον κατήγγειλε ως ένοχο για το αδίκημα της κατοχής απαγορευμένων βιβλίων, και για το λόγο αυτό εγκατέλειψε τη χώρα.
Το 1791 συμμετείχε στη Γαλλική Επανάσταση και πήρε το βαθμό του υποστράτηγου του γαλλικού στρατού. Το 1805 ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ξεκίνησε τον πρώτο του αγώνα για την ανεξαρτησία της Νότιας Αμερικής από την Ισπανική Αυτοκρατορία.

Είναι αναμφισβήτητο ότι εξαιρετικοί άνθρωποι όπως ο Φρανσίσκο ντε Μιράντα εμφανίζονται σπάνια στο πέρασμα της ιστορίας της ανθρωπότητας.
Ο πρόδρομος της Λατινοαμερικάνικης ανεξαρτησίας, μεγάλος Στρατηγός Φρανσίσκο ντε Μιράντα ήταν ο πρώτος πολίτης της αμερικάνικης ηπείρου που επισκέφτηκε τον ελληνικό χώρο, το 1786, θέλοντας να εμπλουτίσει τα διαβάσματά του με τη ζωντανή επαφή με πολλά στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού των ελληνικών, μυκηναϊκών και μινωικών λαών, που είναι οι πρόγονοι του δυτικού πολιτισμού.fransisko-9

Η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου φιλόσοφου και πολιτικού, Φρανσίσκο ντε Μιράντα (Καράκας, 28 Μαρτίου 1750 – Σαν Φερνάντο, Κάντις, 14 Ιουλίου 1816) εγκαινίασε μια ψηφιακή έκθεση πολυμέσων με τίτλο «Φρανσίσκο ντε Μιράντα, ο πρώτος λατινοαμερικάνος στην Ελλάδα» στο κτίριο της, Χάρητος 6, Κολωνάκι.

Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει την εξαιρετική πνευματική και γεωγραφική περιοδεία που πραγματοποίησε ο Φρανσίσκο ντε Μιράντα στα ελληνικά εδάφη το 1786 και που τον ενέπνευσε στη δημιουργία του απελευθερωτικού του σχεδίου στη Λατινική Αμερική.fransisko-10

*Πληροφορίες από grecia.embajada.gob.ve

https://www.youtube.com/watch?v=kq59rEVWQNI

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Σπύρος Τσακίρης

Σπύρος Τσακίρης

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ-VIDEOGRAPHER Γεννήθηκε το 1962 στη Ζαχάρω Ηλείας. Από πολύ νωρίς άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία. Από το 1987 εργάζεται στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», καλύπτοντας όλα τα μεγάλα ελληνικά και διεθνή γεγονότα. Από το 1999 είναι υπεύθυνος του φωτογραφικού τμήματος της εφημερίδας (καθημερινό, κυριακάτικο φύλλο, www.enet.gr). Έχει καλύψει θέματα όπως: Εμφύλιος στη Βοσνία, 1o και 2ο Πόλεμο του Κόλπου, εμφύλιος στο Λίβανο, πτώση Σοβιετικής Ένωσης, γεγονότα στην Αλβανία, πτώση Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, Κοσσυφοπέδιο '89, εμφύλιος στη Ρουάντα, πείνα στην Αφρική, Κούρδοι, τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πέρα από την επικαιρότητα, έχει φωτογραφήσει σε χώρες όπως: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Συρία, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Τανζανία, Κένυα, Νότιος Αφρική, Αίγυπτος, Κύπρος, Ολλανδία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Αυστρία, αποτυπώνοντας τη διαφορετικότητα της ανθρώπινης δραστηριότητας και την παρουσία της στο περιβάλλον. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με το διεθνή τύπο, με το γαλλικό πρακτορείο IMAPRESS και το γερμανικό ACTION PRESS. Θέματά του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα ελληνικά και ξένα περιοδικά, όπως «ΓΑΙΟΡΑΜΑ», «Flame of Life», «ΔΙΦΩΝΟ», ελληνικό και ισπανικό «National Geographic», “STERN”, “TIME”, “PARIS MATCH”, “NEWSWEEK” κλπ. Από το 2009 είναι μέλος του IEPA (International Environment Photographers Association). Επίσης είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ (Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας). Φωτογραφίες του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε διεθνή μουσεία. Επίσης φωτογραφία του βρίσκεται στην παγκόσμια συλλογή για τις καλύτερες φωτογραφίες του αιώνα που πέρασε. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Έχει ολοκληρώσει μεγάλα projects με θέματα «Τα παιδιά μπροστά στο νέο αιώνα», «Οι άνθρωποι του τύπου στην Ελλάδα», «Ψαράδες», «Άνθρωπος και Περιβάλλον». Ασχολείται παράλληλα με τη σκηνοθεσία multimedia και ντοκιμαντέρ. Έχει ολοκληρώσει τέσσερα ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα τα μικρού μήκους «Vrooom» 32΄, «Μπαϊάσα – Βοβούσα» 17΄ και «Ο Θησαυρός της Λιμνοθάλασσας» 17΄, το οποίο και βραβεύθηκε το 2003 από το National Geographic και προβλήθηκε στο φεστιβάλ ECOCINEMA 2003. Επίσης το ντοκιμαντέρ, μεγάλου μήκους «Flamingo» 90΄, μία μουσική ταινία με τους Πυξ Λαξ που κυκλοφόρησε στην αγορά με τη μορφή DVD. Ακόμη, για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σκηνοθέτησε το 2014 το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ». Σήμερα συνεργάζεται με μεγάλα ελληνικά και διεθνή ειδησεογραφικά ΜΜΕ και διδάσκει σε σεμινάρια και δυναμικά workshops, δίνοντας έμφαση στα multimedia. Δημιούργησε την ιστοσελίδα www.carnetdevoyage.gr και εργάζεται ως Φωτογράφος του Προέδρου της Βουλής, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τέλος, συνεχίζει να δημιουργεί ντοκιμαντέρ με ενδιαφέρουσες ιστορίες. https://www.instagram.com/tsakiris.photography/ Spyros Tsakiris Photography|Facebook/ tsakirisphotographer@gmail.com

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button