City StoriesΚόσμος

Bρυξέλλες: Η πόλη που γοητεύει ακόμη και εφήβους

Κείμενο-Φωτογραφίες: Δημήτρης Λοϊζίδης

Πώς να κεντρίσει κανείς το ενδιαφέρον δύο έφηβων την σημερινή εποχή για να επισκεφτούν μία πόλη,  που συνήθως ακούγεται στις ειδήσεις για πολύωρες πληκτικές συνεδριάσεις, για ευρωπαϊκές οδηγίες και θεσμούς; Πώς να τους κάνεις να σηκώσουν το βλέμμα από την εικονική πραγματικότητα των κινητών τους και να δουν μνημεία, τοπία και ό,τι άλλο μπορεί να συγκινήσει έναν έφηβο.

Αποστολή “Impossible”, αλλά εφικτή! Βρίσκομαι συχνά στις Βρυξέλλες για επαγγελματικές υποχρεώσεις, αλλά αυτή τη φορά με συνόδευαν ο γιος μου κι ο φίλος του.

Οι Βρυξέλλες, μαζί με τα προάστια της, είναι μια πόλη φιλική προς τους νέους. Διαθέτει πολλά φυσικά πάρκα, πλατείες και αρκετούς χώρους για skate. Το κέντρο της πόλης είναι ένα υπαίθριο μουσείο γκράφιτι, με απεικονίσεις κόμικς, γνωστών αλλά και λιγότερο γνωστών σχεδιαστών.

Η πόλη κρατά ακόμα την αρχιτεκτονική της παράδοση, που θέλει τα σπίτια να είναι διώροφα ή τριώροφα,  με μεγάλα παράθυρα φτιαγμένα από τούβλα και την χαρακτηριστική μπλε πέτρα (που στην πραγματικότητα είναι χρώματος γκρι). Πολλά χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα.

Ενώ κάποια άλλα, πιο σύγχρονα, του 19ου αιώνα,  έχουν υποστεί την επίδραση του σημαντικού καλλιτεχνικού κινήματος της Art Νouveau, που επικράτησε σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις στην αρχιτεκτονική, στις εφαρμοσμένες τέχνες και κυρίως στη διακόσμηση. Τα σπίτια ή τα κτίσματα αυτά, αναγνωρίζονται εύκολα από τις κοίλες μορφές και τις ρευστές δομές τους, που παραπέμπουν σε φυτά και λουλούδια.

Τα μουσεία είναι δωρεάν για νέους κάτω των 17 ετών. Εδώ οι επιλογές είναι πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες. Το Μουσείο της Πόλης των Βρυξελλών, το Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας, το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών (με πίνακες των Jheronimus Bosch και Pieter Bruegel de Oude μεταξύ άλλων), το Μουσείο Φυσικής ιστορίας, το Μουσείο των Τραίνων και πολλά άλλα. Οι Φλαμανδοί μετρ όμως, έπεφταν λίγο “βαριοί” για τους δύο έφηβους και έτσι επέλεξαν το καταπληκτικό Μουσείο Μουσικών Οργάνων, μοναδικό στον κόσμο για την πληρότητα της συλλογής του, που στεγάζεται σε κτήριο αρχιτεκτονικής Art Nouveau.

Η δεύτερη επιλογή ήταν το Μουσείο Ρενέ Μαγκρίτ, με τον γνωστό πίνακα του σουρεαλιστή καλλιτέχνη “ceci n’ est pas une pipe”.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πολλά και με πυκνή ροή κυκλοφορίας. Σε πάνε παντού, ενώ η κάρτα 10 διαδρομών κοστίζει 15 ευρώ. Έχεις όμως και άλλες επιλογές, όπως ελεύθερα ηλεκτρικά πατίνια με περίπου 10 ευρώ για 24 ώρες ή να νοικιάσεις ποδήλατο με 13 ευρώ για 4 ώρες. Οι δύο φίλοι κινήθηκαν με τη δημόσια συγκοινωνία, αλλά κυρίως με ποδήλατο, μιας που οι Βρυξέλλες έχουν ένα πυκνό και πολύ ασφαλές δίκτυο ποδηλατοδρόμων.

Η  στάση στην απαράμιλλης ομορφιάς Χρυσή Πλατεία Grand Place απαραίτητη, όπως κι η βόλτα στα σοκάκια της, με τα συντεχνιακά εργαστήρια ζυθοποιίας και το Δημαρχείο της Πόλης.

Ένα από αυτά τα σοκάκια οδηγούν στο σύμβολο των Βρυξελλών, το «Manneken Pis» (το αγοράκι που κατουράει). Εκεί κοντά δοκίμασαν και τις περίφημες βάφλες Λιέγης.

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών κύλισε ανέμελα, με βόλτες στο πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης και ξενάγηση στο Atomium. Επίσης, δεν παρέλειψαν να επισκεφτούν την καντίνα της Place Flagey, όπου απόλαυσαν τις νοστιμότερες τηγανητές πατάτες των Βρυξελλών.

Κυριακή στο παζάρι, και οι δύο μουσικόφιλοι φίλοι, εντρύφησαν στην τέχνη της διαπραγμάτευσης στην υπαίθρια αγορά της Place du Jeu de Balle, αγοράζοντας 3 εμβληματικούς δίσκους τζαζ, για 50 ευρώ. Ενθουσιασμένοι για τις αγορές τους, το γιόρτασαν με ζεστή σοκολάτα στο Le Paon D' Or, καφέ, που ανήκει σε μία οικογένεια ελληνικής καταγωγής.

Η αποστολή εστέφθη με επιτυχία και οι δύο φίλοι πέρασαν πολύ καλά, δίνοντας την υπόσχεση να επιστρέψουν για να δούνε αυτά που δεν πρόλαβαν, όπως το μουσείο Κόμικς και θεματικά πάρκα όπως το Walibi ή το Pairidaeza.

Carnet de Voyage

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ Πάμε παντού, αλλά είμαστε κοντά σας

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button