FeaturedTravel StoriesΕλλάδα

Σύβοτα Θεσπρωτίας: Η Καραϊβική της Ελλάδας

Όταν θέλω να γράψω κάτι για τα Σύβοτα, σκέφτομαι χιλιάδες πράγματα, αγαπημένα πρόσωπα, πάω πίσω. Μέρος, όπου θα ήθελα να ζήσω για πάντα. Όχι απαραίτητα γιατί έχει καταπληκτικές παραλίες, γιατί είναι η «Καραϊβική της Ελλάδας», όπως χαρακτηρίστηκε στην προβολή στα ΜΜΕ και δικαίως, αλλά γιατί τα συναισθήματα κυριαρχούν εδώ και με στέλνουν αλλού.

Για μια ακόμη επισκέφθηκα πρόσφατα τα Σύβοτα, τα αγαπημένα μου Σύβοτα. Ως Θεσπρωτός, φυσικά χαίρομαι που τα έχουμε στο νομό μας. Με μερικούς τόπους δένεσαι, δεν σε νοιάζουν οι εποχές, ούτε οι άνθρωποι που περνάνε από εκεί. Μόνο οι δικοί σου άνθρωποι, τα συναισθήματα που έζησες μαζί τους. Στο λιμάνι, στα όμορφα στενά γύρω από αυτό, τις γειτονικές παραλίες. Αυτά είναι τα Σύβοτά μου, αυτά θα είναι για πάντα.

Πλησιάζοντας το λιμάνι, οι πρώτοι που θα σε επισκεφτούν φιλικά είναι μερικοί αδέσποτοι σκύλοι που γυρίζουν –ακίνδυνα- χαζεύοντας τους περαστικούς. Στη δεξιά μεριά του λιμανιού ο χώρος προσφέρεται για να καθίσεις με τους φίλους σου, την οικογένειά σου ή το αίσθημά σου, να χαρείς το θάλασσα, τον γαλάζιο ορίζοντα που απλώνεται πάνω απ’ αυτήν απλόχερα. Μετά, με μια μεγάλη βόλτα, συνέχεια του λιμενικού σταθμού, μπορείς να φτάσεις έως την άκρη του λιμανιού, εκεί που ιστιοπλοϊκά και μεγάλα σκάφη, αραγμένα περιμένουν την εντολή για το νέο ταξίδι.  

Τα Σύβοτα ή Μούρτος όπως λεγόταν παλιότερα, ήταν πάντα το αγαπημένο λιμάνι Ελλήνων & ξένων, των «ψαγμένων» για την ακρίβεια. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, είχαν ιδιαίτερη θέση στην προτίμηση των κατακτητών. Σήμερα Ηπειρώτες, Θεσσαλονικείς, Αθηναίοι, Πατρινοί, αλλά και Ιταλοί, Γάλλοι, Γερμανοί, Αυστριακοί, κ.ά. τα έχουν ως δεύτερο σπίτι τους. Όχι άδικα. Πολλά ακίνητα έχουν κτιστεί ή αγοραστεί από ξένους.

Ιδίως η αριστερή πλευρά του λιμανιού, έχει πάνω στους λόφους της πολλές κατοικίες, παλιές και νέες κατασκευές, αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες, που όμως κρατάνε το παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής. Εκεί μπορεί να βρει κανείς, χώρο για τις διακοπές του, με όλες τις προδιαγραφές που θέλει.  Η διασκέδαση καλύπτεται, με όλα όσα αναζητάει κανείς, τόσο την ημέρα, όσο και τη νύχτα.

Ο προγραμματισμός –πάντως- πρέπει να γίνεται από νωρίς, γιατί η κάλυψη φτάνει πολλές φορές το 100% (σε κανονικές συνθήκες). Θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι σε ένα τέτοιο μέρος, το οποίο έχει πολυδιαφημισθεί και έχει τον τακτικό –τουριστικό- κόσμο του θα μπορέσει να βρει κατάλυμα στο τυχαίο. Να διασκεδάσει σίγουρα, αλλά όχι να μείνει εκεί. Σημαντικές δραστηριότητες που υπάρχουν είναι οι καταδύσεις, η ιστιοπλοΐα, οι εκδρομές στους Παξούς, την Πάργα, όπως και τα γύρω χωριά.

Τα καταπράσινα νησάκια γύρω από το λιμάνι θυμίζουν Νορβηγικά φιόρδ, με σημαντικότερα αυτό του Αγίου Νικολάου και το Μαύρο Όρος. Οι παραλίες πεντακάθαρες και ήρεμες, συγκεντρώνουν επισκέπτες σε καθημερινή βάση τους καλοκαιρινούς μήνες. Κοντά στην Ηγουμενίτσα, αλλά και στην Πέρδικα, την Πάργα. Όλοι περνάνε από τα Σύβοτα!

Στα μείον του, είναι οι στενοί δρόμοι, προς το υπόλοιπο μέρος του δημοτικού διαμερίσματος και η ανάπτυξη που δεν έφτασε ποτέ μέχρι το πάνω μέρος που δεν πλησιάζει την παραλία. Όπως και ο πληθυσμός που πλησιάζει τους 1000 κατοίκους, αλλά τη χειμερινή περίοδο ζει ή εργάζεται σε μεγάλο μέρος του σε γειτονικές περιοχές, δίνοντας την εντύπωση στον περαστικό ότι κάτι λείπει από αυτό που βλέπει την καλοκαιρινή περίοδο. Αλλά αυτό είναι ασήμαντο στο γενικό σύνολο, ούτε φυσικά επηρεάζει τη συνολική εικόνα.  

Παραλίες έχει πολλές, ενδεικτικά αναφέρω μερικές: Μπέλα Βράκα, Ζάβια, Μέγα Άμμο,  Μικρή Άμμο, Μέγα Ντράφο, Μικρή Ντράφο, Πισίνα. Όλες καθαρές και προσβάσιμες από το δρόμο, ή με κάποιο σκάφος από το λιμάνι. Κανείς δεν βαριέται στα Σύβοτα.

Μια σύντομη προσέγγιση σε ιστορικά στοιχεία, τη θεωρώ αναγκαία, για τον επισκέπτη. Στα Σύβοτα, έγινε το 433 π. Χ. μεγάλη ναυμαχία στην οποία ο Κορινθιακός και ο Θεσπρωτικός στόλος καταναυμάχησε, με σημαντική νίκη, τον Κερκυραϊκό, που άνηκε στον στρατόπεδο των Αθηναίων, κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Ο Θουκυδίδης τα αναφέρει, ως «Σύβοτα νησιά». Η κυρίαρχη ονομασία κατά την Τουρκοκρατία ήταν Μούρτος, όνομα που διατηρήθηκε μέχρι το 1950 και αργότερα, παράλληλα με το επίσημο όνομα. Απελευθερώθηκε, όπως όλη η Ήπειρος από τους Τούρκους και σταδιακά αναπτύχθηκε σε αυτό που βλέπουμε σήμερα. Θεωρώ ότι η διατήρηση του χαρακτήρα των Συβότων, με ένα σημαντικό στρατηγικό σχεδιασμό, θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, ώστε να μη υποβαθμισθεί από τη σημαντική κατασκευαστική δραστηριότητα και την ενδεχόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση. Ώστε και τα επόμενα χρόνια να παραμείνει κυρίαρχο κέντρο τουρισμού για το νομό Θεσπρωτίας.

Τα Σύβοτα απέχουν περίπου 24 χιλιόμετρα από την πόλη της Ηγουμενίτσας και ανήκουν στο Δήμο Ηγουμενίτσας του νομού Θεσπρωτίας. Πληροφορίες για αυτά μπορείτε να ζητήσετε από το φιλόξενο Δήμο Ηγουμενίτσας με ένα τηλεφώνημα ή e-mail σας.

INFO

Δήμος Ηγουμενίτσας

Σουλίου 3, Τ.Κ. 461 00

Τηλ.: 26653 61101

E-mail: press@1345.syzefxis.gov.gr

Γιάννης Βέλλης

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ Μέχρι το 2004, Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας. Δημιουργός και διευθυντής του Φεστιβάλ "Ημέρες Φωτογραφικής Δημιουργίας - Φωτογραφικός Κόσμος". Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας. Φωτογραφία του από το Μοναστηράκι έχει επιλεγεί για τηλεκάρτα του ΟΤΕ. Διεθνείς διακρίσεις σε διαγωνισμούς της FIAP. Έχει πάρει το 1ο βραβείο φωτοκριτικής του περιοδικού "ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ". Το 1ο βραβείο για την ομορφότερη και χαρακτηριστικότερη φωτογραφία της Ηπείρου από μεγάλη διαδικτυακή ειδησεογραφική εφημερίδα της Ηπείρου. Το φωτογραφικό περιοδικό "Qpticon" του έκανε αφιέρωμα με φωτογραφίες από Στρασβούργο και Βοσνία. Η κυριακάτικη εφημερίδα "Η εποχή" έχει φιλοξενήσει δύο φορές, στις γιορτές της, φωτογραφίες του που έχουν δημοσιευθεί σε αυτή. Συμμετείχε με φωτογραφίες του από την Ήπειρο στις εικαστικές εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ. Κριτής πανελληνίων φωτογραφικών διαγωνισμών. Στην εφημερίδα "Η εποχή" έχουν φιλοξενηθεί συνεντεύξεις που πήρε από τον Σπ. Μελετζή, Κ. Μπαλάφα και άλλους δημιουργούς φωτογράφους καθώς και άρθρα του για ιστορικά και δημοσιογραφικά φωτογραφικά αρχεία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button