FeaturedTravel StoriesΕλλάδα

Ευρυτανία: Ορεινή, άγρια και κατανυκτική

Από το Καρπενήσι, μέχρι τον Γαύρο και από τη Μαύρη Σπηλιά μέχρι τον Προυσό, σε ένα τοπίο σμιλεμένο από τη φύση, ανάμεσα σε έλατα, καστανιές, επιβλητικά βουνά και ορμητικά ποτάμια, δημιουργείται ένα πανέμορφο ανάγλυφο της ελληνικής γης, που είναι γνωστό με το όνομα Ευρυτανία.

Μέχρι τα μέσα του 1980, η περιοχή βρισκόταν σε υπανάπτυξη. Σιγά σιγά άρχισε να αναπτύσσεται σε διάφορους τομείς, με επενδυτικά προγράμματα και τώρα έχει γίνει μια δυναμική τουριστικά περιοχή, που δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως η καρδιά του Εναλλακτικού Τουρισμού.

Η προτροπή του κολλητού μου, Αντώνη για να επισκεφτούμε τον νομό Ευρυτανίας ήταν επίμονη, αφού εκτός από αγαπημένος του προορισμός, είναι και η γενέτειρα του. Δεν ξέρω γιατί, αλλά παρόλο που και μόνο στην ιδέα, οποιουδήποτε ταξιδιού ενθουσιάζομαι αμέσως, ποτέ δεν έτυχε να οργανώσω κάτι, για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Αναχωρήσαμε το πρωί της Παρασκευής, για την πρωτεύουσα του νομού, αλλά και το γεωγραφικό κέντρο της Ευρυτανίας, το Καρπενήσι. Η απόσταση απο Αθήνα με το Ι.Χ. είναι περίπου τρεισήμισι ώρες (287 χλμ), ενώ οικογενειακοί ξενώνες, περιμένουν τους επισκέπτες για μια αξέχαστη διαμονή.

Σε υψόμετρο 960μ. δεν είναι ακριβώς η ειδυλλιακή πόλη που μπορεί κάποιος να φανταστεί. Οι ισχυροί σεισμοί, αλλά και η βιαστική δόμηση για τον τουρισμό, συνέβαλαν στην αλλοίωση της αρχιτεκτονικής της ταυτότητας. Στο κέντρο της πόλης, συναντήσαμε την πλατεία του Μπότσαρη με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο. Επισκεφτήκαμε και τον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, που είναι το ιστορικότερο κτίσμα (400χρόνων). Στο προαύλιο του βρίσκεται η προτομή του Ευγένιου του Αιτωλού, που ίδρυσε τη Σχολή Ανωτέρων Γραμμάτων. Η νυχτερινή διασκέδαση είναι ήπια. Για τους φίλους του σκι, το χιονοδρομικό κέντρο απέχει μόνο12 χλμ. σε υψόμετρο 1840μ.

Την επόμενη μέρα, αφήσαμε το Καρπενήσι, με κατεύθυνση το χωριό Προυσός (29 χλμ), που έχει ταυτιστεί ως θρησκευτικός προορισμός. Στην διαδρομή μας, περάσαμε από το πιο στενό πέρασμα του ποταμού Καρπενησιώτη.

Η “θέση κλειδί”, όπως λέγεται είναι το σημείο που το φυσικό κοίλωμα του βράχου “σκεπάζει” δεξιά τον δρόμο, σε μια από τις ομορφότερες διαδρομές της περιοχής. Λίγο πιο κάτω υπάρχουν τα περίφημα “Πατήματα της Παναγίας”, που από επιστημονική άποψη είναι ένα ανεξήγητο γεωλογικό φαινόμενο.

Κατά την παράδοση, τα επτά σχήματα διαφορετικού χρώματος, που διακρίνονται στον κάθετο βράχο πάνω από το εκκλησάκι, είναι τα ίχνη της Παναγίας που πέρασε από εκεί στον δρόμο της για τον Προυσό.

Όσο πλησιάζαμε προς το χωριό, η ομίχλη πύκνωνε. Σε μια επιβλητική τοποθεσία  με κατανυκτική ατμόσφαιρα και πανύψηλα βουνά η Μονή Προυσού άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της στον ορίζοντα. Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας, που μοιάζει σαν να είναι σφηνωμένο ανάμεσα στους βράχους, μιας απόκρημνης περιοχής μεταξύ των βουνών Χελιδώνα και Καλιακούδα, ιδρύθηκε από τους μοναχούς Διονύσιο και Τιμόθεο εδώ και 1000 χρόνια περίπου.

Χιλιάδες πιστών σπεύδουν να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του ευαγγελιστή Λουκά. Το μικρό σπήλαιο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, απο βοσκούς της περιοχής έχει διαμορφωθεί κατάλληλα σε παρεκκλήσιο. Εδώ στεγαζόταν η Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων, που η ακμή της οφείλεται στον ηγούμενο Κύριλλο Καστανανοφύλλη (1774-1835). Στο σκευοφυλάκιο της Μονής, φιλοξενούνται το σπαθί και το φέσι του Καραισκάκη.

Επόμενος σταθμός μας ήταν το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς. Σύμφωνα με τις συμβουλές του Αντώνη, δεν έπρεπε να χάσουμε με τίποτε αυτήν την εμπειρία.  Το μονοπάτι που ακολουθήσαμε, μας αποζημίωσε και δικαίωσε τον Αντώνη με το παραπάνω, καθώς περνάει από έναν εντυπωσιακό καταρράκτη και συνεχίζει μέσα σε ένα τοπίο απαράμιλλου φυσικού κάλλους, με πλατάνια, έλατα και ρυάκια, για να καταλήξει στα εναπομείναντα ερείπια του φυσικού καταφυγίου της Μαύρης Σπηλιάς. Εκεί στο παρελθόν βρήκαν καταφύγιο οι διωγμένοι από τον Τούρκο κατακτητή.

Στην επιστροφή μας για προς το Καρπενήσι, ανακαλύψαμε παραμυθένια χωριά με φόντο ένα μαγευτικό αλπικό τοπίο. Το Νέο Μικρό Χωριό που βρίσκεται ανάμεσα στο Βελούχι και τη Χελιδόνα, είναι χτισμένο στα 900μ. μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.

Με υποδειγματική αρχιτεκτονική έχει αναδειχθεί σε αγαπημένο προορισμό.

Ανάμεσα στο Μικρό και στο Μεγάλο Χωριό, συναντήσαμε το μικρό χωριό Γαύρος. Αποτελούσε τόπο, όπου ξεκουράζονταν οι προσκυνητές, που ακολουθούσαν με τα πόδια τον δρόμο για τον Προυσό. Ιδανικός τόπος για να μείνει κανείς σε κάποιον ξενώνα. Δοκιμάσαμε πεντανόστιμη ψητή πέστροφα. Ο γραφικός οικισμός φημίζεται για την πέστροφά του σε όλη την Ευρυτανία.

Πολύ κοντά στον Γαύρο, βρίσκεται ένα από τα πιο τουριστικά χωριά του νομού, το Μεγάλο Χωριό. Η θέση που χτίστηκε το χωριό δεν είναι τυχαία, καθώς το βουνό και το πυκνό ελατόδασος ήταν φυσικό καταφύγιο για τους κατοίκους, την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Εταιρείες προσφέρουν εκπαίδευση για καγιάκ, ράφτινγκ, ιππασία και ορειβασία. Αν είστε φίλοι αυτών των δραστηριοτήτων, πρέπει να κλείσετε θέση από νωρίς.

Αξίζει να δείτε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής του 19ου αιώνα και το Λαογραφικό Μουσείο με τη συλλογή από ενδυμασίες και υφαντά. Μη φύγετε, χωρίς να δοκιμάσετε γαλακτομπούρεκο του Καρβέλη.

Για την τελευταία μέρα αποφασίσαμε, να επισκεφτούμε τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της χώρας, τη Λίμνη Κρεμαστών, επιλέγοντας τον κεντρικό οδικό άξονα προς Αγρίνιο. Πανέμορφη διαδρομή 55 χιλιομέτρων από το Καρπενήσι, που προκαλεί έντονα συναισθήματα, μέσα στο απέραντο πράσινο της Ευρυτανικής φύσης. Η διάρκεια της διαδρομής, είναι μεγάλη και λίγο κουραστική γιατί, θα γυρίσετε στην Αθήνα μέσω Αγρινίου, οπότε υπολογίστε άλλα 80 χλμ από τη Λίμνη μέχρι το Αγρίνιο.

Αναμφισβήτητα αξίζει η διαδρομή, παρά τις πολλές στροφές του δρόμου.  Πριν ξεκινήσετε γεμίστε το ρεζερβουάρ στο Καρπενήσι, γιατί το επόμενο βενζινάδικο θα το βρείτε κοντά στο Αγρίνιο. Η λίμνη κατασκευάστηκε το 1965. Όταν χτίστηκε το φράγμα, δεκάδες χωριά, μνημεία και ναοί βυθίστηκαν στη νέα λίμνη. Σε αυτήν εκβάλουν ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης, ο Ταυρωπός και ο Τρικεριώτης.

Ένας μαγικός τόπος, με αξεπέραστη φυσική ομορφιά, γεμάτος καταρράκτες, σπήλαια, μνημεία και ιστορικά μοναστήρια μιας άσβεστης ορθόδοξης κληρονομιάς, ο νομός Ευρυτανίας μετουσιώνει το ταξίδι σε απόδραση ψυχής.

Γιώργος Βενιέρης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Σπούδασα φωτογραφία και πληροφορική στη δεκαετία του ‘90. Εργάζομαι ως υπεύθυνος τεχνικής υποστήριξης σε μεγάλη εταιρεία, που αντιπροσωπεύει επώνυμες μάρκες ήχου και εικόνας. Η αγάπη μου για τα ταξίδια και η ανάγκη να μοιραστώ τις εμπειρίες μου με έφερε κοντά στο Carnet de Voyage.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button