CompassFeaturedΔράσεις

Κερατέα: Επί ποδός για τις Ανεμογεννήτριες

Η φύλαξη του Πανείου Όρους συνεχίζεται από τις δημοτικές αρχές, τις κοινότητες της περιοχής και πλήθος εθελοντών.

Οι Δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, έχουν κλείσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα το Πάνειο όρος, υλοποιώντας ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων, καθώς και την απόφαση της Διαδημοτικής Επιτροπής, ενώ καθημερινά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.

Το Πάνειο ή Πανείο Όρος ή Πανί, είναι βουνό της Αττικής που εκτείνεται ΝΑ. του Υμηττού. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού ανάμεσα στην Κερατέα και τα Καλύβια Θορικού. Έχει υψόμετρο 648 μέτρα (κορυφή Κερατοβούνι) και είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της νότιας Αττικής μετά τον Υμηττό. Περιβάλλεται από τ’ άλλα δύο βουνά των Μεσογείων, τον αττικό Όλυμπο και την Μερέντα.

Τμήμα του Πανείου κάηκε το καλοκαίρι του 2007. Το καλοκαίρι του 2008 αλλά και την άνοιξη του 2009 έγινε εκτεταμένη αναδάσωση. Έχει κυρίως χαμηλή βλάστηση.

Ο Στράβωνας, ιστορικός και γεωγράφος του Α’ πχ αιώνα αναφέρει στα “Γεωγραφικά” του την φράση «Περί δε Ανάφλυστον εστί και το Πάνειον», χωρίς να διευκρινίζει εάν πρόκειται για βουνό ή για ιερό του Πανός, αν και η λέξη Πάνειον δηλώνει περισσότερο το δεύτερο. Ανάφλυστος ήταν ο αρχαίος δήμος της Αττικής που βρισκόταν στην περιοχή της σημερινής Αναβύσσου.

Σήμερα, η πολιτεία μαζί με εργολάβους, επέλεξε αυτό το ιστορικό βουνό για να εναποθέσει ανεμογεννήτριες. Ένας μακρύς αγώνας, ξεκινάει. Ο λαός όμως της Κερατέας και της Λαυρεωτικής δεν είναι “ξένοι” με τους αγώνες.

Από το Λαυρεωτικό ζήτημα ή Λαυρεωτικά μέχρι τον τελευταίο αγώνα για την προστασία του Οβριόκαστρου, ο λαός της Λαυρεωτικής ήταν πάντα και παρών και μπροστάρης.

Και όπως καταλήγει ο Σπύρος Παπαθανασίου, στο κείμενο του με τίτλο: “Πάνειον όρος, ένα βουνό γεμάτο εκπλήξεις!”

Παρόλο το τραχύ πεδίο, το όρος Πάνειο προσφέρει αρκετές ευκαιρίες για μικρές πορείες και πεζοπορίες. Το Πάνειο όρος δεν είναι ένα από τα ιδιαίτερα διαφημισμένα βουνά στην Αττική έχει όμως ενδιαφέρον με τα σπήλαια και τις παλαιές μονές του. Μην ξεχνάμε ότι ο Πάνας ήταν προστάτης των γεωργών, κτηνοτρόφων, κυνηγών αλλά και των αλιέων που συνάδει με την παλιά φύση της περιοχής. Ήταν φίλος του κρασιού και του γλεντιού όπως οι κάτοικοι της περιοχής. Ο Πάνας πάντα κρατούσε στο ένα χέρι τη αυλό και στο άλλο μια γκλίτσα δηλαδή την μουσική μας παράδοση αλλά και το κτηνοτροφικό χαρακτήρα της περιοχής. Τέλος ήταν προστάτης όσων μάχονταν κι αγωνίζονταν δίκαια (βλέπε Οβριόκαστρο). Έχουμε όλη την μαγεία και τους συμβολισμούς δίπλα μας. Ας αγαπήσουμε το βουνό!

Σπύρος Τσακίρης

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ-VIDEOGRAPHER Γεννήθηκε το 1962 στη Ζαχάρω Ηλείας. Από πολύ νωρίς άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία. Από το 1987 εργάζεται στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», καλύπτοντας όλα τα μεγάλα ελληνικά και διεθνή γεγονότα. Από το 1999 είναι υπεύθυνος του φωτογραφικού τμήματος της εφημερίδας (καθημερινό, κυριακάτικο φύλλο, www.enet.gr). Έχει καλύψει θέματα όπως: Εμφύλιος στη Βοσνία, 1o και 2ο Πόλεμο του Κόλπου, εμφύλιος στο Λίβανο, πτώση Σοβιετικής Ένωσης, γεγονότα στην Αλβανία, πτώση Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, Κοσσυφοπέδιο '89, εμφύλιος στη Ρουάντα, πείνα στην Αφρική, Κούρδοι, τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πέρα από την επικαιρότητα, έχει φωτογραφήσει σε χώρες όπως: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Συρία, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Τανζανία, Κένυα, Νότιος Αφρική, Αίγυπτος, Κύπρος, Ολλανδία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Αυστρία, αποτυπώνοντας τη διαφορετικότητα της ανθρώπινης δραστηριότητας και την παρουσία της στο περιβάλλον. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με το διεθνή τύπο, με το γαλλικό πρακτορείο IMAPRESS και το γερμανικό ACTION PRESS. Θέματά του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα ελληνικά και ξένα περιοδικά, όπως «ΓΑΙΟΡΑΜΑ», «Flame of Life», «ΔΙΦΩΝΟ», ελληνικό και ισπανικό «National Geographic», “STERN”, “TIME”, “PARIS MATCH”, “NEWSWEEK” κλπ. Από το 2009 είναι μέλος του IEPA (International Environment Photographers Association). Επίσης είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ (Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας). Φωτογραφίες του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε διεθνή μουσεία. Επίσης φωτογραφία του βρίσκεται στην παγκόσμια συλλογή για τις καλύτερες φωτογραφίες του αιώνα που πέρασε. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Έχει ολοκληρώσει μεγάλα projects με θέματα «Τα παιδιά μπροστά στο νέο αιώνα», «Οι άνθρωποι του τύπου στην Ελλάδα», «Ψαράδες», «Άνθρωπος και Περιβάλλον». Ασχολείται παράλληλα με τη σκηνοθεσία multimedia και ντοκιμαντέρ. Έχει ολοκληρώσει τέσσερα ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα τα μικρού μήκους «Vrooom» 32΄, «Μπαϊάσα – Βοβούσα» 17΄ και «Ο Θησαυρός της Λιμνοθάλασσας» 17΄, το οποίο και βραβεύθηκε το 2003 από το National Geographic και προβλήθηκε στο φεστιβάλ ECOCINEMA 2003. Επίσης το ντοκιμαντέρ, μεγάλου μήκους «Flamingo» 90΄, μία μουσική ταινία με τους Πυξ Λαξ που κυκλοφόρησε στην αγορά με τη μορφή DVD. Ακόμη, για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σκηνοθέτησε το 2014 το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ». Σήμερα συνεργάζεται με μεγάλα ελληνικά και διεθνή ειδησεογραφικά ΜΜΕ και διδάσκει σε σεμινάρια και δυναμικά workshops, δίνοντας έμφαση στα multimedia. Δημιούργησε την ιστοσελίδα www.carnetdevoyage.gr και εργάζεται ως Φωτογράφος του Προέδρου της Βουλής, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τέλος, συνεχίζει να δημιουργεί ντοκιμαντέρ με ενδιαφέρουσες ιστορίες. https://www.instagram.com/tsakiris.photography/ Spyros Tsakiris Photography|Facebook/ tsakirisphotographer@gmail.com

Σχετικά Άρθρα

Back to top button