CompassΔράσεις

Εργαστήρι Φωτογραφίας κι Ενσυναίσθησης  με τον Σπύρο Τσακίρη

Σπουδή και πρακτική. ‘Ολες οι πληροφορίες για την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, από τις θεωρητικές φόρμες και τις τάσεις, μέχρι το photoshop και το lightroom. Ο ρόλος του φωτός και η σύνθεση του κάδρου, από Έλληνες και ξένους διάσημους φωτογράφους. Εκμάθηση των τεχνικών και εξάσκηση στη φύση, στις άπειρες δυνατότητες και πτυχές που δίνει το Περιβάλλον, που σε αυτό το εργαστήρι είναι ζητούμενο. Ασκήσεις ενδυνάμωσης- αυτοπεποίθησης με την μέθοδο Shinrin Yoku “κολύμβηση στο δάσος”

Ένα 9μηνο Εργαστήρι από τον φωτογράφο και βιντεογράφο Σπύρο Τσακίρη και μια πλειάδα συνεργατών του, με στόχο την απόκτηση όλων των εφοδίων κι εργαλείων που θα μετατρέψουν τους συμμετέχοντες σε πραγματικούς δημιουργούς, σε όλα τα είδη φωτογραφίας (landscape, street, portrait, reportage, art photography κλπ) και θα ολοκληρωθεί με δυναμικά ατομικά και ομαδικά portfolio και συμμετοχή σε Έκθεση Φωτογραφίας. Θα δοθεί Πιστοποίηση Σπουδών.

Ένα Εργαστήρι που βασική του επιδίωξη θα είναι η απόκτηση εκείνων των «εργαλείων», μέσα και γύρω από την φωτογραφία, έτσι ώστε αυτός που θα συμμετέχει, να αποκτήσει τις δεξιότητες που θα τον καταστήσουν πραγματικά δημιουργό και όχι έναν ακόμα χρήστη φωτογραφικής μηχανής.

Αναζητώντας την καλά κρυμμένη αθωότητα μας, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε εκείνη την ευθεία, που θα ενώσει τα μπορώ με τα θέλω και θα αφήσει στην άκρη την φλυαρία των ματιών και της γλώσσας. Δίπλα μας θα είναι εξειδικευμένοι συνεργάτες, γιατί όπως προαναφέραμε, δεν θα είναι ένα ακόμα σεμινάριο.

Το Εργαστήρι σε αριθμούς:

3 Περίοδοι

9 Μήνες (Οκτώβριος 2022-Ιούνιος 2023)

19 Συναντήσεις

59 Ώρες

9 Φωτοβόλτες

Θεματικές Ενότητες:

-Εξερεύνηση, προβολή και ανάλυση, των εργασιών σημαντικών Ελλήνων και ξένων φωτογράφων.

-Συζητήσεις και παρουσιάσεις με καλεσμένους διακεκριμένους Έλληνες φωτογράφους.

-Φωτογραφικές ενότητες, από τις βασικές αρχές φωτογραφίας, έως την αισθητική αντίληψη και τη σύνθεση κάδρου και στη δημιουργία, τέλος, ονειρικών φωτογραφικών τοπίων.

-Θεματική προσέγγιση στο Περιβάλλον και αυτό για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι πως το Περιβάλλον έχει μπει πλέον στην καθημερινότητά μας και επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας. Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή σαν τομέας μπορεί και συμπεριλαμβάνει σχεδόν όλα τα είδη φωτογραφίας, πχ πορτραίτο, φωτογραφία τοπίου, φωτογραφία δρόμου, εθνολογική φωτογραφία, λήψεις μακράς διάρκειας, φωτορεπορτάζ, φωτογραφίες άγριας πανίδας κλπ.

Με την εμπειρία ταξιδιών και αποστολών εντός κι εκτός Ελλάδας, θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία μας αυτή και στο Εργαστήρι με πολλές εξωτερικές φωτογραφίσεις και εξορμήσεις, δίνοντας έτσι την ευκαιρία, να εφαρμόζουμε στην πράξη, ότι διδασκόμαστε στη θεωρία.

Φιλοδοξούμε, να δημιουργήσουμε ένα ιδιαίτερο Εργαστήρι Φωτογραφίας και όχι απλά ένα ακόμα φωτογραφικό σεμινάριο. Γι αυτό και το έχουμε συνθέσει έτσι όπως θα θέλαμε να είναι για εμάς, με πολύ αγάπη και τεράστιο σεβασμό.

Κάθε συνάντηση θα ξεκινάει με παιχνίδια ενδυνάμωσης αυτοπεποίθησης, καταπολέμησης φόβου και εντροπίας, παιχνίδια εμπιστοσύνης και αλληλοβοήθειας και μετά το μάθημα φωτογραφίας, οι συναντήσεις μας θα «κλείνουν» με ασκήσεις χαλάρωσης με την μέθοδο του διαλογισμού / Yoga. Στον τομέα αυτό, συνεργάτιδα του Εργαστηρίου θα είναι η Ανθίππη Πετράκη.

Τα στάδια:

3 Περίοδοι: Α Κίτρινη,   συναντώντας την τεχνική και την τέχνη της φωτογραφίας από το Α εως το Ω

                   Β Γαλάζια,  γνωρίζοντας τα είδη και τις τάσεις της φωτογραφίας

                   Γ Πράσινη,  καλλιεργώντας την αισθητική αντίληψη και την σύνθεση κάδρου

Επίσης, οι διοργανωτές αυτού του Eργαστηρίου, τα μέλη των carnetdevoyage.gr και Xploristas.com έχουν αναλάβει την πραγματοποίηση και υποστήριξη 9 φωτογραφικών εξορμήσεων, εντός Αττικής, μία κάθε μήνα, για τις ανάγκες του Eργαστηρίου .

(Σε αυτές τις φωτογραφικές εξορμήσεις, θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν και άτομα που δεν παρακολουθούν τα μαθήματα του Εργαστηρίου).

Επιπλέον δρομολογούνται και πολυήμερα φωτογραφικά «σαφάρι» εντός κι εκτός Ελλάδα τα οποία ήδη σχεδιάζονται και θα ανακοινωθούν μέσα στη διάρκεια της χρονιάς.

Μια πρωτοποριακή μέθοδος

Για πρώτη φορά στην χώρα μας, θα δουλέψουμε σε ένα Εργαστήρι Φωτογραφίας, χρησιμοποιώντας, μέρη από την μέθοδο του Shinrin-Yoku.

Είναι γεγονός ότι στις μέρες που ζούμε, αφιερώνουμε όλο και λιγότερο χρόνο στην επαφή μας με τη φύση. Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι ο χρόνος μας στη φύση είναι 25% λιγότερος απ’ ότι ήταν 20 χρόνια πριν. Αδιαμφισβήτητα, σημαντικό ρόλο στο παραπάνω γεγονός παίζει ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι προτεραιότητες μας και σίγουρα η διαχείριση του χρόνου μας. Επίσης καταλυτικό ρόλο παίζουν οι νέες τεχνολογίες, το διαδίκτυο και η μορφή εργασίας, έτσι όπως μεταβάλλεται. Έτσι λοιπόν, είναι πιθανόν, η πλειονότητα από εμάς, να αντιμετωπίζει σοβαρά σωματικά και ψυχικά προβλήματα, ακόμα και χωρίς να το γνωρίζουμε.

Είναι λοιπόν αλήθεια πως η επαφή με τη φύση αποτελεί όχι μόνο ένα είδος ευχαρίστησης, μα κυρίως, θεραπεία του μυαλού και της ψυχής μας.

 Η παραμονή μας μέσα στο σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μας δημιουργεί ένα « νεκρό», επίπεδο συναίσθημα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ένας απλός περίπατος στη φύση αρκεί για να αισθανθούμε γεμάτοι ενέργεια και ζωντάνια.

Θα αντιληφθούμε τα ευεργετικά αποτελέσματα της φύσης αν τη στιγμή που αισθανθούμε εξαντλημένοι, αντί για ένα φλιτζάνι καφέ, αποφασίσουμε να μετακινηθούμε και να κάνουμε έναν περίπατο στο πιο κοντινό μας πάρκο, ή μια βόλτα στο βουνό απέναντι μας ή στην θάλασσα.

Η φύση συμβάλλει στην διατήρηση της ανθεκτικότητας μας, ως προς τις σωματικές μας ασθένειες. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί και ο ρόλος που διαδραματίζει η φύση ως προς τη δημιουργικότητα μας. Πρόσφατη μελέτη έδειξε, ότι τέσσερις ημέρες παρουσίας στη φύση και με την αντίστοιχη αποσύνδεση από τα social media, αυξάνουν την απόδοση της δημιουργικότητας και επίλυση προβλημάτων σε ποσοστό 50%.

Αδιαμφισβήτητα, η προσφορά της φύσης στο ψυχισμό του ατόμου είναι τεράστια. Οι Ιάπωνες, οι μεγαλύτεροι οπαδοί των περιπάτων στο δάσος, έχουν δημιουργήσει μία δική τους πρακτική, την λεγόμενη «Shinrin-Yoku» ή αλλιώς «κολύμβηση μέσα στο δάσος».

 Την ιδέα αυτή και πολλές από τις μεθόδους αυτής της πρακτικής θα χρησιμοποιήσουμε στο Εργαστήρι μας, το οποίο έτσι και αλλιώς είναι συνυφασμένο με το Περιβάλλον.

Ο εμπνευστής του ΦωτόΓραφήΖώντας:

 Σπύρος Τσακίρης, Φωτογράφος-Βιντεογράφος

“Γνωρίζοντας καλά τον κόσμο της φωτογραφίας, πιστεύουμε πως ο καθένας μας, ανακαλύπτοντας τους δικούς του ρυθμούς και διάθεση, θα μπορεί να επιτύχει τα μέγιστα, αφού ούτε η ηλικία, ούτε το φύλλο, μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων μας. Aντίθετα, πιστεύουμε πως μέσα από την ιδιαιτερότητα του καθενός, θα δημιουργηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα παρέα, με μεγάλο εύρος οπτικής”.

Aνθίππη Πετράκη, δασκάλα μουσικοκινητικής και θεατρικού παιχνιδιού

“Στοιχεία σωματικής έκφρασης, αυτοσχεδιασμού, με εργαλεία την μουσική, το ίδιο το σώμα μας, τον λόγο, με ασκήσεις συγκέντρωσης, συνεργασίας, εμψύχωσης, μέσα από τις τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού, θα προσπαθήσουμε σαν ομάδα να γνωριστούμε, να βελτιώσουμε τη σχέση μας με το σώμα μας, να ενισχύσουμε την αυτό-εικόνα μας, να εμπιστευτούμε

να ενισχύσουμε την αυτό-εικόνα μας, να εμπιστευτούμε τον «εαυτό» και τους «άλλους», να αποβάλλουμε φοβίες.Τελικά να ψυχαγωγηθούμε και στη συνέχεια να ενταχθούμε «ανοιχτοί» στο εργαστήρι φωτογραφία, με διάθεση να αφομοιώσουμε και να αλληλοεπιδράσουμε. Στο τέλος κάθε συνάντησης θα ακολουθεί ένα δεκάλεπτο χαλάρωσης και αποφόρτισης!!!”

ΙΝFO

Τhe Αrt Οf Living: ΦωτόΓραφήΖώντας

Εργαστήρι Φωτογραφίας κι Ενσυναίσθησης με τον Σπύρο Τσακίρη

Έναρξη: Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 (και κάθε 2η Τετάρτη)

Ώρα: 18.30-21.30

Κόστος: 50 ευρώ το μήνα

Διεύθυνση: The Art of Living, Ελπίδος 7 & Σουλίου, Εμπορικό Κέντρο Ηλιοτρόπιο (πλησίον Μετρό Αγίας Παρασκευής)

Yπεύθυνη Επικοινωνίας: Ντορίτα Λουκίσσα

Τηλ.: 6932 108270

Email: photography@theartofliving.gr

Carnet de Voyage

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ Πάμε παντού, αλλά είμαστε κοντά σας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button