City StoriesFeaturedΚόσμος

Σταβάγκερ: Pride Parade, «Όλοι Μαζί»

Την 3η ημέρα του Σεπτέμβρη, ημέρα Σάββατο λάμπει ένα ήλιος φωτεινός στην όμορφη, πολυπολιτισμική και πολύχρωμη πόλη του Σταβάγκερ.

Ιδανικές συνθήκες για να δώσει μεγαλύτερη λαμπρότητα στo Pride Parade που ξεκίνησε το προηγούμενο Σάββατο από τη γειτονική πόλη του Σάνες και συνεχίστηκε στο Σταβάνγκερ, περνώντας από το λιμάνι, το κέντρο και καταλήγοντας στην άλλη άκρη της πόλης.

Θα περίμενε κανείς πως μια τέτοια ζεστή μέρα θα έβρισκε τους περισσότερους κατοίκους της πόλης στα όρη, τα βουνά και δάση, στις λίμνες, τα  ποτάμια και τις θάλασσες.

Κάτι που έτσι κι αλλιώς απολαμβάνουν, ανεξαρτήτως καιρού και πόσο μάλλον μια μέρα ζεστή σαν κι αυτή.

Και όμως, μια τέτοια μέρα συναντήθηκαν πολλοί, μα πάρα πολλοί στο κέντρο της πόλης. Οικογένειες με παιδιά, σχολεία, δάσκαλοι και μαθητές, εκπρόσωποι εκκλησιών, αθλητικοί σύλλογοι, σωματεία, ένστολοι αστυνομικοί, υγειονομικό προσωπικό και πλήθος άλλοι.

Όλοι αυτοί μαζί κάτω από τη σημαία του ουράνιου τόξου, και τα πανό/πλακάτ στο χέρι:

« Να αγαπάς είναι ανθρώπινο δικαίωμα»

«Αστυνομία για όλους»

« Χώρος για όλους»

« Κανείς ελεύθερος πριν όλοι ελευθερωθούν»

Όλοι μαζί! Ένα ζωντανό ουράνιο τόξο. Ένα ουράνιο τόξο που χωρίς τον κάθε ένα από εμάς δεν κάνει καμπύλη, δεν αγκαλιάζει.

Και ψιτ! Όλοι μαζί κάνουμε το ουράνιο τόξο αυτό.

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν όλοι αυτοί οι όμορφοι, χαρούμενοι και γελαστοί άνθρωποι που ο φακός μου απλώς απαθανάτισε.

Τραγουδώντας, χορεύοντας και πάντα γελαστοί, διέσχισαν την γνωστή Fargegata, δηλαδή τον δρόμο των χρωμάτων. Ένας δρόμος στην καρδιά της πόλης με καφέ, μπαρ, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα. Όλα αυτά στεγασμένα σε όμορφα παλιά κτίσματα άνω των 100 ετών, βαμμένα πολύχρωμα. Ο πλέον τουριστικός δρόμος της γραφικής πόλης του Σταβαγκερ.

Ναι, γραφικής και συνάμα το κέντρο του πετρελαίου της Νορβηγίας.

Μια πόλη πολύχρωμη και πολυπολιτισμική που έχω τη χαρά να ζω σε αυτή και τη διπλή χαρά να μοιραστώ μαζί σας τέτοιες μοναδικές μεγάλες στιγμές σαν τη γιορτή του «όλοι είμαστε όμορφοι, γιατί όλοι είμαστε τόσο διαφορετικοί».

Κωνσταντίνος Αδάμης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Απόφοιτος λυκείου και με σπουδές στο μάρκετινγκ, ασχολήθηκε με το εμπόριο ενδυμάτων μόδας, από το 1981 – 2010, ως εμπορικός αντιπρόσωπος, εισαγωγέας και πωλητής χονδρικής. Το μεράκι της φωτογραφίας σε ερασιτεχνικό επίπεδο τον συνόδευε όλα αυτά τα χρόνια. Το 2010 μεταναστεύει στη Νορβηγία κάνοντας επανεκκίνηση στη προσωπική και οικογενειακή του ζωή. Παράλληλα με την εργασία, εξακολουθεί να ασχολείται περισσότερο με την φωτογραφία, μιας και οι ρυθμοί της ζωής στη χώρα αυτή το επιτρέπουν. Το 2015 συλλαμβάνει την ιδέα να οργανώσει έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η Νορβηγία μέσα από τα μάτια του Έλληνα φωτογράφου». Σε αυτήν, εκτός από τον ίδιο, συμμετείχαν κι άλλοι Έλληνες φωτογράφοι που ζούσαν στη χώρα. Στο πρότζεκτ, αφού αξιολογήθηκε με αυστηρά κριτήρια από το τμήμα πολιτισμού του δήμου Σταβάνγκερ, παραχωρήθηκε σύγχρονος εκθεσιακός χώρος στο κέντρο της πόλης στη Βιβλιοθήκη για 15 ημέρες. Η έκθεση είχε εξαιρετική επιτυχία. Αυτό ήταν που του έδωσε την ώθηση ώστε να ασχοληθεί πλέον επαγγελματικά με τη φωτογραφία και σε συνεργασία με τη φωτογράφο Ευμορφία Ηλιάδου, (η οποία συμμετείχε στην έκθεση), να φτιάξουν τη φωτογραφική ομάδα “KLISTRO FOTOGRAFI”, klistro.com.

Ευμορφία Ηλιάδου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα . Τελείωσα τη σχολή φωτογραφίας Leica Academy με δάσκαλο στο φωτορεπορτάζ τον Σπύρο Τσακίρη. Από τη φύση μου, μου άρεσε να γνωρίζω καινούργια πράγματα, να μαθαίνω, να εξερευνώ. Τελικά βρέθηκα να ζώ στη Νορβηγία με την κόρη μου και τον σύντροφο μου, όπου συνεχίζω να φωτογραφίζω, να αποτυπώνω τον κόσμο μέσα από τα δικά μου μάτια. Η ζωή είναι ένα ταξίδι , και ρουφάω την κάθε στιγμή. Ακόμα το ταξίδι δεν έχει τελειώσει… Ποιος ξέρει τι άλλο θα έρθει.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button