FeaturedTravel StoriesΕλλάδα

Μονεμβασιά πώς πάω; Στο Γιβραλτάρ της Ανατολής!

Η«μόνην ἔμβασιν», κυριολεκτικά, είναι που την ενώνει με τον κόσμο. Εκεί στη βόρεια πλευρὰ τῆς αρχαίας Επιδαύρου Λιμηρᾶς.

Στην αρχαιότητα ἡ περιοχή ονομαζόταν Μινώα καὶ ὁ ἀπότομος βράχος, ὅπου χτίστηκε τὸ φρούριο ήταν γνωστὸς σὰν Μινώα ἄκρα.

Τὸν 6ο αἰ. μ.Χ. ἐπὶ αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μαυρικίου, όταν κάτοικοι ἀπὸ την περιοχή τής Σπάρτης αναζητώντας ασφαλέστερη θέση γιὰ νὰ αποφύγουν τὶς βαρβαρικές ἐπιδρομὲς μετοίκησαν στη Μονεμβασιά.  Η πρώτη εγκατάσταση στο βράχο. Ἡ ύπαρξη της πόλης επιβεβαιώνεται ἀπὸ σποραδικές πληροφορίες ὅπως ὁ φοβερός λοιμός πού τὴν ἐρήμωσε τὸ 746 μ.Χ. ἀλλὰ καὶ ἡ επίθεση ποὺ δέχτηκε ἀπὸ τὸ Νορμανδικὸ στόλο ποὺ ὅμως αντιμετωπίστηκε.

Η Μονεμβάσια ή Μονεμβασία ή Μονεμβασιά ή Μονοβάσια, γνωστή στους Φράγκους ως Μαλβαζία, ένας βράχος της Λακωνικής γης. Το «πετρωμένο καράβι» του Ρίτσου, το «Γιβραλτάρ της Ανατολής». Μάστορες σπουδαίοι την σμίλεψαν τοίχο τοίχο, σοκάκι σοκάκι, σπίτι σπίτι. Την πόθησαν κουρσάροι Μαυριτάνοι, θεόρατοι ιππότες, τις έταξαν οι σταυροφόροι, την κανάκεψαν αυτοκράτορες. Μα εκείνη εκεί, στον βράχο.

Η μοίρα της δέθηκε με τη θάλασσα και οἱ Μονεμβασιώτες ναυτικοί έγιναν ξακουστοί και περιζήτητοι. Μα δεν έφτανε το να είσαι καλός, θέλημα είναι να΄σαι και πλούσιος και μια που χρόνια τους “βαρούσαν” οι πειρατές, είπαν κι αυτοί, αφού κατέχουν το κουμάντο, ελέγχουν και το πέρασμα, σειρά τους να κουρσέψουν. Έτσι και έγινε και μέσα από τους καλούς τους ναύτες βγήκαν κουρσάροι με στολισμένο όνομα και βιός που μπερδευόσουν στο μέτρημα.

Ο Γιάννης Ρίτσος πεθαίνει  στην Αθήνα στις 11 Νοεμβρίου του 1990. Η σορός του ενταφιάζεται στη γενέτειρά του, τη Μονεμβασιά. Από την Ελευθεροτυπία έχουμε κατέβει για να καλύψουμε το ρεπορτάζ. Την μέρα της κηδείας του βρέχει, βρέχει πολύ. Πολύς  και ο κόσμος. Έχω ανέβει σε ένα κομμάτι πέτρα πάνω από την είσοδο του νεκροταφείου το  φέρετρο 10 μέτρα εμπρός μου, μα όσο φτάνει το μάτι, ίσα με  πάνω την πόρτα του κάστρου, κόσμος, που όλο βγαίνει. Θυμάμαι πολύ έντονα εκείνη την εικόνα, όσες ομπρέλες χωράει το μάτι σου. Ομπρέλες, ομπρέλες, ομπρέλες.

Έτσι γνώρισα την Μονεμβάσια, έτσι την αγάπησα και από τότε σε κάθε ευκαιρία, για λίγο ή πολύ θα πάω.

Από την άλλη, οι ντόπιοι λένε πως στην Μονεμβασιά, τίποτα δεν θα δεις δυο φορές, αφού κανένα σοκάκι, καμία καμάρα και καμιά εκκλησία δεν είναι ίδια με την άλλη. Ήταν πολλοί οι πολιτισμοί που πέρασαν και όλοι άφησαν τα σημάδια τους.

Η βόλτα στην Άνω Πόλη και το Ναό της Αγίας Σοφίας, μια απαραίτητη στάση στο Ναό του Ελκόμενου Χριστού, του Ελκόμενου, τι “θεικό” όνομα. Η εκκλησία, χτισμένη τον 13ο αιώνα, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και αποτελεί εκκλησία-σύμβολο, όπου μάλιστα γίνονται και πολλοί γάμοι, ενώ την επισκέπτονται και προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Πήρε το όνομά της από την εικόνα του Χριστού Ελκόμενου, η οποία μάλιστα είχε κλαπεί το 1979, βρέθηκε το 1980 και ξαναγύρισε στην εκκλησία 32 χρόνια αργότερα. Απέναντι από την εκκλησία βρίσκεται η αρχαιολογική συλλογή του κάστρου Μονεμβασιάς, που στεγάζεται σε ένα παλιό μουσουλμανικό τέμενος. Τώρα αν σας αρέσουν τα μουσεία, μπορείτε να επισκεφτείτε  τα δύο λαογραφικά μουσεία στη Ρειχιά και στις Βελιές.

Τέτοιες μέρες αν σε βγάλει ο δρόμος, θα ευχαριστηθείς θάλασσα, η παραλία Κάκαβος στα αριστερά της γέφυρας με φόντο το κάστρο της Μονεμβασιάς και η μικρή παραλία της Κούρκουλας, γιατί κακά τα ψέματα τις πολύ ζεστές ώρες της μέρας καλό είναι να μην είσαι μέσα στο κάστρο, οι γύρω παραλίες είναι προτιμότερες.

Σπύρος Τσακίρης

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ-VIDEOGRAPHER Γεννήθηκε το 1962 στη Ζαχάρω Ηλείας. Από πολύ νωρίς άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία. Από το 1987 εργάζεται στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», καλύπτοντας όλα τα μεγάλα ελληνικά και διεθνή γεγονότα. Από το 1999 είναι υπεύθυνος του φωτογραφικού τμήματος της εφημερίδας (καθημερινό, κυριακάτικο φύλλο, www.enet.gr). Έχει καλύψει θέματα όπως: Εμφύλιος στη Βοσνία, 1o και 2ο Πόλεμο του Κόλπου, εμφύλιος στο Λίβανο, πτώση Σοβιετικής Ένωσης, γεγονότα στην Αλβανία, πτώση Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, Κοσσυφοπέδιο '89, εμφύλιος στη Ρουάντα, πείνα στην Αφρική, Κούρδοι, τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πέρα από την επικαιρότητα, έχει φωτογραφήσει σε χώρες όπως: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Συρία, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Τανζανία, Κένυα, Νότιος Αφρική, Αίγυπτος, Κύπρος, Ολλανδία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Αυστρία, αποτυπώνοντας τη διαφορετικότητα της ανθρώπινης δραστηριότητας και την παρουσία της στο περιβάλλον. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με το διεθνή τύπο, με το γαλλικό πρακτορείο IMAPRESS και το γερμανικό ACTION PRESS. Θέματά του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα ελληνικά και ξένα περιοδικά, όπως «ΓΑΙΟΡΑΜΑ», «Flame of Life», «ΔΙΦΩΝΟ», ελληνικό και ισπανικό «National Geographic», “STERN”, “TIME”, “PARIS MATCH”, “NEWSWEEK” κλπ. Από το 2009 είναι μέλος του IEPA (International Environment Photographers Association). Επίσης είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ (Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας). Φωτογραφίες του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε διεθνή μουσεία. Επίσης φωτογραφία του βρίσκεται στην παγκόσμια συλλογή για τις καλύτερες φωτογραφίες του αιώνα που πέρασε. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Έχει ολοκληρώσει μεγάλα projects με θέματα «Τα παιδιά μπροστά στο νέο αιώνα», «Οι άνθρωποι του τύπου στην Ελλάδα», «Ψαράδες», «Άνθρωπος και Περιβάλλον». Ασχολείται παράλληλα με τη σκηνοθεσία multimedia και ντοκιμαντέρ. Έχει ολοκληρώσει τέσσερα ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα τα μικρού μήκους «Vrooom» 32΄, «Μπαϊάσα – Βοβούσα» 17΄ και «Ο Θησαυρός της Λιμνοθάλασσας» 17΄, το οποίο και βραβεύθηκε το 2003 από το National Geographic και προβλήθηκε στο φεστιβάλ ECOCINEMA 2003. Επίσης το ντοκιμαντέρ, μεγάλου μήκους «Flamingo» 90΄, μία μουσική ταινία με τους Πυξ Λαξ που κυκλοφόρησε στην αγορά με τη μορφή DVD. Ακόμη, για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σκηνοθέτησε το 2014 το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ». Σήμερα συνεργάζεται με μεγάλα ελληνικά και διεθνή ειδησεογραφικά ΜΜΕ και διδάσκει σε σεμινάρια και δυναμικά workshops, δίνοντας έμφαση στα multimedia. Δημιούργησε την ιστοσελίδα www.carnetdevoyage.gr και εργάζεται ως Φωτογράφος του Προέδρου της Βουλής, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τέλος, συνεχίζει να δημιουργεί ντοκιμαντέρ με ενδιαφέρουσες ιστορίες. https://www.instagram.com/tsakiris.photography/ Spyros Tsakiris Photography|Facebook/ tsakirisphotographer@gmail.com

Σχετικά Άρθρα

Back to top button