FeaturedTravel StoriesΕλλάδα

Καστροσυκιά Πρέβεζας: Ακολουθώντας τo kitesurfing

Η Καστροσυκιά είναι ένα γραφικό χωριό. Μια ιδιαίτερα όμορφη παραλία της Πρέβεζας που την επισκεπτόμουν από τα παιδικά μου χρόνια και έχει εξασφαλίσει μόνιμη θέση με τα καλύτερα χρώματα στον χώρο των αναμνήσεών μου.

Η εικόνα αυτή παραμένει φυσικά ίδια μέχρι σήμερα. Μεγάλες αμμουδιές, καθαρή θάλασσα με υψηλή ορατότητα, μεγάλη έκταση που πας και κάθεσαι όπου σου αρέσει και τόσα άλλα που θα ήταν περιττό να παραθέσω εδώ, παρότι για εμένα κρατάνε την ιδιαίτερη σημασία τους.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, όμως, χωρίς να το καταλάβω είχα αφήσει σταδιακά ένα αγαπημένο μου σημείο εκεί, γιατί ξεχώριζα μια νέα δραστηριότητα να κυριαρχεί, θα μπορούσε να την πει κανείς και αθλητική, αλλά για μένα επικίνδυνη, αφού έβλεπα να γίνεται κάτι που δεν είχα ξαναδεί, με σανίδες και φορητά αερόστατα να με πλησιάζουν επικίνδυνα κατά τη διάρκεια της κολύμβησης.

Ήταν και ο άνεμος, που έπιανε κατά διαστήματα έντονος σε αυτό το κομμάτι της θάλασσας, σε συνδυασμό με τα ρεύματα… Βέβαια ποτέ δεν κινδύνεψα πραγματικά, απλά ένιωθα μια ανησυχία με αυτά τα παιχνίδια σε θάλασσα και αέρα που μπορούσαν να καταλήξουν με κάποια σανίδα στην πλάτη μου, εάν όχι στο κεφάλι μου…Φόβος για το καινούργιο; Μπα, απλά έλεγχος του χώρου, από συνήθεια πάντα.

Φέτος, όμως άλλαξα γνώμη. Ίσως και να αποφάσισα να γυρίσω πάλι στο σημείο αυτό, γιατί δεν μου αρέσει να δίνω …χώρο…  Κολύμπησα άφοβα μέσα από τις σανίδες αυτές, που με τα αλεξίπτωτα γέμιζαν χρώματα τον ουρανό, είδα τις αντιδράσεις τους, τις προετοιμασίες να ανέβει το αλεξίπτωτο και να γίνει ένα με τον αέρα. Θαύμασα και το λέω με πλήρη συνείδηση τα ακροβατικά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, τις γρήγορες ταχύτητες με τη φορά του ανέμου στα απλωμένα αλεξίπτωτα, είδα χαρούμενους ανθρώπους να προετοιμάζονται, μαθητευόμενους να ακούνε τους εμπειρότερους ή τους δασκάλους τους, πράγματα ζωντανά και χαρούμενα.

Τελικά αποφάσισα να τους «χαρίσω» αυτό το κομμάτι της αγαπημένης παραλίας, αφού πείστηκα ότι και όμορφο είναι και αθλητικό αυτό που κάνουν, μα το σημαντικότερο βγάζει πολύ κόσμο από το στρες της καθημερινότητας και μόνο για αυτό αξίζει να έχουν το χώρο τους. Τις κοινές παρέες, που γεννιούνται μέσα από τέτοιες δραστηριότητες. Ίσως τελικά κάποια στιγμή, με ένα έμπειρο δάσκαλο να το τολμήσω και εγώ. Μπορεί να μη γίνω πρωταθλητής, αλλά θα ενταχθώ με ευχαρίστηση σε μια μεγάλη παρέα. Μια παρέα που χρόνο με το χρόνο αλλάζει μέγεθος και πλησιάζει όλες τις ηλικίες, με ασφάλεια.

Ρώτησα μια κυρία, που έδειχνε ξένη, αλλά τα ελληνικά της ήταν αρκετά καλά και έμαθα πως λέγεται αυτή η θαλάσσια σανίδα με ατομικό αλεξίπτωτο. «Kitesurfing». Έτσι ακριβώς.

Έψαξα να βρω επιπλέον στοιχεία και διαπίστωσα ότι στο εξωτερικό έχει αρκετά χρόνια παρουσίας, μάλιστα μεγάλη ανάπτυξη και αγάπη. Δικαίως, θα έλεγα κι εγώ. Ό,τι είναι καλύτερο καλό είναι να στηρίζεται και να αναπτύσσεται

Το Kitesurfing είναι θαλάσσιο σπορ που «κινείται» με τον άνεμο και χρησιμοποιεί ένα “αετό” μαζί με μια “σανίδα” για να αναπτύξει κανείς ταχύτητα στην επιφάνεια του νερού. Παρά το όνομα του, δεν συμπεριλαμβάνει κυματοδρομίες – το kitesurfing μπορεί να γίνει σε επίπεδες λιμνοθάλασσες, καθώς και σε θάλασσες με μεγάλα κύματα. Αρκεί πάντα να υπάρχει ικανοποιητικός άνεμος. Μόλις μάθεις τα βασικά για να ισορροπείς, μπορείς να αρχίσεις να πηγαίνεις γρηγορότερα, να πηδάς, να κάνεις freestyle κόλπα, να τραβάς το ενδιαφέρον μέσα από αυτοσχεδιασμό. Ο εξοπλισμός είναι ελαφρύς, οπότε δεν χρειάζεσαι πολλή μυϊκή δύναμη. Ωστόσο, ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις πιο γρήγορα, θα σου δώσει περισσότερη αντοχή στο νερό και θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τυχόν τραυματισμούς. Οποιοσδήποτε kitesurfer , θα συμφωνήσει ότι τα μαθήματα είναι απαραίτητα. Ένας καλός εκπαιδευτής θα σου μάθει τις βασικές τεχνικές και τις απαραίτητους κανόνες ασφαλείας. Χωρίς αυτές τις γνώσεις, είσαι κίνδυνος για τον εαυτό σου αλλά και για τους άλλους στο νερό και στην παραλία. Μπορείς να βρεις σχολές kitesurf και εκπαιδευτές σε όλο τον κόσμο.  

“Όλοι οι εκπαιδευτές πρέπει να έχουν ολοκληρώσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε αναγνωρισμένο οργανισμό [όπως το IKOBKSA ή VDWS]”, Ένας εκπαιδευτής με μεγάλη εμπειρία μπορεί να σε προπονήσει με ασφάλεια και επιτυχία.  

Γιάννης Βέλλης

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ Μέχρι το 2004, Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας. Δημιουργός και διευθυντής του Φεστιβάλ "Ημέρες Φωτογραφικής Δημιουργίας - Φωτογραφικός Κόσμος". Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας. Φωτογραφία του από το Μοναστηράκι έχει επιλεγεί για τηλεκάρτα του ΟΤΕ. Διεθνείς διακρίσεις σε διαγωνισμούς της FIAP. Έχει πάρει το 1ο βραβείο φωτοκριτικής του περιοδικού "ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ". Το 1ο βραβείο για την ομορφότερη και χαρακτηριστικότερη φωτογραφία της Ηπείρου από μεγάλη διαδικτυακή ειδησεογραφική εφημερίδα της Ηπείρου. Το φωτογραφικό περιοδικό "Qpticon" του έκανε αφιέρωμα με φωτογραφίες από Στρασβούργο και Βοσνία. Η κυριακάτικη εφημερίδα "Η εποχή" έχει φιλοξενήσει δύο φορές, στις γιορτές της, φωτογραφίες του που έχουν δημοσιευθεί σε αυτή. Συμμετείχε με φωτογραφίες του από την Ήπειρο στις εικαστικές εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ. Κριτής πανελληνίων φωτογραφικών διαγωνισμών. Στην εφημερίδα "Η εποχή" έχουν φιλοξενηθεί συνεντεύξεις που πήρε από τον Σπ. Μελετζή, Κ. Μπαλάφα και άλλους δημιουργούς φωτογράφους καθώς και άρθρα του για ιστορικά και δημοσιογραφικά φωτογραφικά αρχεία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button