Οι καλλιτέχνες στους δρόμους με μάσκες και σχοινιά. Με κόκκινα πανιά, “ζωντανές” κούκλες, τις μουσικές και τα τραγούδια τους.

Κυρίως όμως με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο. Για το αυτονόητο που όμως στερούνται, τώρα με πρόσχημα τον κορονοιό, χθες γιατί σχεδόν κανείς δεν ενδιαφερόταν για τον κλάδο τους… αύριο ποιος ξέρει!!!

Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την αλήθεια (είχε πει κάποτε ο Πικάσο).

Όμως οι καλλιτέχνες είναι αληθινοί και ζητούν μέσα σε αυτή την συγκυρία να πάψουν να είναι αόρατοι…

Όπως σήμερα, έξω από τη Βουλή… Εικόνες που από μόνες τους είναι ΤΕΧΝΗ.

Οι καλλιτέχνες ζητούν:


– Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ το μήνα για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα – Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουν να εργαστούν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

-Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.

-Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.

-Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).

-Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.

-Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.