CompassΔράσεις

Ιδιώτες στου Φιλοπάππου; Όχι Ευχαριστούμε!

Ήταν λίγες μέρες πριν το lockdown, όταν με τροπολογία – προσθήκη, που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις», ιδρύεται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.».

Με την τροπολογία αυτή, που δεν συνυπογράφεται καν από την συναρμόδια υπουργό Πολιτισμού, παραδίδεται η διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου σε ΑΕ, που θα συμβληθεί με το Δήμο Αθηναίων και θα αμείβεται από αυτόν, θα λειτουργεί με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα μπορεί ακόμη και να εκμισθώνει τους χώρους σε τρίτους.

Χωρίς να ληφθεί υπ΄όψιν ότι:

  1. Ο Λόφος Φιλοπάππου είναι αρχαιολογικός χώρος και ο Εθνικός Κήπος είναι κηρυγμένος ιστορικός τόπος.
  2. Η διαχείρισή τους υπάγεται στις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου.
  3. Δεν έχει προηγηθεί κανενός είδους διαβούλευση για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία αναφέρεται ότι συστήνεται ανώνυμη εταιρεία του Δήμου Αθηναίωνμε την επωνυμία Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό πράσινο Α.Ε, που θα λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και σύμφωνα με κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Η διάρκεια της εταιρείας θα είναι 40 έτη και δύναται να παραταθεί με απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Η νέα εταιρεία θα διαχειρίζεται τον Εθνικό Κήπο και το λόφο Φιλοπάππου που είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος, υπαγόμενος στο Ελληνικό Δημόσιο. Ο Δήμος Αθηναίων θα εξασφαλίζει τις αμοιβές για τη διαχείριση των δύο αυτών χώρων. Επίσης από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας δηλαδή την αξιοποίηση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου ως εμπόρευμα θα απορρέουν έσοδα. Μάλιστα, η νέα εταιρεία θα λαμβάνει επιχορηγήσεις από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να προσδιορίζεται το ύψος τους. Βέβαια η νέα εταιρεία θα είναι προικισμένη με τεχνική βοήθεια και πρόσβαση σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή διεθνών οργανισμών ενώ μπορεί να δέχεται κληρονομιές δωρεές χορηγίες και πάσης φύσεως ενισχύσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο λόφος του Φιλοπάππου έχει γίνει αντικείμενο σκανδάλου ιδιωτικών συμφερόντων. Και ήδη οι κάτοικοι της περιοχής, μετά από πολύχρονους αγώνες και δικαστικές διαμάχες, έχουν στο ενεργητικό τους δύο σημαντικές νίκες: Την κατοχύρωση του πάρκου της Μουσών 33, καθώς επίσης και τις επεκτάσεις 13 αυθαίρετων στρεμμάτων του Διονύσου, οριστικά στο Δήμο Αθηναίων.

Τώρα ξεκινά ένας νέος αγώνας για την απόσυρση της τροπολογίας-σκάνδαλο που παραδίδει 2 πολύ σημαντικούς πνεύμονες της πρωτεύουσας και με ιδιάζουσα ιστορική σημασία στα χέρια ιδιωτών, η οποία συμπίπτει με την ανάληψη της Δημαρχίας της Αθήνας, από τον Κώστα Μπακογιάννη.

Σε ανοιχτή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο 31/5 στις 11.30 στη Διονυσίου Αεροπαγίτου και Αποστόλου Παύλου θα συζητηθεί το πλαίσιο δράσης φορέων και πολιτών, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση που πρέπει να ακυρωθεί με κάθε τρόπο.

Carnet de Voyage

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ Πάμε παντού, αλλά είμαστε κοντά σας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button