CompassFeaturedTravellers of Mind

Η νύχτα που κοιμότανε τη μέρα

Φωτογραφίες: Γωγώ Γαλανοπούλου

Νύχτα θηλυκό។

Νύξ : θεά της νύχτας, θυγατέρα του Χάους.

Συλλαβισμός : νύ‐χτα.

Το διάστημα από τη Δύση μέχρι την ανατολή του ήλιου. Εκεί που τα όνειρα παίρνουν την θέση των σκιών της μέρας, εκεί που τα χρώματα γίνονται απαραίτητα.

Από παιδί βιαζόσουν να περάσει γρήγορα η νύχτα, να έρθει η μέρα. Το ξύπνημα, το σχολείο, το παιχνίδι. Όσο μεγάλωνες, το φως έδινε άλλη διάσταση στις σκιές και όσο πιο έντονο το φως, τόσο πιο σκληρές και εκείνες.

Μεγαλώνοντας, βρήκες το …κενό.

Αναζητούσες τον αστερισμό του Ωρίωνα, προσαρμοζόσουν, γαλήνευες και έκανες την νύχτα μέρα. Με κανένα άλλο σύστημα δεν τα πήγαινες καλά. Η νύχτα ήταν η καλύτερη σου φίλη.

Ψήλωνες τις νύχτες και ομόρφαινες. Αποκτούσες όγκο και θέληση, δεν την φοβόσουν την νύχτα.

Την  νύχτα οι ρυθμοί γίνονται πιο αργοί, μοιάζουν περισσότερο με χτύπους της καρδιάς σε κατάσταση άπνοιας, παρά με ρολόι σε λειτουργία.

Δύσκολη η νύχτα και στην διαχείρηση της, φέρνει στα μάτια σου μπροστά όσα στην μέρα δεν χωράνε.

Η νύχτα κάνει τους λογαριασμούς της καθαρούς, τα χρώματα δεν “κλέβουν” την παράσταση.

Έχει φως σε μια προσπάθεια προσoμίωσης με την μέρα.

Οι νύχτες άλλωστε, σαν σπορά τόσο δα μικρή μα ετοιμόγεννη κι άλλες φορές, σπορά τεράστια σαν θάλασσα που και τότε ακόμα, θάλασσα ήρεμη του ταξιδιού συνάφεια ή θάλασσα αγριεμένη, έτοιμη να καταπιεί τα πάντα.

Η νύχτα που πήγαινε για ύπνο το πρωί μέχρι που έγινε φωτογραφία να διαρκέσει.

Oι φωτογραφίες αυτές ταξιδεύουν με το :

Σπύρος Τσακίρης

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ-VIDEOGRAPHER Γεννήθηκε το 1962 στη Ζαχάρω Ηλείας. Από πολύ νωρίς άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία. Από το 1987 εργάζεται στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», καλύπτοντας όλα τα μεγάλα ελληνικά και διεθνή γεγονότα. Από το 1999 είναι υπεύθυνος του φωτογραφικού τμήματος της εφημερίδας (καθημερινό, κυριακάτικο φύλλο, www.enet.gr). Έχει καλύψει θέματα όπως: Εμφύλιος στη Βοσνία, 1o και 2ο Πόλεμο του Κόλπου, εμφύλιος στο Λίβανο, πτώση Σοβιετικής Ένωσης, γεγονότα στην Αλβανία, πτώση Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, Κοσσυφοπέδιο '89, εμφύλιος στη Ρουάντα, πείνα στην Αφρική, Κούρδοι, τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πέρα από την επικαιρότητα, έχει φωτογραφήσει σε χώρες όπως: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Συρία, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Τανζανία, Κένυα, Νότιος Αφρική, Αίγυπτος, Κύπρος, Ολλανδία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Αυστρία, αποτυπώνοντας τη διαφορετικότητα της ανθρώπινης δραστηριότητας και την παρουσία της στο περιβάλλον. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με το διεθνή τύπο, με το γαλλικό πρακτορείο IMAPRESS και το γερμανικό ACTION PRESS. Θέματά του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα ελληνικά και ξένα περιοδικά, όπως «ΓΑΙΟΡΑΜΑ», «Flame of Life», «ΔΙΦΩΝΟ», ελληνικό και ισπανικό «National Geographic», “STERN”, “TIME”, “PARIS MATCH”, “NEWSWEEK” κλπ. Από το 2009 είναι μέλος του IEPA (International Environment Photographers Association). Επίσης είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ (Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας). Φωτογραφίες του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε διεθνή μουσεία. Επίσης φωτογραφία του βρίσκεται στην παγκόσμια συλλογή για τις καλύτερες φωτογραφίες του αιώνα που πέρασε. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Έχει ολοκληρώσει μεγάλα projects με θέματα «Τα παιδιά μπροστά στο νέο αιώνα», «Οι άνθρωποι του τύπου στην Ελλάδα», «Ψαράδες», «Άνθρωπος και Περιβάλλον». Ασχολείται παράλληλα με τη σκηνοθεσία multimedia και ντοκιμαντέρ. Έχει ολοκληρώσει τέσσερα ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα τα μικρού μήκους «Vrooom» 32΄, «Μπαϊάσα – Βοβούσα» 17΄ και «Ο Θησαυρός της Λιμνοθάλασσας» 17΄, το οποίο και βραβεύθηκε το 2003 από το National Geographic και προβλήθηκε στο φεστιβάλ ECOCINEMA 2003. Επίσης το ντοκιμαντέρ, μεγάλου μήκους «Flamingo» 90΄, μία μουσική ταινία με τους Πυξ Λαξ που κυκλοφόρησε στην αγορά με τη μορφή DVD. Ακόμη, για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σκηνοθέτησε το 2014 το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ». Σήμερα συνεργάζεται με μεγάλα ελληνικά και διεθνή ειδησεογραφικά ΜΜΕ και διδάσκει σε σεμινάρια και δυναμικά workshops, δίνοντας έμφαση στα multimedia. Δημιούργησε την ιστοσελίδα www.carnetdevoyage.gr και εργάζεται ως Φωτογράφος του Προέδρου της Βουλής, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τέλος, συνεχίζει να δημιουργεί ντοκιμαντέρ με ενδιαφέρουσες ιστορίες. https://www.instagram.com/tsakiris.photography/ Spyros Tsakiris Photography|Facebook/ tsakirisphotographer@gmail.com

Σχετικά Άρθρα

Back to top button