FeaturedTravel StoriesΕλλάδα

Γραμβούσα: Πλανεύτρα θάλασσα

Στης Γραμβούσας τ’ Ακρωτήρι…Δεν είναι καρτ ποστάλ!

Στο πιο βορειοδυτικό άκρο της Κρήτης, πάμε βόλτα στο outsider της περιοχής. Όλοι πηγαίνουν στην Λιμνοθάλασσα του Μπάλου, που δικαίως ψηφίζεται κάθε χρόνο ανάμεσα στις 10 ομορφότερες παραλίες της Ευρώπης.

Ο Μπάλος δικαιώνει την φήμη ενός τοπίου μαγικού…

Αμέτρητες εκδοχές του γαλάζιου και τυρκουάζ, λευκή και ροζ άμμος, ξανθές αμμοθίνες, ρείκια, φύκια, κοχύλια, κάπου κάποτε πίσσες, πλαστικά ίχνη του πολιτισμού μας, κατσίκια άσπρα, μαύρα, καφέ, πλοιάρια που επτά μήνες αποβιβάζουν ενθουσιασμένα πλήθη- ελάχιστα ντυμένα,  καλντερίμια, ηλιοβασιλέματα…

Όμως ένα μονοπάτι που λίγοι γνωρίζουν ή επιλέγουν, προσφέρει εξίσου εικόνες μαγευτικές.

Πολύ απλά παρκάρουμε στο γνωστό χώρο parking του Μπάλου και ακολουθούμε την πινακίδα που οδηγεί βόρεια προς το ηλιακό ρολόι, για τουλάχιστον τρία με τέσσερα χιλιόμετρα χωρίς μεγάλες υψομετρικές διακυμάνσεις. Οι τολμηροί θα συνεχίσουν μέχρι το τέλος, την Άκρα Βούξα με θέα το νησί Άγρια Γραμβούσα και τα Αντικύθηρα, πέρα από το Στενό των Αντικυθήρων.

Ανεμοδαρμένα μέρη αυτά! Δεν ενδείκνυται η πεζοπορία αν έχει πολύ ζέστη ή δυνατό άνεμο. Προτιμότερη για άνοιξη, φθινόπωρο, χειμώνα. Τα απαραίτητα: ένα λίτρο νερού τουλάχιστον, φαγητό, καπέλο.
Η βλάστηση είναι χαμηλή, άγρια και το γαλάζιο μάς περικυκλώνει από παντού.
Από ανατολικά ο κόλπος της Κισσάμου και από δυτικά στον ορίζοντα μας το νησί Ήμερη Γραμβούσα με το Ενετικό Φρούριο του 16ου αιώνα.

Έχουμε περπατήσει μιάμιση ώρα και φτάνουμε σε υψόμετρο 200 μέτρων. Σε σημείο στρατηγικό. Οι λέξεις αποσύρονται. Μόνο επιφωνήματα. Και μια μεταξωτή φωνή στην παρέα μας να τραγουδάει. Όλα τ’ άρμενα (του νου και της θάλασσας) αρμενίζουν…

Αρκεί μια απολαυστική στάση σ’ αυτό το δυτικό μπαλκόνι της Κρήτης. Ή μήπως να μείνουμε εκεί;

” πλανεύτρα θάλασσα…”

Έλενα Κοτρωνάκη

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ Ζω στα Χανιά, όπου γεννήθηκα. Οι μνήμες μου γεμάτες χρώματα και μουσικές από τις δεκαετίες του '70 και του' 80. Μαθήτρια του ποιητή Γιώργη Μανουσάκη, ο οποίος στα 13 μου, επιβράβευσε την πρώτη μου ταξιδιωτική καταγραφή (Χώρα Σφακίων). Ξαναγεννήθηκα στο Ρέθυμνο, εκεί όπου έκανα την " στρατιωτική μου θητεία" στο τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών. Η έλξη της Κρήτης, σταθερά πολύ ισχυρή, με οδήγησε στην προώθηση των κρητικών προϊόντων. Εργάζομαι για 20 χρόνια στον τομέα του τουρισμού μεταδίδοντας την αγάπη και τον σεβασμό για την Κρητική κουλτούρα. Στα διαλείμματα, ερασιτέχνης φωτογράφος και ζωγράφος. Και περιπατητής. Συντάσσω λοιπόν και συντάσσομαι με εσάς, τους οδοιπόρους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button