City StoriesΚόσμος

Ρώμη: Η αιώνια γοητευτική πόλη

Τη λένε κι όχι άδικα, “Αιώνια Πόλη”. Συνέδεσε το όνομα της  με μια τεράστια αυτοκρατορία, αλλά και με τη “Γλυκιά ζωή”, όπως την αποτύπωσε ο μεγάλος μετρ Φεντερίκο Φελίνι. Ενα τεράστιο υπαίθριο μουσείο, το οποίο διασχίζει ο “θυμωμένος” ποταμός Τίβερης.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ρωμύλος θεμελίωσε τη Ρώμη στον Παλατίνο Λόφο στις 21 Απριλίου 753 π.Χ.. Στη συνέχεια σκότωσε τον δίδυμο αδελφό του Ρέμο και έγινε ο πρώτος βασιλιάς της. Άλλος μύθος θέλει τον ευγενή Αινεία από τη Τροία, ο οποίος έφυγε όταν καταστράφηκε η Τροία στον Τρωικό πόλεμο, να είναι ιδρυτής της Ρώμης αλλά αυτός ο μύθος επινοήθηκε από τους Ρωμαίους συγκλητικούς όταν η Ρώμη έγινε αυτοκρατορία και ήθελαν να είναι μια πολιτική συνέχεια μιας άλλης μεγάλης πόλης. Αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη οικισμών στην περιοχή ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ. Η Ρώμη ήταν η πρωτεύουσα διαδοχικά στο Ρωμαϊκό Βασίλειο, τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία και τελικά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στην ακμή της η επιρροή της επεκτεινόταν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και τις ακτές της Μεσογείου, ενώ ο πληθυσμός της υπολογίζεται ότι ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο. Με την μετάβαση στον Χριστιανισμό απέκτησε και θρησκευτική σημασία και καθιερώθηκε ως η έδρα της Καθολικής Εκκλησίας. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η πόλη παρήκμασε και ο πληθυσμός μειώθηκε αισθητά. Στην περίοδο της Αναγέννησης δεν είχε πια την πολιτική ισχύ του παρελθόντος, γνώρισε όμως πολιτιστική και καλλιτεχνική ανάπτυξη λόγω της παρουσίας του Πάπα. Το 1871 έγινε η πρωτεύουσα της ενοποιημένης Ιταλίας. Τον 20ό αιώνα και ιδιαίτερα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο πληθυσμός αυξήθηκε σημαντικά και σήμερα η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή έχει πάνω από 5 εκατομμύρια κατοίκους.

Η Ρώμη είναι πάντα η Ρώμη. Μια πόλη που χαίρεσαι να περπατάς, να χαζεύεις, να απολαμβάνεις τις μυρωδιές της. Πέρα από το τεράστιο τουριστικό της κομμάτι, έχει και όμορφες πιο άγνωστες γωνιές με πανέμορφα κτίρια, άπειρες πλατείες, συντριβάνια και εκείνα τα εμβληματικά αγάλματα του Μπερνίνι.

Και βέβαια η Ρώμη είναι η πόλη του Κολοσσαίου (μεγάλη φωτογραφία), το σήμα κατατεθέν της.΄ Πήρε το όνομά του από το κολοσσιαίο άγαλμα του Νέρωνα, που βρισκόταν στην τοποθεσία που χτίστηκε. Οι αυτοκράτορες χρησιμοποιούσαν το Κολοσσαίο για να “ψυχαγωγούν” το κοινό με αγώνες, με ελεύθερη είσοδο. Οι αγώνες συνήθως ξεκινούσαν με κωμικές πράξεις και εμφανίσεις εξωτικών ζώων και τελείωναν με μονομαχίες μεταξύ των ζώων και μονομάχων ή μεταξύ μονομάχων. Οι διαγωνιζόμενοι ήταν συνήθως δούλοι, αιχμάλωτοι πολέμου ή κατάδικοι.

Νυχτερινές λήψεις περιξ του Κολοσσαίο, με φόντο την Αψίδα του Κωνσταντίνου.

«Αρχαίοι» Ρωμαίοι, στα όρια του κιτς που φωτογραφίζονται για τους τουρίστες έναντι αμοιβής

Θέα στον Τιβερι απο την γέφυρα Palatino

Η γέφυρα Fabricio,γνωστή και σαν γέφυρα των “4 Κεφαλών”. Ενώνει την ανατολική όχθη με το νησάκι Τιβεριάνα.

Σε πολλά σημεία τους, οι όχθες του Τιβερη προσφέρονται για περιπάτους.
Ανεβαίνοντας τα σκαλιά για το Palazzo Nuevo στον λόφο του Καπιτώλιου.

Όμορφες γωνιές στο κέντρο της πόλης

Τοίχος από ωχρα, ένα χρώμα που αγαπούν οι Ρωμαίοι, στην γειτονιά Pigne.
Κυκλικές σκάλες στην έξοδο του μουσείου του Βατικανού.

Στα ενδότερα του Βατικανού

Πιστοί περνούν μπροστά από το άγαλμα του Αγίου Πετρου κι ακουμπούν το πόδι του, ζητώντας την χάρη του.

Στην περιοχή Trastevere, στην δυτική πλευρά της πόλης
Fontana Di Trevi. Το πλέον γνωστό σιντριβάνι στην Ιταλια και οχι μόνο. Oι περαστικοί ρίχνουν νομίσματα και κάνουν την ευχή τους μπροστά στο άγαλμα του Ποσειδώνα.


Στιγμές ξεκούρασης στην βάση του Οβελισκου στην Piazza di Popolo
Απολαμβάνοντας μια μοναχική βόλτα στο κέντρο της πόλης

Piazza del Quirinal εκεί όπου βρίσκεται η προεδρία της Δημοκρατίας.
Μέσα στα γραφικά δρομάκια του κέντρου.

Ενας μοναχικός καουμπόϊ, στα σοκάκια της Ρώμης
Κεντρική λεωφόρος που περνά μπροστά απο την Piazza Colonna
Σούρουπο στην Piazza Colonna.
Σε πρώτο πλάνο το σιντριβάνι στην Piazza della Rotonda, όπου βρίσκεται το Πάνθεον.
Η περίφημη Piazza di Spagna με την περίφημη scalignata.
Λίγη ξεκούραση, με θέα…
Απο τις πολλές καντίνες που βρίσκει ο επισκέπτης στην Αυτοκρατορική οδό και κοντά στο Κολοσσαίο. Ιστορία με λίγο hot dog και αναψυκτικό.
Στην Εβραϊκή συνοικία της πόλη,ς ο επισκέπτης  μπορεί να φάει γρήγορα και πολύ καλά, αλλα σίγουρα όχι φτηνά.

Κιόσκι με φρούτα και άλλα προϊόντα που μένει ανοιχτά, μέχρι πολύ αργά στο παραδοσιακό κέντρο της πόλης.

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Στέλιος Ματσάγγος

Στέλιος Ματσάγγος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ Γεννήθηκε σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό του Ν. Λαρισης και μεγάλωσε στην Θες/νικη όπου και τέλειωσε την μέση εκπαίδευση. Μετακόμισε στην Γαλλία για σπουδές (πανεπ.Grenoble και Paris VIII). Μετά το πέρας των σπουδών του, επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και ξεκίνησε η επαγγελματική του καριέρα σαν φωτορεπόρτερ. Από το 1992 εως και το 2007 δούλεψε σαν freelancer ,συνεργάτης πολλών και διαφορετικών έντυπων (εφημερίδες και περιοδικά). Από το 2007 μέχρι και σήμερα είναι μόνιμος συνεργάτης της κυριακάτικης εφημερίδας Real News. Είναι μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ από το ΄92. Συνεργάστηκε με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα καθώς επίσης και με τους Γιατρούς του Κόσμου, στο ξεκίνημα τους και τους ακολούθησε σε πολλές αποστολές ανά τον κόσμο. Έχει στο ενεργητικό του τρεις (3) προσωπικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Με την φωτογραφική ομάδα phasma2, συμμετείχε στην ομαδική έκθεση με θέμα την κρίση στο διεθνές φεστιβάλ του Sarajevo το 2014 με την όποια πήρε και το 1ο βραβείο. Έχει στο ενεργητικό του δυο εκδόσεις φωτογραφικών λευκωμάτων. Ταξιδέψε σε πολλά μέρη του κόσμου για κάλυψη δημοσιογραφικών θεμάτων και όχι μόνο. Μιλάει Γαλλικά, Αγγλικά.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button