Τη λένε κι όχι άδικα, “Αιώνια Πόλη”. Συνέδεσε το όνομα της  με μια τεράστια αυτοκρατορία, αλλά και με τη “Γλυκιά ζωή”, όπως την αποτύπωσε ο μεγάλος μετρ Φεντερίκο Φελίνι. Ενα τεράστιο υπαίθριο μουσείο, το οποίο διασχίζει ο “θυμωμένος” ποταμός Τίβερης.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ρωμύλος θεμελίωσε τη Ρώμη στον Παλατίνο Λόφο στις 21 Απριλίου 753 π.Χ.. Στη συνέχεια σκότωσε τον δίδυμο αδελφό του Ρέμο και έγινε ο πρώτος βασιλιάς της. Άλλος μύθος θέλει τον ευγενή Αινεία από τη Τροία, ο οποίος έφυγε όταν καταστράφηκε η Τροία στον Τρωικό πόλεμο, να είναι ιδρυτής της Ρώμης αλλά αυτός ο μύθος επινοήθηκε από τους Ρωμαίους συγκλητικούς όταν η Ρώμη έγινε αυτοκρατορία και ήθελαν να είναι μια πολιτική συνέχεια μιας άλλης μεγάλης πόλης. Αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη οικισμών στην περιοχή ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ. Η Ρώμη ήταν η πρωτεύουσα διαδοχικά στο Ρωμαϊκό Βασίλειο, τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία και τελικά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στην ακμή της η επιρροή της επεκτεινόταν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και τις ακτές της Μεσογείου, ενώ ο πληθυσμός της υπολογίζεται ότι ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο. Με την μετάβαση στον Χριστιανισμό απέκτησε και θρησκευτική σημασία και καθιερώθηκε ως η έδρα της Καθολικής Εκκλησίας. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η πόλη παρήκμασε και ο πληθυσμός μειώθηκε αισθητά. Στην περίοδο της Αναγέννησης δεν είχε πια την πολιτική ισχύ του παρελθόντος, γνώρισε όμως πολιτιστική και καλλιτεχνική ανάπτυξη λόγω της παρουσίας του Πάπα. Το 1871 έγινε η πρωτεύουσα της ενοποιημένης Ιταλίας. Τον 20ό αιώνα και ιδιαίτερα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο πληθυσμός αυξήθηκε σημαντικά και σήμερα η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή έχει πάνω από 5 εκατομμύρια κατοίκους.

Η Ρώμη είναι πάντα η Ρώμη. Μια πόλη που χαίρεσαι να περπατάς, να χαζεύεις, να απολαμβάνεις τις μυρωδιές της. Πέρα από το τεράστιο τουριστικό της κομμάτι, έχει και όμορφες πιο άγνωστες γωνιές με πανέμορφα κτίρια, άπειρες πλατείες, συντριβάνια και εκείνα τα εμβληματικά αγάλματα του Μπερνίνι.

Και βέβαια η Ρώμη είναι η πόλη του Κολοσσαίου (μεγάλη φωτογραφία), το σήμα κατατεθέν της.΄ Πήρε το όνομά του από το κολοσσιαίο άγαλμα του Νέρωνα, που βρισκόταν στην τοποθεσία που χτίστηκε. Οι αυτοκράτορες χρησιμοποιούσαν το Κολοσσαίο για να “ψυχαγωγούν” το κοινό με αγώνες, με ελεύθερη είσοδο. Οι αγώνες συνήθως ξεκινούσαν με κωμικές πράξεις και εμφανίσεις εξωτικών ζώων και τελείωναν με μονομαχίες μεταξύ των ζώων και μονομάχων ή μεταξύ μονομάχων. Οι διαγωνιζόμενοι ήταν συνήθως δούλοι, αιχμάλωτοι πολέμου ή κατάδικοι.

Νυχτερινές λήψεις περιξ του Κολοσσαίο, με φόντο την Αψίδα του Κωνσταντίνου.

roma_3-jpg«Αρχαίοι» Ρωμαίοι, στα όρια του κιτς που φωτογραφίζονται για τους τουρίστες έναντι αμοιβής

roma_4-jpgΘέα στον Τιβερι απο την γέφυρα Palatino

roma_5-jpgΗ γέφυρα Fabricio,γνωστή και σαν γέφυρα των “4 Κεφαλών”. Ενώνει την ανατολική όχθη με το νησάκι Τιβεριάνα.

roma_6-jpgΣε πολλά σημεία τους, οι όχθες του Τιβερη προσφέρονται για περιπάτους.
roma_7-jpgΑνεβαίνοντας τα σκαλιά για το Palazzo Nuevo στον λόφο του Καπιτώλιου.

Όμορφες γωνιές στο κέντρο της πόλης
roma_10-jpg
Τοίχος από ωχρα, ένα χρώμα που αγαπούν οι Ρωμαίοι, στην γειτονιά Pigne.
roma_11-jpgΚυκλικές σκάλες στην έξοδο του μουσείου του Βατικανού.

Στα ενδότερα του Βατικανού

roma_14-jpgΠιστοί περνούν μπροστά από το άγαλμα του Αγίου Πετρου κι ακουμπούν το πόδι του, ζητώντας την χάρη του.

roma_15-jpgΣτην περιοχή Trastevere, στην δυτική πλευρά της πόλης
roma_16-jpgFontana Di Trevi. Το πλέον γνωστό σιντριβάνι στην Ιταλια και οχι μόνο. Oι περαστικοί ρίχνουν νομίσματα και κάνουν την ευχή τους μπροστά στο άγαλμα του Ποσειδώνα.

roma_17-jpg
Στιγμές ξεκούρασης στην βάση του Οβελισκου στην Piazza di Popolo
roma_18-jpgΑπολαμβάνοντας μια μοναχική βόλτα στο κέντρο της πόλης

roma_19-jpgPiazza del Quirinal εκεί όπου βρίσκεται η προεδρία της Δημοκρατίας.
roma_20-jpgΜέσα στα γραφικά δρομάκια του κέντρου.

roma_21-jpgΕνας μοναχικός καουμπόϊ, στα σοκάκια της Ρώμης
roma_22-jpgΚεντρική λεωφόρος που περνά μπροστά απο την Piazza Colonna
roma_23-jpgΣούρουπο στην Piazza Colonna.
roma_24-jpgΣε πρώτο πλάνο το σιντριβάνι στην Piazza della Rotonda, όπου βρίσκεται το Πάνθεον.
roma_25-jpgΗ περίφημη Piazza di Spagna με την περίφημη scalignata.
roma_26-jpgΛίγη ξεκούραση, με θέα…
roma_27-jpgΑπο τις πολλές καντίνες που βρίσκει ο επισκέπτης στην Αυτοκρατορική οδό και κοντά στο Κολοσσαίο. Ιστορία με λίγο hot dog και αναψυκτικό.
roma_28-jpgΣτην Εβραϊκή συνοικία της πόλη,ς ο επισκέπτης  μπορεί να φάει γρήγορα και πολύ καλά, αλλα σίγουρα όχι φτηνά.

roma_29-jpgΚιόσκι με φρούτα και άλλα προϊόντα που μένει ανοιχτά, μέχρι πολύ αργά στο παραδοσιακό κέντρο της πόλης.