Σταγιάτες, το επονομαζόμενο και χωριό με τα γάργαρα νερά.

Χωριό χτισμένο σε πλαγιά του Πηλίου, με όμορφη θέα στο Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά αξιόλογης αρχιτεκτονικής, πλακόστρωτα καλντερίμια, τρεχούμενα νερά συνθέτουν την εικόνα του οικισμού.

“Σαν το νερό των Σταγιατών δεν έχει. Όποιος το πίνει πολεμάει και αντέχει. Δεν το αγοράζω, δεν πουλώ μα με κερνάς και στο κερνώ. Σαν το νερό των Σταγιατών δεν έχει”, τραγουδάει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, στο κομμάτι του που επνεύστηκε από την Κρύα Βρύση ή αλλιώς το “Ιερό νερό”, όπως πολλοί αποκαλούν, την πηγή που βρίσκεται στις Σταγιάτες Πηλίου.

Σε Λαϊκή Συνέλευση οι κάτοικοι αποφάσισαν να αναλάβουν τη διαχείριση των Σταγιατών μετά την αλλαγή της πηγής ύδρευσης του χωριού από την Κρύα Βρύση.

Την απόφαση να αναλάβουν τη διαχείριση του χωριού τους πήραν οι κάτοικοι των Σταγιατών σε Λαϊκή Συνέλευση μέσα στο Μάιου, καθώς ο τοπικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες για να εμποδίσει την αλλαγή πηγής ύδρευσης του χωριού και τον αποκλεισμό των κατοίκων από την Κρύα Βρύση.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα της Λαϊκής Συνέλευσης Σταγιατών, «Οι Σταγιάτες πηγάζουν από την Κρύα Βρύση! Η μακραίωνη ιστορία του χωριού και οι παραδόσεις του είναι άρρηκτα δεμένες μαζί της. Όπως και η ζωή μας. Χωρίς την πηγή αυτή, το χωριό μας δεν θα υπήρχε. Το καθαρό της νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό που προσφέρει ο τόπος μας».

Και συνεχίζουν: «Οι παρακάτω υπογράφοντες/ουσες κάτοικοι Σταγιατών,αποφασίσαμε τα εξής:

– Θεωρούμε υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και της ζωής μας την αλλαγή της πηγής υδροδότησης του χωριού και τον αποκλεισμό των Σταγιατών από την Κρύα Βρύση, από την οποία παραδοσιακά υδρεύεται τους τελευταίους αιώνες.

– Η Κρύα Βρύση είναι η πηγή ζωής του χωριού μας, μέρος της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου μας και κύριο συστατικό της βιολογικής και της πολιτιστικής υπόστασης των κατοίκων.

– Η χωρίς προειδοποίηση και ενημέρωση, αυθαίρετη και παράλογη ενέργεια της ΔΕΥΑΜΒ βρίσκει αντίθετο το σύνολο των μόνιμων κατοίκων του χωριού, καθώς και των ετεροδημοτών.

– Η αλλαγή της υδροδότησης έγινε εν αγνοία του προέδρου, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος. Έκτοτε, δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ενέργεια για την αποκατάσταση του δικτύου. Είναι φανερό ότι δεν συμπάσχει με την αγωνία των κατοίκων και δεν μπορεί να εκφράσει τον αγώνα τους. Από σήμερα, η Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών αποτελεί το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων του χωριού.

– Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της υδροδότησης του χωριού μας από την Κρύα Βρύση.

– Η πηγή μας αποτελεί τον ομφάλιο λώρο των Σταγιατών, τον δεσμό μας με τη ζωή του χωριού μας, με τη φύση, την υγεία, την κοινότητα, την παράδοσή μας, με ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Είμαστε οργανικά, βιολογικά και πολιτιστικά δεμένοι μαζί της εδώ και 350 χρόνια. Απαιτούμε την παροχή νερού της Κρύας Βρύσης στα σπίτια μας, χωρίς χημικές παρεμβολές, όπως ορίζει ο νόμος περί χλωρίωσης για κοινότητες κάτω των 3000 κατοίκων. (Υ.Μ. 5673/4-12-57 Υγ. Διάταξη)

– Ο αγώνας μας θα είναι ανυποχώρητος».

Αλλη μια διαμάχη εν εξελίξη λοιπόν σε κάποια γωνιά της Ελλάδας για το αυτονόητο.

Για το νερό είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν πολλές, η “γιορτή” τώρα αρχίζει μετά την απόφαση της εκχώρησης του 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας σε ιδιώτες.

Οι Σταγιάτες είναι μόνο η αρχή!