Με έντονη χρήση βίας και εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης αντιμετώπισε η αστυνομία τους συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge και της δημιουργίας εργοστασίου SRF από τον δήμο που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο, μόλις κατέφθασαν έξω από τις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 Βολιώτες όλων των ηλικιών, αλλά και πολλοί νέοι, μέλη συλλογικοτήτων, πολιτικών κινήσεων και φορέων κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της δημόσιας υγείας και κατά της καύσης σκουπιδιών.

Αρκετά άτομα παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και ειδοποιήθηκαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για να τα μεταφέρουν στο νοσοκομείο, ενώ ακολούθησαν προσαγωγές τουλάχιστον 7 ατόμων.

Αν και η αέρια ρύπανση ταλανίζει τον Βόλο εδώ και χρόνια, η άδεια που δόθηκε στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge προκειμένου να καίει σκουπίδια αμφιβόλου συνθέσεως, ώστε να παράγει ενέργεια για τις εγκαταστάσεις της, έχει επιβαρύνει την κατάσταση, με την οσμή του καμένου πλαστικού να ταλαιπωρεί επιπρόσθετα μικρούς και μεγάλους.

Μύτες και λαιμοί που καίνε, δυσφορία και πονοκέφαλοι είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν πολλοί Βολιώτες καθημερινά, λόγω της έντονης δυσοσμίας που πλήττει την πόλη, ιδιαίτερα τις περιοχές κοντά στην ΑΓΕΤ.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς οι ποσότητες σκουπιδιών που καίγονται στην ΑΓΕΤ με απαρχαιωμένη τεχνολογία αυξάνονται κατακόρυφα. Από την αρχή του χρόνου πάνω από 40.000 τόνοι σκουπιδιών έχουν καεί στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ, ποσότητα που υπολείπεται σημαντικά της αδειοδότησης που έχει η εταιρεία για την καύση 200.000 τόνων σκουπιδιών τον χρόνο, δηλαδή κάτι παραπάνω από 548 τόνους την ημέρα. Τα καράβια που μεταφέρουν τα σκουπίδια πάνε κι έρχονται -έφτασαν τα 3 μέσα σε μόλις 20 μέρες- επίσημα από Ιταλία και Ισπανία.

Ομως, τα φορτία που μετέφεραν τα τελευταία πλοία είχαν ύποπτη διαδρομή, που πιθανότατα υποδηλώνει παράνομη μεταφορά επικίνδυνων, τοξικών αποβλήτων.

Τα άγνωστης προέλευσης και σύστασης σκουπίδια που μεταφέρονται συνεχώς προς καύση στην ΑΓΕΤ κορυφώνουν τους κινδύνους για την υγεία των πολιτών και κυρίως των μικρών παιδιών, με τις διοξίνες, τα φουράνια, τα βαρέα μέταλλα και τις άλλες καρκινογόνες ουσίες που εκλύονται.

Tα επεισόδια συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου με αναίτια επίθεση διμοιρίας των ΜΑΤ που είχε καταφτάσει από την Θεσσαλονίκη στους περίπου 100 συγκεντρωμένους έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας στο Αλιβέρι.

Οι διαδηλωτές παρέμεναν εκεί απαιτώντας την απελευθέρωση των 8 ατόμων που προσήχθησαν συνολικά μετά το συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge και της δημιουργίας εργοστασίου SRF, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες. 

Κατά την επίθεση δάρθηκαν και τραυματίστηκαν πολίτες, ακόμη και ένας οδηγός αυτοκινήτου που σταμάτησε τυχαία για να δει τι συμβαίνει ο οποίος κατέληξε αιμόφυρτος από τη βία των ΜΑΤ.