ΤΡΑΜΠ Vs ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

dakota-4

 

“Hihanna waste. I think i need prayers. All i want to do is cry. But i cannot. i must stand”. “Νομίζω πως χρειάζομαι τις προσευχές σας. Το μόνο που θέλω είναι να κλάψω. Αλλά δεν μπορώ. Πρέπει να σταθώ όρθια”.

Με ένα λιτό μήνυμα, 20 λέξεις όλο κι όλο, που μαρτυρά όλη την αδικία που έχουν βιώσει οι πρόγονοι και οι απόγονοι της, μου απάντησε αργά χθες το απόγευμα, η LaDonna Brave Bull Allard.dakota-7

Η γυναίκα σύμβολο του Ακτιβισμού για το Νερό, από το έθνος των Λακότα Σιού της Βόρειας Ντακότα, που αψήφησε πολυεθνικές και τράπεζες, σερίφηδες και μισθοφόρους και έστησε το πρώτο λευκό τίπι αντίστασης, δημιουργώντας αυτό που σήμερα είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο, ως το Sacred Stone Camp.

Το στρατόπεδο αντίστασης στον DAPL, τον γιγάντιο αγωγό πετρελαίου που στηρίζουν 17 Τράπεζες, (πολλές εκ των οποίων Ευρωπαϊκές) και απειλεί να μολύνει για πάντα το πόσιμο νερό εκατομμυρίων ανθρώπων.

Μητέρα 3 γιων, γιαγιά 18 εγγονών, Ιστορικός στο επάγγελμα, μα πάνω απ’ όλα αγωνίστρια, η LaDonna Brave Bull, έχει αποδείξει στον ένα χρόνο αντίστασης στα παγκόσμια συμφέροντα του DAPL, πως τίποτα δεν είναι τυχαίο… ούτε καν το όνομα της!

Στην κορυφή του μικρού λόφου, δίπλα στη λίμνη Οάχε, του ποταμού Μιζούρι, εκεί όπου δίνεται ο σημαντικότερος αγώνας των καιρών μας, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Περιβάλλον, η LaDonna Brave Bull, πηγαίνει κάθε μέρα τα τελευταία χρόνια. Αφήνει δυο λουλούδια και προσεύχεται για ώρα, επάνω από τον τάφο του γιου και του πατέρα της.

“Το Μαύρο Φίδι δεν θα περάσει δίπλα από τον τάφο του παιδιού μου”, έλεγε στους πρώτους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στις όχθες του Μιζούρι.

dakota-9

Έναν χρόνο μετά, γεμάτο σκληρές και άνισες μάχες, όπου άοπλοι και ειρηνικοί Προστάτες του Νερού, βρέθηκαν αντιμέτωποι με πάνοπλους εκπροσώπους του διεθνούς κεφαλαίου, κατακτώντας το σεβασμό και τη στήριξη εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, η LaDonna Brave Bull, από το έθνος των Σιού. λυγίζει… Ξέρει πως τα δύσκολα δεν έχουν περάσει. Το αντίθετο θα έλεγε κανείς. Από την εκλογή Τραμπ, μέχρι και την ορκωμοσία του, τα μέτρα καταστολής απέναντι στους Ιθαγενείς Αμερικανούς, εντάθηκαν.

Βία, χημικά, κακοποιήσεις και εκατοντάδες συλλήψεις, Ιθαγενών και ακτιβιστών, έχουν γίνει η καθημερινότητα της 60χρονης Ιστορικού, στο Sacred Stone Camp, του Standing Rock Indian Reservation.

Σ’ αυτήν την απομακρυσμένη και άγονη περιοχή των ΗΠΑ, όπου όλα τα προβλήματα των καιρών μας, ξαφνικά έρχονται αντιμέτωπα μεταξύ τους. Ξεκινώντας από τα πιο θεμελιώδη, όπως το Νερό.dakota-8

Την ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ, η πιο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα των καιρών μας, ορκιζόταν να προστατεύει και να υπηρετεί την Αμερική και τους πολίτες της, με το χέρι του επάνω στην ιστορική Βίβλο, του Αβραάμ Λίνκολν, τέσσερις επίσημες ιστοσελίδες του White House, καταργούνταν δια παντός: των Ιθαγενών Αμερικανών, (Native Americans), των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Civil Rights) και της LGBTQ, και της Κλιματικής Αλλαγής (Climate Change).

Και αυτό ήταν μόνο η αρχή… Κομμάτι κομμάτι, υπογραφή, την υπογραφή ο 45ος Αμερικανός πρόεδρος, ο γηραιότερος όλων και ο πλουσιότερος επίσης, αποδόμησε την αντί ενεργειακή πολιτική Ομπάμα, κατάργησε επίσημους λογαριασμούς περιβαλλοντικής ενημέρωσης των πολιτών, κλείδωσε τα twitter ερευνητών, επιστημόνων και οργανισμών που μεταδίδουν στοιχεία για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και του νερού και τέλος δυο μέρες μετά την ορκωμοσία της 20ης Ιανουαρίου, υπέγραψε ελαφρά τη καρδία, την ολοκλήρωση δυο πετρελαϊκών αγωγών, του DAPL στη Βόρεια Ντακότα και του Keystone XL.

Μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, οι Πρώτοι Αμερικανοί Κάτοικοι, οι Ιθαγενείς στον καταυλισμό του Standing Rock της Βόρειας Ντακότα, ήρθαν για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με το χειρότερο εφιάλτη τους. Το Μαύρο Φίδι.
Οι εργασίες κατασκευής του αγωγού, είχαν σταματήσει αρχές Δεκέμβρη. Έπειτα από παρέμβαση, του U.S. Army of Engineers), λίγο πριν το Μαύρο Φίδι, βουτήξει μέσα στον ποταμό Μιζούρι.

dakota-3

Τη μοναδική πηγή πόσιμου Νερού για 17 εκατομμύρια ανθρώπους της περιοχής.

Ο αγωγός πετρελαίου, DAPL, της Τεξανής εταιρίας, έχει σχεδιαστεί ώστε να μεταφέρει καθημερινά περισσότερα από 470.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, διασχίζοντας υπόγεια έναν ποταμό που δίνει ζωή σε 4 πολιτείες! Με τις διαρροές στους αγωγούς πετρελαίου και υγραερίου να ξεπερνούν τις 200, τη χρονιά που μας πέρασε και χιλιάδες βαρέλια αργού πετρελαίου να έχουν μολύνει υπέδαφος και υδροφόρο ορίζοντα για πάντα, οι Ιθαγενείς Αμερικανοί του Standing Rock, βλέπουν το μέλλον των παιδιών τους, να περνάει σήμερα, μπροστά από τα μάτια τους.

Κι αυτό το μέλλον είναι ζοφερό.

Οι προφητείες τους, μιλούν για το Μαύρο Φίδι. “Καλούν την 7η γενιά των Σιού Λακότα πολεμιστών, να μην το αφήσουν να βουτήξει μέσα στο ποτάμι. Αλλιώς αυτό θα είναι το τέλος για το έθνος των ανθρώπων και τα έθνη των ζώων”.

Η 7η γενιά του έθνους των Λακότα Σιού, είναι αυτή που πολεμάει το Μαύρο Φίδι, σήμερα!

Σύμπτωση; πρόληψη; πιθανώς και τα δυο. Ο κίνδυνος όμως μιας ανεπανόρθωτης περιβαλλοντικής καταστροφής, που θα επηρεάσει αρνητικά τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. σήμερα και στο μέλλον, είναι υπαρκτός!dakota-1

Τα συμφέροντα όμως είναι τεράστια. Εκτός από τις 17 Τράπεζες που χρηματοδοτούν το έργο, υπάρχουν και πολλοί ιδιώτες επιχειρηματίες. Ένας από αυτούς φέρεται σύμφωνα με τους Ν.Υ. Times, να είναι ο νέος ο Αμερικανός πρόεδρος και ορκισμένος αρνητής της κλιματικής αλλαγής. Σε πρόσφατη δήλωση του στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εκλογών, ο Ντόναλντ Τραμπ, παραδέχθηκε, πως έχει στην κατοχή του, 500.000$ σε μετοχές στην Energy Transfer Partners, την κατασκευάστρια εταιρία του DAPL στη Β. Ντακότα! Γεγονός που επιβεβαίωσε πριν από ένα μήνα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τραμπ, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ “όντως είχε στην κατοχή του μετοχές της εταιρίας, αλλά τις έχει πουλήσει από τον Ιούνιο”.

Ωστόσο η πώληση των επίμαχων μετοχών δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται, μιας και δεν έχουν προσκομισθεί στην επιτροπή τα ανάλογα παραστατικά πώλησης τους…

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, αρνήθηκε βάση των περιβαλλοντικών μελετών, να εγκρίνει την κατασκευή του Keystone XL, του πετρελαϊκού αγωγού, ο οποίος θα μεταφέρει καθημερινά 800.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, από τον Καναδά, στη Νεμπράσκα και από εκεί στο Gulf Coast, της Φλόριντα, δίπλα ακριβώς στον Κόλπο του Μεξικό! Και οι αγωγοί πετρελαίου από τον Καναδά, όπως ο συγκεκριμένος πρέπει να διαθέτουν προεδρική έγκριση.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του και την κατασκευάστρια εταιρία, TransCanada, ο αγωγός θα προσφέρει 25..000 θέσεις εργασίας επί αμερικανικού εδάφους. dakota-5

Σύμφωνα πάλι με τους επικριτές, οι προβλεπόμενες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα είναι προσωρινές και με διάρκεια μόλις 2 χρόνων ενώ οι μόνιμες μόλις 35!

Όσο για το αποτύπωμα που θα έχει στο περιβάλλον, θα είναι τρομακτικό…

“Σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ αγνόησε τις φωνές εκατομμυρίων Αμερικανών κι έδωσε προτεραιότητα στα βραχυπρόθεσμα κέρδη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων αντί να δώσει προτεραιότητα στο μέλλον του πλανήτη μας», είπε στη Γερουσία ο Μπέρνι Σάντερς. Ο Γερουσιαστής είναι γνωστός ακτιβιστής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και υπέρμαχος των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Η ακτιβιστική οργάνωση Friends of the Earth, επεσήμανε σε ανακοίνωση της ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κατέδειξε σαφώς «την υποταγή του στους πετρελαϊκούς ομίλους και τις τράπεζες της Γουόλ Στριτ εις βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος»…

Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωνε σαφώς ευχαριστημένος που τα διατάγματα του, θα δώσουν δουλειά στους χαλυβουργούς των ΗΠΑ.

Ξέχασε όμως να αναφέρει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μετοχών της εταιρίας U.S. Tubular Products, η οποία κατασκευάζει στην Αμερική τις σωληνώσεις αυτού του τύπου, ανήκει στον ίδιο τον Τραμπ!

Κερασάκι στην τούρτα η είδηση της τελευταίας στιγμής από τον Καναδά, η οποία καταρρίπτει όλες τις δηλώσεις Τραμπ, περί ασφαλών αγωγών πετρελαίου!

Σύμφωνα με το Reyters, στην επαρχία του Saskatschetwan, στα δυτικά του Καναδά, ένας από τους δεκάδες αγωγούς πετρελαίου, που διασχίζουν την απομακρυσμένη αλλά πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία, είχε ακόμη μια διαρροή!Περισσότερα από 200.000 λίτρα αργού πετρελαίου χύθηκαν στο έδαφος, σε μια περιοχή που ανήκει στους Αβορίγινες. Κι αυτή είναι η δεύτερη διαρροή μέσα σε διάστημα 7 μηνών.

Η προηγούμενη είχε σημειωθεί στην ίδια επαρχία του Καναδά αλλά σε αγωγό της πετρελαϊκής, ο οποίος διασχίζει υπόγεια τον ομώνυμο επαρχιακό ποταμό, με αποτέλεσμα να μολυνθεί ανεπανόρθωτα το νερό, από το οποίο υδρεύονται δυο πόλεις!

 

Η Μάχη του Νερού στην Αμερική, κορυφώνεται στο Flint του Michigan. Πρώην βιομηχανική πόλη, με την τοπική της οικονομία να βασίζεται στα εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors. Το Flint άνθισε για δυο δεκαετίες περίπου, βρώμισε από τα λύματα της εταιρίας και μαράζωσε όταν η G.Motors, πήρε τα εργοστάσια της και έφυγε για Μεξικό. Το 2010 ο δήμος χρεοκόπησε και η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι για τη περικοπή εξόδων, αφορούσε την υδροδότηση της πόλης από το γειτονικό Ντιτρόϊτ. Έτσι οι 50.000 κάτοικοι της πόλης που βρίσκεται κάθε χρόνο στις στατιστικές των ΗΠΑ με τη μεγαλύτερη ανεργία και εγκληματικότητα, από το 2014 υδρεύονται από το τοπικό ποτάμι, που διασχίζει την πόλη τους! Το νερό βγαίνει καφέ από τις βρύσες τους, η περιεκτικότητα του σε μόλυβδο είναι 400 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια και οι λογαριασμοί συνεχίζουν να τρέχουν…

Στο Φλιντ του Μίσιγκαν κατευθύνονται τώρα οι Βετεράνοι του Αμερικανικού Στρατού. Οι ίδιοι που στάθηκαν στο πλευρό των Ιθαγενών του Standing Rock, το Δεκέμβρη και μας συγκίνησαν όλους, με την τελετή συγγνώμης για τα εγκλήματα εις βάρος των Πρώτων Αμερικανών Κατοίκων από το U.S. Army.

dakota-1

Κείμενο / Φωτό
More from Χρηστίνα Βασιλάκου

ΤΡΑΜΠ Vs ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  “Hihanna waste. I think i need prayers. All i want to...
Δείτε περισσότερα