Η2Ο+ Η2Ο-: Φυσικό και περιβαλλοντικό αγαθό. Κοινωνικό, δημόσιο, συλλογικό. Βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για τη ζωή. Βασικός αναπτυξιακός πόρος, απαραίτητος για την παραγωγική διαδικασία προς όφελος των ανθρώπινων αναγκών.

Η2Ο+ Η2Ο-: Η μείωση των αποθεμάτων νερού, η ρύπανση και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον κύκλο του νερού. Η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση, οι μηχανισμοί περιορισμού μιας πηγής ζωής που ανήκει σε όλους.

Η2Ο+ Η2Ο- : Υπάρχουμε γιατί υπάρχει. Η βάση του φαινομένου της ζωής, η αρχέγονη ουσία που συμβολίζει πως δημιουργηθήκαμε, η δύναμη του σύμπαντος, η Μεγάλη Μητέρα της Γης, η πηγή αντοχής κάθε πλάσματος, Ένας κόσμος χωρίς νερό, θα ήταν ένας κόσμος χωρίς ζωή.

Η2Ο+ Η2Ο-: Θάλασσα, λίμνες, ποταμοί, πηγές, ο κύκλος του νερού –σύννεφα, βροχή, πάγος, χιόνι, οι μύθοι και οι δοξασίες, η μύηση, η κάθαρση, η μαγεία, το δάκρυ, η ξεγνοιασιά.

Η2Ο+ Η2Ο-: Η ελεύθερη πρόσβαση σε πόσιμο νερό, οι δημόσιες υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, είναι οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα που θα πρέπει να προστατεύουμε. Όπως θα πρέπει να επαγρυπνούμε για την σωστή διαχείριση του κύκλου του νερού –υπόγεια ύδατα, υγρότοποι, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες και ακτές. Κάθε προσπάθεια περίφραξης, ιδιωτικοποίησης, εκμετάλλευσης από ιδιώτες ή παραχώρησης από το δημόσιο σε ιδιώτες, στρέφεται ενάντια στο ανθρώπινο δικαίωμα για τη ζωή. Από τη διεθνή εμπειρία γνωρίζουμε ότι όπου εφαρμόστηκε η ιδιωτικοποίηση, είχε τραγικά αποτελέσματα για τις κοινωνίες και το περιβάλλον. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο δίνεται μάχη για την επαναφορά στο δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο των εταιρειών ύδρευσης και την πολύπλευρη συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση αυτού του ζωτικού φυσικού αγαθού.

Η2Ο+ Η2Ο-: Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ο πιο ορατός και άμεσος κίνδυνος που διατρέχει τη ζωή και την ευημερία μας, ειδικά σε μια συγκυρία όπου όλα τα βασικά αγαθά μπαίνουν στο στόχαστρο της ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Η άμεση πώληση των πηγών και των δικτύων διαχείρισης νερού είναι η εμφανής ιδιωτικοποίηση, με συνέπειες που μπορεί κανείς ίσως να φανταστεί.

Το νερό είναι στοιχείο και στοιχειό…

Είναι στη λίμνη, είναι στη γη, είναι στο στόμα.

Δεν έχει σημασία ποιοι είμαστε, που ζούμε, τι κάνουμε, όλοι εξαρτόμαστε απ το νερό. Το χρειαζόμαστε κάθε μέρα, με πάρα πολλούς τρόπους. Το χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς, το χρειαζόμαστε για να παράγουμε την τροφή μας, για τις μεταφορές, την άρδευση και τη βιομηχανία. Το χρειαζόμαστε για τα ζώα και τα φυτά, για να αλλάζουν οι εποχές και τα χρώματα. Ωστόσο, παρά τη σημασία των αποθεμάτων του νερού για τη ζωή και την ύπαρξή μας, δείχνουμε μια συνεχώς αυξανόμενη έλλειψη σεβασμού για τα αποθέματα νερού. Τα σπαταλούμε, τα λεηλατούμε, τα μολύνουμε, ξεχνώντας πόσο απαραίτητα είναι για την επιβίωσή μας.