City StoriesΚόσμος

Το “Σάμπα Καρναβάλι” Της Βρέμης

Ήταν όλοι εκεί, στην μποέμικη περιοχή Viertel  της Βρέμης, εκείνη την Κυριακή των Αποκριών παρά το τσουχτερό κρύο.  Μικροί, μεγάλοι, μασκαρεμένοι και μη.

9-1

Το «Σάμπα Καρναβάλι»  της Βρέμης στην βόρεια Γερμανία, δεν είναι από τα ξακουστά της χώρας, αλλά είναι από τα πιο κεφάτα. Δεν συγκαταλέγεται στους τουριστικούς οδηγούς, γιατί απλά δεν είναι ένα εμπορικό Καρναβάλι. Είναι ένα Καρναβάλι που συμμετέχουν πολλές ομάδες καρναβαλιστών κάθε ηλικίας από πολλές  πόλεις όπως  το Αμβούργο, το Όλντενμπούργκ, το Μόναχο, την Φρανκφούρτη, το Αννόβερο, το Βερολίνο, την Κολωνία, το Κίελο, το Ντύσσελντορφ κ.α.

Οι καρναβαλιστές γεμίζουν το κέντρο της πόλης και η παρέλαση δεν έχει σαν στόχο την λαμπρή προβολή διεθνώς, όπως για παράδειγμα τα διάσημα Καρναβάλια της Κολωνίας και του Ντύσσελντορφ, αλλά αποτελεί  απλά αφορμή για συνύπαρξη των παρευρισκόμενων με όσον το δυνατόν πιο ενεργή συμμετοχή. Αυτό είναι και ο στοχος του από το 1986 που διοργανώνεται ανελειπώς. Αυτό είναι και η γοητεία του.

5

Κάθε χρόνο ορίζεται από την διοργανώτρια  πόλη της Βρέμης ένα θέμα που όμως δεν τηρείται απαρέγκλιτα από όλες τις ομάδες που συμμετέχουν. Το φετεινό θέμα ήταν “το σύμπαν”.

Όσοι περιμένουν στο «Σάμπα Καρναβάλι» της  Βρέμης βραζιλιάνες να χορεύουν σάμπα θα απογοητευτούν. Θα αποζημειωθούν όμως από τις φαντασμαγορικές καλλιτεχνικές ομάδες που χορεύουν και αλληλοεπιδρούν με τους θεατές υπό τους ήχους της σάμπα. Το όνομά του το πήρε το Καρναβάλι από τους πρώτους διοργανωτές του που ήταν η «1. Βremer Sambagruppe” .

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΩΝ

Φωτογραφίες: Αντελχάιντ Νέμυλλερ (Adelheid Noemuoller)

Ξωτικά, κάθε είδους πλάσματα της φαντασίας, ομάδες διάσωσης του πλανήτη, γαλαξίες, κομήτες, πλανήτες…

Μέσω
Φωτογραφίες: Αντελχάιντ Νέμυλλερ, Μαρία Παπαμίχου, Κείμενο: Μαρία Παπαμίχου

Μαρία Παπαμίχου

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Από παιδί κάθε Ιούνη αποχαιρετούσα τους συμμαθητές και νέους φίλους μου και κάθε Σεπτέμβρη βρισκόμουν σε άλλη τάξη, άλλη πόλη, μια δυο φορές σε άλλη χώρα.Έμαθα από νωρίς να αναζητώ τα κοινά με τον περίγυρό μου, ταξίδεψα, βρέθηκα στην αντίπερα όχθη, γνωρίζοντας τη διάκριση ως παιδί μεταναστών με σκούρα μαλλιά στον όχι πάντα φιλόξενο ευρωπαϊκό Βορρά.Εκπαιδεύτηκα έτσι ασυνείδητα στο να παρατηρώ, κάτι που θα μου χρησίμευε αργότερα στην σύντομη ενασχόλησή μου με τη δημοσιογραφία.Σπούδασα τη γλώσσα και την λογοτεχνία μιας ξένης χώρας, τελειώνοντας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το Τμήμα Γερμανικής και Ελληνικής γλώσσας.Η αναφορά μου στο κοινωνικό σύνολο με οδήγησε και πάλι στην Κολωνία της Γερμανίας,όπου απέκτησα ένα διδακτορικό τίτλο στην Κοινωνική Παιδαγωγική με έμφαση στο μεταναστευτικό και τα ΜΜΕ, όταν κανείς σχεδόν δεν ασχολιόταν ακόμη με το θέμα. Διαπολιτισμικότητα, πολιτικές ασύλου και μετανάστευση σε όλες τις εκφάνσεις της , αλλά κυρίως η κοινή συμβίωση ανθρώπων διαφορετικών πολιτισμών είναι τα θέματα που με απασχολούν και που υπηρέτησα ως τώρα στο βαθμό που μπόρεσα. Η γλώσσα ήταν το κύριο όχημά μου σε αυτή την προσπάθεια. Πριν 4 χρόνια βρέθηκα στην πολυτάραχη Μέση Ανατολή, διδάσκοντας σε ένα πολυπολιτισμικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, σε μια χώρα που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες για τους πρόσφυγες (κυρίως Παλαιστίνιους, Τσερκέζους από τη Ρωσία και τελευταία Ιρακινούς και Σύριους), στην Ιορδανία. Μεγάλη η πρόκληση. Σήμερα διδάσκω σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button