Γαστρονομία

Τα αγαθά της φύσης είναι δώρα

Άτομο χαμηλών τόνων, χωρίς την παραμικρή έπαρση για την πλούσια γνώση της,εκεί στις παρυφές της Αργαλαστής, η Ελένη Σιγάλα εξακολουθεί να ανακατεύει τις χύτρες της, αφού εννοείται πρώτα έχει πάρει τα βουνά και τα λαγκάδια.

Στο Πήλιο, στον Όλυμπο και αλλού, τα “φτωχά” που παράγει η γη, εκείνα που προσπερνούν όσοι δεν ξέρουν, γίνονται πρώτη ύλη για αφεψήματα, γλυκά, μαρμελάδες, σάλτσες και εξαιρετικά τουρσιά. Κι ακόμα είναι τα βότανα που σε μίξη ή ως πρώτη ύλη αποτελούν τη βάση για σαμπουάν, κηραλοιφές και φαρμακευτικά εκχυλίσματα.

Κοντά τέσσερις δεκαετίες τώρα εργάζεται επαγγελματικά η Ελένη, με γνώσεις που η ρίζα τους βρίσκεται στα παιδικά της χρόνια. Πράγματι όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε από την έκπληξη που ένιωσε όταν, ούσα κοριτσάκι, παρατηρούσε τη μάνα, τις γιαγιάδες, τις γυναίκες της γειτονιάς να βάφουν τα υφάσματα.sigala_4

«Έβλεπα τις γυναίκες να μαζεύουν τη γαλατσίδα και να βγάζουν ένα εκπληκτικό κίτρινο χρώμα. Ή το ριζάρι που δίνει κόκκινες αποχρώσεις, το κολιτσάρι που βγάζει κίτρινο και πράσινο, ανάλογα με τις προσμίξεις, το καρύδι που βγάζει καφετιές, κι αν το προσμίξεις με καλακάνι μέσα θα σου δώσει μαύρο. Βρήκα μόνη μου ότι o πύξος βγάζει χρυσαφένιο χρώμα ενώ η βέντζα κατακίτρινο».

Της ζητούν συχνά να μιλήσει για τη δουλειά της, η ίδια βαριέται και λίγο τη δημοσιότητα, αγχώνεται,. Ωστόσο δεν κρύβει τη γνώση της ως κάτι επτασφράγιστο, αντιθέτως τη μοιράζεται, έχοντας εργαστεί χρόνια με τη Λαϊκή Επιμόρφωση, τη Διεύθυνση Γεωργίας και το ΥΠ. ΠΟ., δίνοντας σεμινάρια σ’ όλη την Ελλάδα και βοηθώντας να στηθούν συνεταιρισμοί στο Πήλιο, στα Τρίκαλα ή στην Καρδίτσα.

Από την κουβέντα αντιλαμβάνεται κανείς πως το μεγάλο πάθος της είναι τα βότανα. Αναφέρεται σε ογδόντα τουλάχιστον από αυτά, ανάμεσά τους στην αχιλλεία, την αψιθιά, το βερμπάσκο, το τσάι του βουνού, τον σιδερίτη, το μαρούβιο για το ζάκχαρο, τη ρίγανη, τη θρούμπη κάθε ένα με τις δικές του θεραπευτικές ιδιότητες. Αλλά και σε «κοκτέιλ» βοτάνων που συνεργαζόμενα αρμονικά φέρνουν το ποθητό αποτέλεσμα για τον οργανισμό π.χ. λιποδιάλυση.sigala_5

«Το θέμα με τα βότανα έχει πολύ δουλειά, τρέξιμο και κόπο. Αρχίσαμε να μαζεύουμε από το Πήλιο πρώτα και τώρα πια απ’ όλα τα ελληνικά βουνά. Η συλλογή πρέπει να γίνεται πάντα στην εποχή τους», λέει και συνεχίζει αναφέροντας το νέο της «παιχνίδι», τις παραδοσιακές κηραλοιφές (ανάμεσά τους αυτές με έλατο, αψιθιά, προυνέλα, κισσό και αχιλλεία), που περιέχουν μόνο λάδι, βότανα και κερί και είναι για εξωτερική χρήση αλλά και τα διαφορετικά σαμπουάν, πάντα βασισμένα στα βότανα.

Θεωρεί αυτονόητο πως η δουλειά της μπορεί να απαντήσει σε κάποια από τα προβλήματα των αγροτικών κοινωνιών αφού τα προϊόντα της γης μπορούν να μας θρέψουν. Και χαμογελώντας διερωτάται: «Από αυτήν άλλωστε δεν ζω εγώ».

Οι μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού της επίσης απλώνονται σε μεγάλη γκάμα, από τα τυπικά που γνωρίζουμε και μπορούμε να παρασκευάσουμε αγοράζοντας τα φρούτα από το εμπόριο όλοι ως και τα πλέον σπάνια, που προέρχονται από φρούτα του δάσους.sigala_3

Στη γκάμα των τουρσιών, εκτός από τα περίφημα πηλιορίτικα τσιτσίραβλα, υπάρχουν τα φύλλα κάπαρης, τα κρίταμα, οι φτέρες κ.ά. Ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους έχουν και τα άγρια μανιτάρια, περίφημος μεζές, είτε είναι πικάντικα ή όχι. Κι ακόμα είναι τα διαφορετικά εκχυλίσματα βοτάνων σε λάδι ελιάς που προερχόμενα από τη σοφία του χρόνου προλαμβάνουν ή βοηθούν σε χίλια μύρια τους πάσχοντες.sigala_2

INFO:

Ελένη Σιγάλα, Αργαλαστή Μαγνησίας, τηλ. 24230 54304

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Χρήστος Σιάφκος

Xρήστος Σιάφκος

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 και σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο στη Σικελία της Ιταλίας. Έχει εργαστεί αρχικά ως ρεπόρτερ και στη συνέχεια ως υπεύθυνος τμημάτων και αρχισυντάκτης σε εφημερίδες και περιοδικά, σχεδόν πάντα στο χώρο του πολιτιστικού ρεπορτάζ, με πιο πρόσφατο σταθμό την «Ελευθεροτυπία». Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1999 με το μυθιστόρημα " Ένας χωρισμός" . Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα "Υγρός Αύγουστος" και "Γλυκιά ζωή" . Συμμετείχε στις συλλογές διηγημάτων "Viverepericolosamente", "Chercherla… France", "Το λιμάνι της ζωής μου", "Σου γράφω ένα γράμμα" και "Ιστορίες στον αφρό". Έγραψε τη βιογραφία του Τάσου Ζωγράφου με τίτλο "Σκηνικό ζωής" αλλά και αυτή του Μιχάλη Κακογιάννη με τίτλο "Σε πρώτο πλάνο". Το 2011 έγραψε το "Νεόπτωχος ζητεί λύσεις επειγόντως". Το 2014 κυκλοφόρησε το τελευταίο του βιβλίο "Τέλος; Εποχής" από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Έχει μεταφράσει μυθιστορήματα, δοκίμια και ποίηση από τα ιταλικά.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button