City StoriesΕλλάδα

Παγκόσμια Μέρα Άσκαυλου: Από Θησείο-Φιλοπάππου, μια μουσική δρόμος

Φέρνουμε όργανα, ώστε να συνδράμουμε δυναμικά στη γιορτή.

Συναντιόμαστε στις 17:00 στο σταθμό Θησείου, φουσκώσουμε τους ασκούς μας και ξεκινάμε μουσικοχορευτική πομπή.askaulos-27

Ανηφορίζουμε θορυβώντας τον πεζόδρομο Αποστόλου Παύλου, με τελικό προορισμό το λόφο του Φιλοπάππου.
Χορεύουμε, τραγουδάμε και ξεφαντώνουμε μέχρι πρωίας.

Αυτά έλεγε το πρόγραμμα για το απόγευμα της 10ης του Μάρτη και είναι αλήθεια πως αρκετοί το περιμέναμε πως και πως.

Ο ήχος γνώριμος, ακουγόταν από μακριά, ο πρώτος, ένας νεαρός μυστακοφόρος πάνω στην γεφυρούλα του σταθμού είχε μπει στον ”σωστό” δρόμο.

askaulos-2

Γύρω του, οι πρώτοι φίλοι της εκδήλωσης είχαν αρχίσει να μαζεύονται.

Εγώ με την Βάσω και τον Λευτεράκη, φτάναμε δε φτάναμε…

Μία η μέση, μία η περιέργεια και οι συνεχείς ερωτήσεις του Λευτεράκη, βάλε και τον βαρύ, μουντό καιρό, έδειχναν από νωρίς πως θα είχαμε ένα ενδιαφέρον απόγευμα. Η Ντορίτα θα ερχόταν λίγο αργότερα, μόλις τελείωνε από την εκπομπή. Αυτή ήταν και η πρώτη ερώτηση του ατίθασου νεαρού, του Λευτεράκη.
– “Για ποια εκπομπή λες;”, με ρώτησε.
-“Τι ποια εκπομπή ρε γιατρέ!”, του απάντησα. “Την εκπομπή του Carnet De Voyage που κάνει η Ντορίτα με την Χριστίνα κάθε παρασκευή στις 3 στο m-word radio. Δεν την ξέρεις”;
-“Την ξέρω”, ήταν η απάντηση, “απλά ήθελα να ρωτήσω…”
Παιδί κουμπί ο …Λευτεράκης. Ζει για να ρωτάει!

Και όπως έγραψα νωρίτερα, αυτό ήταν η αρχή.
-Τι είναι ο Άσκαυλος, που υπάρχουν αυτά τα όργανα, από τι γίνονται, σε ποιες περιοχές τα παίζουν και άλλα τέτοια. -Λευτέρη, άκου, να το πιάσουμε από την αρχή και σιγά σιγά λεβεντάκο μου, Ναι;;;
-Ναι
-Ωραία λοιπόν. Ο Άσκαυλος είναι πνευστό μουσικό όργανο που αποτελείται από έναν ασκό και δύο αυλούς!!! Εντυπωσιάστηκες;;;

Ο άσκαυλος, λοιπόν, είναι αρχαία Ελληνική λέξη, που σχηματίστηκε κατά το μεταγενέστερο ἀσκαύλης (ο μουσικός που παίζει τον άσκαυλο ).

Στις 10 Μαρτίου, έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Άσκαυλου. Έτσι τσαμπούνες, ασκομαντούρες, γκάιντες και λοιποί άσκαυλοι παίζουν ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο.

-Λευτεράκη, πως πάμε, το έχουμε;;;
– “Ναι, ναι”, για συνέχισε, απτόητος ο Λευτεράκης…

Ο καιρός κράτησε και μας έκανε το χατίρι, ήρθε και η Ντορίτα και σε απαρτία πια το Carnet, παρακολουθούσε και κατέγραφε τα δρώμενα. Είπαμε με την Βάσω, αυτή να τραβήξει έγχρωμες φωτογραφίες και εγώ μαυρόασπρες και έτσι να πλαισιώσουμε αυτό το κειμενάκι. Εμείς σαν ένα μικρό ταξίδι μέσα στους ήχους το είδαμε και έτσι θέλουμε και να σας το δείξουμε.

Στο μεταξύ, οι τσαμπούνες είχαν γίνει πολλές, το ίδιο και ο κόσμος που ήρθε για να παρακολουθήσει και όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, η διάθεση για γιορτή είναι παραπάνω από ανάγκη, ειδικά σε αυτή την πόλη.

Τσαμπούνες, γκάιντες, ασκομαντούρες, αυλοί κάθε είδους. Χορός, χαμόγελα, αγκαλιές και πειράγματα, μαζί με άφθονο τσίπουρο και τσικουδιά.

Με τούτα και με τα άλλα, η πομπή ξεκίνησε για τον λόφο του Φιλοπάππου και ήταν όμορφα εκείνο το βράδυ…

Σπύρος Τσακίρης

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ-VIDEOGRAPHER Γεννήθηκε το 1962 στη Ζαχάρω Ηλείας. Από πολύ νωρίς άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία. Από το 1987 εργάζεται στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», καλύπτοντας όλα τα μεγάλα ελληνικά και διεθνή γεγονότα. Από το 1999 είναι υπεύθυνος του φωτογραφικού τμήματος της εφημερίδας (καθημερινό, κυριακάτικο φύλλο, www.enet.gr). Έχει καλύψει θέματα όπως: Εμφύλιος στη Βοσνία, 1o και 2ο Πόλεμο του Κόλπου, εμφύλιος στο Λίβανο, πτώση Σοβιετικής Ένωσης, γεγονότα στην Αλβανία, πτώση Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, Κοσσυφοπέδιο '89, εμφύλιος στη Ρουάντα, πείνα στην Αφρική, Κούρδοι, τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πέρα από την επικαιρότητα, έχει φωτογραφήσει σε χώρες όπως: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Συρία, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Τανζανία, Κένυα, Νότιος Αφρική, Αίγυπτος, Κύπρος, Ολλανδία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Αυστρία, αποτυπώνοντας τη διαφορετικότητα της ανθρώπινης δραστηριότητας και την παρουσία της στο περιβάλλον. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με το διεθνή τύπο, με το γαλλικό πρακτορείο IMAPRESS και το γερμανικό ACTION PRESS. Θέματά του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα ελληνικά και ξένα περιοδικά, όπως «ΓΑΙΟΡΑΜΑ», «Flame of Life», «ΔΙΦΩΝΟ», ελληνικό και ισπανικό «National Geographic», “STERN”, “TIME”, “PARIS MATCH”, “NEWSWEEK” κλπ. Από το 2009 είναι μέλος του IEPA (International Environment Photographers Association). Επίσης είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ (Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας). Φωτογραφίες του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε διεθνή μουσεία. Επίσης φωτογραφία του βρίσκεται στην παγκόσμια συλλογή για τις καλύτερες φωτογραφίες του αιώνα που πέρασε. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Έχει ολοκληρώσει μεγάλα projects με θέματα «Τα παιδιά μπροστά στο νέο αιώνα», «Οι άνθρωποι του τύπου στην Ελλάδα», «Ψαράδες», «Άνθρωπος και Περιβάλλον». Ασχολείται παράλληλα με τη σκηνοθεσία multimedia και ντοκιμαντέρ. Έχει ολοκληρώσει τέσσερα ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα τα μικρού μήκους «Vrooom» 32΄, «Μπαϊάσα – Βοβούσα» 17΄ και «Ο Θησαυρός της Λιμνοθάλασσας» 17΄, το οποίο και βραβεύθηκε το 2003 από το National Geographic και προβλήθηκε στο φεστιβάλ ECOCINEMA 2003. Επίσης το ντοκιμαντέρ, μεγάλου μήκους «Flamingo» 90΄, μία μουσική ταινία με τους Πυξ Λαξ που κυκλοφόρησε στην αγορά με τη μορφή DVD. Ακόμη, για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σκηνοθέτησε το 2014 το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ». Σήμερα συνεργάζεται με μεγάλα ελληνικά και διεθνή ειδησεογραφικά ΜΜΕ και διδάσκει σε σεμινάρια και δυναμικά workshops, δίνοντας έμφαση στα multimedia. Δημιούργησε την ιστοσελίδα www.carnetdevoyage.gr και εργάζεται ως Φωτογράφος του Προέδρου της Βουλής, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τέλος, συνεχίζει να δημιουργεί ντοκιμαντέρ με ενδιαφέρουσες ιστορίες. https://www.instagram.com/tsakiris.photography/ Spyros Tsakiris Photography|Facebook/ tsakirisphotographer@gmail.com

Βάσω Κακαβιά

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Επικοινωνία Σχεδιασμός-Στρατηγική Διαφήμισης & Βασικές Αρχές Τραπεζικών Συναλλαγών. Παράλληλα με τις σπουδές της, εργάστηκε για δύο χρόνια σε δικηγορικό γραφείο το οποίο εκπροσωπούσε και μεγάλο εκδοτικό οίκου περιοδικού τύπου. Στην συνέχεια απασχολήθηκε στο οικονομικό τμήμα της δημόσιας οργάνωσης για τη δημιουργία δημοσίων ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης. Τέλος η κύρια ασχολία των τελευταίων είκοσι δύο ετών ήταν σε χρηματιστηριακή εταιρεία και μέχρι σήμερα σε γνωστό πιστωτικό ίδρυμα. Τι γυρεύω εδώ; Φωτογράφος και λάτρης των «ταξιδιών» και της καταγραφής τους.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button