City StoriesΚόσμος

Λισαβόνα: Η μελαγχολική επτάλοφος του Ατλαντικού

Στους είκοσι αιώνες ζωής που μετρά, η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας κουβαλά άλλους τόσους μύθους και πολλά προσωνύμια: “Πόλη του Οδυσσέα”, “Πόλη των μεγάλων θαλασσοπόρων”, “Πριγκίπισσα του Ωκεανού”!

Κι ενώ η καρδιά της είναι σήμερα κοσμοπολίτικη, με πλούσια εμπορικά καταστήματα κι έντονη νυχτερινή ζωή, την ψυχή της θα τη συναντήσεις στο ιστορικό κέντρο, που απλώνεται σε επτά λόφους, εκεί όπου γεννήθηκαν τα μελαγχολικά fados!

Στα πορτογαλικά, fado σημαίνει μοίρα ·κι η μοίρα της Λισαβόνας δοκιμάστηκε πολλάκις! Ανάμεσα στα δεινά ήταν η εγκατάσταση της Ιεράς Εξέτασης, το 1536, η επιδημία της πανώλης, το 1539, η 60ετή επιβολή των Ισπανών, μέχρι το 1640, και ο μεγάλος σεισμός του 1755, που ισοπέδωσε μέχρι και το παλάτι στην Πλατεία του Εμπορίου. Εκεί όπου πέφτει βαριά η σκιά του αγάλματος του βασιλιά Ιωσήφ (μεγάλη φωτογραφία).

Έτοιμοι για την προσγείωση. Από κάτω, η κρεμαστή γέφυρα της 25ης Απριλίου, που ενώνει τη Λισαβόνα με το δήμο Almada, στις εκβολές του ποταμού Τάγου.

Στα πόδια μας, η παλαιότερη γειτονιά της Λισαβόνας, Alfama, με το κάστρο του Αγ. Γεωργίου στ’ αριστερά και τη γέφυρα της 25ης Απριλίου στο βάθος. Η συνοικία πήρε το όνομά της από την αραβική λέξη al-hamma, που σημαίνει ζεστά λουτρά.

Ηρεμία, ξεκούραση και διάβασμα στα ψηλά της Almada.

Παλιό, παραδοσιακό τραμ στη γειτονιά Bica.

Λιθόστρωτο σοκάκι στην Alfama.

Στις όχθες του Τάγου ·του μεγαλύτερου ποταμού της Ιβηρικής χερσονήσου.

Την ώρα της μεσημεριανής ανάπαυσης, οι δρόμοι αδειάζουν…

Μέσα στον Καθεδρικό Ναό, που επίσης καταστράφηκε ολοσχερώς το 1755 και ανακατασκευάστηκε το 1930.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Λισαβόνας, η Rua Augusta φιλοξενεί τη θριαμβική Αψίδα (Arca da Rua Agusta), που οδηγεί στην Πλατεία Εμπορίου.

Η πολυχρωμία κι η πολυπολιτισμικότητα της πορτογαλικής μητρόπολης αντικατοπτρίζεται και στις Αφρικανές από τις παλιές αποικίες.

Στις νεότερες γειτονιές της πόλης.

Αφρικανικής καταγωγής Πορτογάλοι.

Μνημείο ενάντια στη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό, για τους Εβραίους που σφαγιάστηκαν το 1506.

Στην πλατεία Rossio, με φόντο το Εθνικό Θέατρο.

Το παραδοσιακό τραμ, που “οργώνει” τα φιδωτά στενά του ιστορικού κέντρου.

Σε μια από τις πιο σύγχρονες γειτονιές της πόλης.

Η Λισαβόνα είναι χτισμένη σε επτά λόφους, με πολύ στενούς δρόμους, σκάλες που την “ανεβοκατεβαίνουν”, τρία τελεφερίκ κι έναν ανελκυστήρα νεο-γοτθικού στυλ.

Στα στενά της Alfama, κάθε βράδυ βρίσκουν “καταφύγιο” πολλοί νέοι και οι λάτρεις των fados.

Διασχίζοντας την πλατεία του Μαύρου Αλόγου.

Περιδιαβαίνοντας την παλιά αραβική συνοικία Alfama.

Η πλέον ιστορική γραμμή του τραμ, Νο28, που περνάει μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό.

Εικόνες από την παραδοσιακή γειτονιά Alfama, όπου κάποτε έδρευε όλη η πόλη.

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Στέλιος Ματσάγγος

Στέλιος Ματσάγγος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ Γεννήθηκε σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό του Ν. Λαρισης και μεγάλωσε στην Θες/νικη όπου και τέλειωσε την μέση εκπαίδευση. Μετακόμισε στην Γαλλία για σπουδές (πανεπ.Grenoble και Paris VIII). Μετά το πέρας των σπουδών του, επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και ξεκίνησε η επαγγελματική του καριέρα σαν φωτορεπόρτερ. Από το 1992 εως και το 2007 δούλεψε σαν freelancer ,συνεργάτης πολλών και διαφορετικών έντυπων (εφημερίδες και περιοδικά). Από το 2007 μέχρι και σήμερα είναι μόνιμος συνεργάτης της κυριακάτικης εφημερίδας Real News. Είναι μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ από το ΄92. Συνεργάστηκε με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα καθώς επίσης και με τους Γιατρούς του Κόσμου, στο ξεκίνημα τους και τους ακολούθησε σε πολλές αποστολές ανά τον κόσμο. Έχει στο ενεργητικό του τρεις (3) προσωπικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Με την φωτογραφική ομάδα phasma2, συμμετείχε στην ομαδική έκθεση με θέμα την κρίση στο διεθνές φεστιβάλ του Sarajevo το 2014 με την όποια πήρε και το 1ο βραβείο. Έχει στο ενεργητικό του δυο εκδόσεις φωτογραφικών λευκωμάτων. Ταξιδέψε σε πολλά μέρη του κόσμου για κάλυψη δημοσιογραφικών θεμάτων και όχι μόνο. Μιλάει Γαλλικά, Αγγλικά.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button