City StoriesΕλλάδα

Κεραμεικός: Ο “κρυμμένος” Θησαυρός της Αθήνας

Αρκετά τακτικά, εμείς που κυκλοφορούμε στο κέντρο της Αθήνας, για δουλειές ή διασκέδαση, περνάμε από του Ψυρρή, ή από την Πειραιώς, για την «Τεχνόπολη», το Μεταξουργείο ή αλλού. Βλέπουμε δίπλα μας, περιφραγμένο, ένα μεγάλο χώρο με αρχαία, τουρίστες, αλλά η περιέργειά μας –συνήθως- σταματάει εκεί.

Ίσως γιατί –πάντα- βιαζόμαστε να πάμε κάπου, ή γιατί δεν θέλουμε να κουράζουμε περισσότερο το μυαλό μας με νέα δεδομένα ή γιατί έχουμε κορεστεί με τα αρχαία της πρωτεύουσάς μας, μια Ακρόπολη αρκεί για να δείξουμε την αρχαιολατρεία μας… Ότι είμαστε, αυτό που λένε Έλληνες (-ίδες)  μέχρι το μεδούλι και φέραμε τον πολιτισμό, από άκρη σε άκρη στον πλανήτη που λέγεται γη.  Τι σημασία έχει που οι άλλοι –οι ξένοι- ξέρουνε περισσότερα για την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, ενώ εμείς ελάχιστα έως τίποτα, φτάνει που οι πρόγονοι μας, αφήσαν σ’ εμάς το «μαγαζί γωνία», το «οικόπεδο γωνία»…

Έτσι δυστυχώς, με τέτοια νοοτροπία, χάνουμε την ευκαιρία να πλησιάσουμε τον πολιτισμό μας, στη βάση του. Τη δημιουργία, που ζωντανή ακόμα και μέσα στα ερείπια, ή τα θραύσματά της, μας δίνεται τόσο απλόχερα. Χρόνος υπάρχει, όσο κι αν προφασιζόμαστε την έλλειψή του, για μια βόλτα σε κάτι χρήσιμο. Η πλαστικότητα της αρχιτεκτονικής, αναδύεται, σε κάθε ψάξιμο. Ανάμεσα από τα δέντρα, τις σπασμένες κολόνες, τα ταφικά μνημεία της αρχαίας πόλης. Αυτά που προστέθηκαν –σταδιακά- σε όλα τα χρόνια και τις εποχές.  Σωστά καταλάβατε. Ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού, είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο αρχαίο νεκροταφείο της Αθήνας. Η ονομασία, από τον αρχαίο συνοικισμό των κεραμέων, δημιουργών του πηλού δίπλα στον ποταμό Ηριδανό που επιμένει να ρέει εκεί μέχρι σήμερα. Εκεί, ο Περικλής εκφώνησε τον περίφημο επιτάφιο λόγο του για τους πεσόντες Αθηναίους στον Πελοποννησιακό πόλεμο (Επιτάφιος Περικλέους). Κάθε μέρα, η αρχαιολογική σκαπάνη, βγάζει από τη γη κάτι ξεχασμένο, κάτι νέο, κάτι σημαντικό. Αυτό το κομμάτι γης, είναι θησαυρός.

Σημαντικά μνημεία στο χώρο είναι:

Το τείχος του Θεμιστοκλή, 479 π.Χ. Χωρίζει τον Κεραμεικό, σε έσω και έξω. Το Δίπυλον. Η διπλή πύλη του Κεραμεικού, η μεγαλύτερη της αρχαιότητας. Το Πομπείο. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. Χρησίμευε για τη φύλαξη των αντικειμένων της πομπής των Παναθηναίων. Η Ιερά πύλη του Κεραμεικού, που οδηγούσε στην Ελευσίνα. Ο ταφικός περίβολος με τις επιτύμβιες στήλες, όπως αυτή της Ηγησούς, του 410 αιώνα π.Χ., ο μαρμάρινος ταύρος στον ταφικό περίβολο του Διονυσίου από τον Κολλυτό του 345 π.Χ. με 338 π.Χ. η Κρήνη, που ξεδιψούσε τους κατοίκους της πόλης και τους ταξιδιώτες.

Θα πρότεινα, να πάρετε την παρέα σας, ακόμα και μόνοι σας να περπατήσετε όλο τον χώρο. Να «ψάξετε» τον εαυτό σας και να ταξιδέψετε –νοερά- στην εποχή των ευρημάτων αυτών. Δεν θα είναι καθόλου δύσκολη η προσπάθεια. Μπορεί να μην έχετε την Ακρόπολη δίπλα σας, αν κι είναι ορατή από εκεί, όμως ακόμα και το λίγο του χρόνου που θα διαθέσετε θα σας ταξιδέψει διαφορετικά, μέσα στην πόλη που πιστεύετε ότι γνωρίζετε.

kerameikos-9

Πραγματικά αξίζει, αυτό το γρήγορο «ταξίδι»!

kerameikos-5

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Γιάννης Βέλλης

Γιάννης Βέλλης

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ Μέχρι το 2004, Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας. Δημιουργός και διευθυντής του Φεστιβάλ "Ημέρες Φωτογραφικής Δημιουργίας - Φωτογραφικός Κόσμος". Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας. Φωτογραφία του από το Μοναστηράκι έχει επιλεγεί για τηλεκάρτα του ΟΤΕ. Διεθνείς διακρίσεις σε διαγωνισμούς της FIAP. Έχει πάρει το 1ο βραβείο φωτοκριτικής του περιοδικού "ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ". Το 1ο βραβείο για την ομορφότερη και χαρακτηριστικότερη φωτογραφία της Ηπείρου από μεγάλη διαδικτυακή ειδησεογραφική εφημερίδα της Ηπείρου. Το φωτογραφικό περιοδικό "Qpticon" του έκανε αφιέρωμα με φωτογραφίες από Στρασβούργο και Βοσνία. Η κυριακάτικη εφημερίδα "Η εποχή" έχει φιλοξενήσει δύο φορές, στις γιορτές της, φωτογραφίες του που έχουν δημοσιευθεί σε αυτή. Συμμετείχε με φωτογραφίες του από την Ήπειρο στις εικαστικές εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ. Κριτής πανελληνίων φωτογραφικών διαγωνισμών. Στην εφημερίδα "Η εποχή" έχουν φιλοξενηθεί συνεντεύξεις που πήρε από τον Σπ. Μελετζή, Κ. Μπαλάφα και άλλους δημιουργούς φωτογράφους καθώς και άρθρα του για ιστορικά και δημοσιογραφικά φωτογραφικά αρχεία.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button