Travel StoriesΕλλάδα

Η δύσκολη διαδρομή μιας προσευχής

Έχουν γραφτεί κι έχουν ειπωθεί πολλές απόψεις σχετικά με το θέμα του λατρευτικού χώρου των μουσουλμάνων.

tzamia_4

Δεν έχω καμιά απολύτως πρόθεση να προσθέσω ακόμα μια στην ατέρμονη λίστα. Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι η διαχείριση του επέκεινα μέσω του “Θείου” είναι ξένη και αντίθετη στην φιλοσοφία της ζωής μου.

Παρόλα αυτά υπερασπίζομαι και σέβομαι το δικαίωμα του καθένα να προσεύχεται σε οποίον Θεό πιστεύει κι εναποθέτει τις ελπίδες του.

Η έλλειψη λατρευτικού, επίσημου χώρου για τις ανάγκες της μουσουλμανικής κοινότητας έχει γεννήσει εντός του αστικού ιστού μια σειρά από τζαμιά που στεγάζονται σε υπόγεια διαμερίσματα, αποθήκες και γκαράζ. Χώροι ευάλωτοι, σε λογής επιθέσεις που είναι αντίθετες στη λειτουργία τους και σε κοινωνικές κρητικές που βασίζονται στον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία.

Μέτα την πάροδο ορισμένων ήμερων από τότε που ήρθα σε επαφή με τις κοινότητες των μουσουλμάνων, χτύπησε το κινητό μου και στην άλλη άκρη ακούστηκε μια ζεστή και ευγενική φωνή σε σπαστά Ελληνικά. Ήταν ο Αμάλ. Πακιστανός στην καταγωγή που για τις επόμενες μέρες στάθηκε κάτι πάρα πάνω από “οδηγός” στο οδοιπορικό μου στους λατρευτικούς χώρους τους.tzamia_25 tzamia_24 tzamia_22 tzamia_21 tzamia_20

Η παρουσία του ήταν καταλυτική καθώς βοήθησε να σπάσει ο πάγος και να θεμελιωθεί, με απόλυτο σεβασμό, ένα πλαίσιο επικοινωνίας με τους πιστούς. Μου επέτρεψε να μιλήσω και να φωτογραφίσω απρόσκοπτα.

Απο του Ψυρρή στο Κουκάκι κι από εκεί στη Λενορμάν και στο Περιστέρι. Διάσπαρτα στις λαϊκές γειτονιές. Άλλα σε σκοτεινά υπόγεια κι άλλα πολύχρωμα διακοσμημένα αλλά όλα πεντακάθαρα.tzamia_9

tzamia_16 tzamia_14 tzamia_12 tzamia_11tzamia_10

Ατμόσφαιρα ανατολίτικης μυσταγωγίας, μουρμουρητά και ψιθυριστές προσευχές. Η προσέλευση του κόσμου διαρκής. Άλλοτε μαζική, κατά την προσευχή της Παρασκευής κι άλλοτε όχι .Θρησκευτικός και συνάμα κοινωνικός ο ρόλος τους.

Δεν χρειάστηκε να ολοκληρώσω το project για να καταλήξω στο συμπέρασμα που πάντοτε υπερασπιζόμουν . Έχουν αναμφισβήτητο και απόλυτο δικαίωμα να προσεύχονται στον λατρευτικό τους χώρο που θα είναι θεσμοθετημένος από την επίσημη πολιτεία.

tzamia_17 tzamia_8 tzamia_7 tzamia_5 tzamia_1

Έπρεπε να είχε γίνει ΧΘΕΣ.

Στέλιος Ματσάγγος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ Γεννήθηκε σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό του Ν. Λαρισης και μεγάλωσε στην Θες/νικη όπου και τέλειωσε την μέση εκπαίδευση. Μετακόμισε στην Γαλλία για σπουδές (πανεπ.Grenoble και Paris VIII). Μετά το πέρας των σπουδών του, επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και ξεκίνησε η επαγγελματική του καριέρα σαν φωτορεπόρτερ. Από το 1992 εως και το 2007 δούλεψε σαν freelancer ,συνεργάτης πολλών και διαφορετικών έντυπων (εφημερίδες και περιοδικά). Από το 2007 μέχρι και σήμερα είναι μόνιμος συνεργάτης της κυριακάτικης εφημερίδας Real News. Είναι μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ από το ΄92. Συνεργάστηκε με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα καθώς επίσης και με τους Γιατρούς του Κόσμου, στο ξεκίνημα τους και τους ακολούθησε σε πολλές αποστολές ανά τον κόσμο. Έχει στο ενεργητικό του τρεις (3) προσωπικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Με την φωτογραφική ομάδα phasma2, συμμετείχε στην ομαδική έκθεση με θέμα την κρίση στο διεθνές φεστιβάλ του Sarajevo το 2014 με την όποια πήρε και το 1ο βραβείο. Έχει στο ενεργητικό του δυο εκδόσεις φωτογραφικών λευκωμάτων. Ταξιδέψε σε πολλά μέρη του κόσμου για κάλυψη δημοσιογραφικών θεμάτων και όχι μόνο. Μιλάει Γαλλικά, Αγγλικά.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button