FeaturedTravel StoriesΕλλάδα

Στον επίγειο παράδεισο της Γραμβούσας

Από που θα ξεκινούσε ετούτη η νέα “περιπέτεια”, αν όχι από τον επίγειο παράδεισο που ακούει στο όνομα, ακρωτήρι Γραμβούσας…

Η μέρα ήταν τόσο όμορφη και λαμπερή και η ατμόσφαιρα πεντακάθαρη, έβλεπα τα Αντικύθηρα τόσο καθαρά όσο ποτέ δεν τα είχα ξαναδεί.

Η Μαρία, είχε ετοιμάσει τα απαραίτητα για το “πικ νικ”, είχε όμως ξεχάσει την γραβιέρα, να μια καλή αφορμή για να δώσει τροφή στην “παιδική”, όσο και εθιμοτυπική γκρίνια του Βασίλη.

Ανεβαίναμε τα κοφτερά βράχια προς το …μάτι, στην άκρη του γκρεμού. Η προσφιλής μας πρώτη θέση – στάση, όταν φτάναμε στο πάνω μέρος του τηγανιού, ερχόμενοι από Καλυβιανή.

Τα μάτια μου αχόρταγα, κάθε φορά το ίδιο δέος.gramboysa-21

Στα αυτιά μου το τραγούδι του Μουντάκη:

Στης Γραμπούσας τ’ακρωτήρι,

στης Γραμπούσας τ’ακρωτήρι

εγλεντούσα μια φορά

μ’ένα Κρητικό ψαρά

Ένα γέρο καπετάνιο,

ένα γέρο καπετάνιο

που ’χε βάρκα τη χαρά,

στης Γραμπούσας τα νερά

Πλανέφτρα θάλασσα,

πλανέφτρα θάλασσα.

Θάλασσα λεβεντοπνίχτρα

θάλασσα λεβεντοπνίχτρα

που ’ναι ο γέρο μερακλής

ο παλιός τραγουδιστής

ν’αρματώσει τη χαρά του,

ν’ αρματώσει τη χαρά του.

το τραγούδι του να πει,

το τραγούδι του να πει

Πλανέφτρα θάλασσα,

πλανέφτρα θάλασσα.

όλα τ’άρμενα αρμενίζουν

όλα τ’άρμενα αρμενίζουν

με πανιά και με κουπιά

με πανιά και με κουπιά

μα του Τζέκα τ’αρμενάκι,

μα του Τζέκα τ’αρμενάκι.

δεν ξαναγυρίζει πια

Σστης Γραμπούσας τα νερά

Πλανέφτρα θάλασσα,

πλανέφτρα θάλασσα.

Ο μόνος που δείχνει κάπως να με καταλαβαίνει, να με νιώθει, είναι ο γέρο Σχίνος, να στέκει εκεί αριστερά, επιβλητικός μα σιωπηλός.gramboysa-8

Στα αυτιά μου, η προσευχή από το SELECTION MANTRAS (para serenar la mente y despertal el Amor incondicional ).

Ο αέρας να τρέχει και να χάνεται, να ξανάρχεται και οι φωνές του να μπερδεύονται με εκείνες των ριφιών, που τρέχουν στα θυμάρια και στα αγκάθια, ξεπερνώντας την έκπληξη των τουριστών και να μην στέκονται πουθενά, ούτε για μια φωτογραφία…

Ξεδιπλώνεται το φως, το κάστρο της Γραμβούσσας περήφανο, περήφανη και η “άγρια”. Αριστερά ο Μπάλος, πίσω του ο ποντικός.

Ο Βασίλης “έθεσε” μια στάλα σε παράλληλη θέση με τον Μπάλο, τι στην ευχή στην τσέπη τον έχει;;;

“Ήλιε μου τα φταιξίματα δεν είναι όλα δικά σου

μον’ είναι από τα σύννεφα που στέκονται μπροστά σου”

Η Μαρία πάντα ήρεμη, με ένα αδιόρατο χαμόγελο, από τα μάτια στα χείλη και πάλι από την αρχή. Η ηρεμία της παροιμιώδης. Σαν την ηρεμία τούτου του ευλογημένου τόπου.

Η παραλία του Μπάλου και το νησί Γραμβούσα βρίσκονται στο βορειοδυτικότερο άκρο της Κρήτης, στο νομό Χανίων.gramboysa-20

Μπάλος είναι η εξωτική παραλία-λιμνοθάλασσα που σχηματίζεται μεταξύ της χερσονήσου της Γραμβούσας και του ακρωτηρίου Τηγάνι, και Γραμβούσα (Ήμερη Γραμβούσα), το ένα απο τα δύο νησιά ακριβώς απέναντι από την λιμνοθάλασσα του Μπάλου, ενώ λίγο βορειότερα βρίσκεται το δεύτερο νησί, η Άγρια Γραμβούσα.

Στον Μπάλο και την Ήμερη Γραμβούσα μπορείτε να πάτε με κρουαζιερόπλοιο από το λιμάνι της Κισσάμου, ενώ μόνο στον Μπάλο έχετε την δυνατότητα να πάτε και μόνοι σας, οδικώς μέχρι ενός σημείου και μετά περπατώντας.

Μπάλος: “Θαύμα της φύσης, εξωτικό τοπίο, σκηνικό απερίγραπτης ομορφιάς, γαλάζιος παράδεισος, μαγευτική παραλία.”

Αυτοί και πολλοί άλλοι χαρακτηρισμοί τείνουν να αποδώσουν την ομορφιά στον Μπάλο.

Όσους ωραίους χαρακτηρισμούς και αν διαβάσετε, όσες ωραίες φωτογραφίες και αν δείτε από τον Μπάλο… τίποτα δεν μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε αυτό που θα νιώσετε όταν φτάσετε εκεί!

Όταν περπατήσετε μέσα στην γαλήνια λιμνοθάλασσα. Όταν κολυμπήσετε μέσα στα ζεστά, ρηχά, κρυστάλλινα, σμαραγδένια, γαλαζοπράσινα νερά του. Όταν χαλαρώσετε στην λευκή αμμουδιά κάτω από τον καυτό ήλιο (ροζ σε κάποια σημεία από την σκόνη θρυμματισμένων κοχυλιών). Όταν παρατηρήσετε την άγρια φυσική ομορφιά του τοπίου, τα βράχια και τις πλαγιές να υψώνονται πάνω από το κεφάλι σας.

Ακριβώς απέναντι από τον Μπάλο βρίσκεται η Ήμερη Γραμβούσα. Τουριστικός προορισμός σήμερα, λόγω του ενετικού κάστρου (σε σχήμα ισοσκελούς τριγώνου) που υπάρχει στο ψηλότερο τμήμα του νησιού με την μακραίωνη ιστορία του.gramboysa-22

Το κάστρο ξεκίνησε να χτίζεται το 1584 από τους Βενετούς, σε ένα πλαίσιο ευρύτερης οικοδόμησης φρουρίων στην Κρήτη, για να αντιμετωπίσουν την διαφαινόμενη επεκτατικότητα των Τούρκων στην περιοχή της Κρήτης και την Μεσογείου Θάλασσας.

Με το πέρασμα των χρόνων κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Απελευθερώθηκε. Καταλήφθηκε από τους Άγγλους και τους Γάλλους, και ξαναδόθηκε στα χέρια των Τούρκων.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, καθημερινά από το λιμάνι Καβονησίου της Κισσάμου διεξάγονται κρουαζιέρες για Γραμβούσα και Μπάλο.

Τρία πλοία αναχωρούν διαδοχικά στις 10:00, 10:15, 10:30 το πρωί και επιστρέφουν το απόγευμα στις 17:45, 18:00 και 18:00 αντίστοιχα. Μόνο τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ένα ακόμη πλοίο αναχωρεί στις 12:30 και επιστρέφει στις 19:30.

Ξεκινάτε από το λιμάνι πλέοντας κοντά στις ακτές της χερσονήσου της Γραμβούσας, με βόρεια πορεία μέσα στον κόλπο της Κισσάμου.

Παρατηρήστε την ακτογραμμή και θα δείτε το φαινόμενο της ανύψωσης του εδάφους της δυτικής Κρήτης. Η Αφρικανική τεκτονική πλάκα μετακινείται κάτω από την Ευρασιατική με αποτέλεσμα την ανύψωσή της.

Στο βορειοδυτικότερο σημείο της Κρήτης, το πλοίο περνάει ανάμεσα από το ακρωτήρι Βούξα και την Άγρια Γραμβούσα και στρίβει με πορεία νότια προς την Ήμερη Γραμβούσα.

Λίγο πριν το πλοίο δέσει στο νησί, θα δείτε στα δεξιά σας ένα ναυάγιο που τo’χει φάει η αλμύρα, όλο καφέ από την σκουριά.gramboysa-9

Μετά από 50 λεπτά θα κάνετε την πρώτη σας στάση στην Γραμβούσα και έχετε στην διάθεσή σας δύο ώρες να τις περάσετε όπως εσείς θέλετε πριν αναχωρήσετε.

…Είτε να ανεβείτε στο κάστρο, είτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στην παραλία.

Αν επιλέξετε να ανεβείτε στο κάστρο, παρά το δύσκολο της ανάβασης στα 100 περίπου μέτρα ύψος, σε 20 λεπτά θα είστε στην κορυφή.

Φροντίστε να μην εξαντλήσετε όλο τον χρόνο παραμονής σας στην Γραμβούσα πάνω στο κάστρο. Μετά την ανάβαση, περιπλάνηση στο κάστρο και κατάβαση κάτω από τον καυτό ήλιο, μια βουτιά στην θάλασσα είναι απαραίτητη.

Φεύγοντας από την Γραμβούσα, μεσολαβεί το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας και μετά από 15 λεπτά φτάνετε στον παράδεισο.

Μην περιμένετε να κατεβείτε. Βουτήξτε πάνω από το πλοίο! Αν το σκέφτεστε… Χρησιμοποιήστε την νεροτσουλήθρα.

Δεν υπάρχουν λεωφορεία που να πηγαίνουν στον Μπάλο. Αν πάρετε το ΚΤΕΛ από Χανιά, το πλησιέστερο σημείο που θα φτάσετε είναι η Κίσαμος.gramboysa-6

Ωστόσο, υπάρχουν οργανωμένες εκδρομές – περιηγήσεις για Γραμβούσα και Μπάλο απο τα Χανιά και άλλες περιοχές της Κρήτης.

Στον Μπάλο μπορείτε να πάτε και μόνοι σας με το αυτοκίνητο, από χωματόδρομο μέχρι ένα σημείο και έπειτα συνεχίζετε με τα πόδια ακολουθώντας το μονοπάτι.

Αφού περάσετε μέσα από την Κίσσαμο, ακολουθείτε τον δρόμο για το λιμάνι της Κισσάμου και το χωριό Καλυβιανή.

Από εκεί και πέρα αρχίζει ο χωματόδρομος. Μετά από περίπου 8 χιλιόμετρα ο χωματόδρομος καταλήγει σε μια αλάνα όπου και θα παρκάρετε.

Είστε σχεδόν πάνω από τον Μπάλο! Ακολουθήσετε το μονοπάτι, ανηφορικό στην αρχή, που θα σας οδηγήσει κάτω στην παραλία. Κατεβαίνοντας το μονοπάτι, σε κάποιο σημείο θα γίνει ορατό μπροστά σας το πανέμορφο τοπίο, ο Μπάλος.

Από το σημείο αυτό έχουν τραβηχτεί άπειρες φωτογραφίες και βίντεο.

Εσείς έχετε την ευκαιρία να το δείτε με τα μάτια σας.

…Ένα πλεονέκτημα που έχει κανείς όταν έρθει στον Μπάλο οδικώς!

Γραμβούσα (από τα ιταλικά Garabusa ή Grabusa) είναι όνομα δύο μικρών νησιών της Κρήτης. Τα δύο νησιά (Ήμερη Γραμβούσα και Άγρια Γραμβούσα) βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Χανίων. Διοικητικά υπάγονται στο δήμο Κισσάμου.

gramboysa-18

Σπύρος Τσακίρης

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ-VIDEOGRAPHER Γεννήθηκε το 1962 στη Ζαχάρω Ηλείας. Από πολύ νωρίς άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία. Από το 1987 εργάζεται στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», καλύπτοντας όλα τα μεγάλα ελληνικά και διεθνή γεγονότα. Από το 1999 είναι υπεύθυνος του φωτογραφικού τμήματος της εφημερίδας (καθημερινό, κυριακάτικο φύλλο, www.enet.gr). Έχει καλύψει θέματα όπως: Εμφύλιος στη Βοσνία, 1o και 2ο Πόλεμο του Κόλπου, εμφύλιος στο Λίβανο, πτώση Σοβιετικής Ένωσης, γεγονότα στην Αλβανία, πτώση Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, Κοσσυφοπέδιο '89, εμφύλιος στη Ρουάντα, πείνα στην Αφρική, Κούρδοι, τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πέρα από την επικαιρότητα, έχει φωτογραφήσει σε χώρες όπως: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Συρία, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Τανζανία, Κένυα, Νότιος Αφρική, Αίγυπτος, Κύπρος, Ολλανδία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Αυστρία, αποτυπώνοντας τη διαφορετικότητα της ανθρώπινης δραστηριότητας και την παρουσία της στο περιβάλλον. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με το διεθνή τύπο, με το γαλλικό πρακτορείο IMAPRESS και το γερμανικό ACTION PRESS. Θέματά του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα ελληνικά και ξένα περιοδικά, όπως «ΓΑΙΟΡΑΜΑ», «Flame of Life», «ΔΙΦΩΝΟ», ελληνικό και ισπανικό «National Geographic», “STERN”, “TIME”, “PARIS MATCH”, “NEWSWEEK” κλπ. Από το 2009 είναι μέλος του IEPA (International Environment Photographers Association). Επίσης είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ (Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας). Φωτογραφίες του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε διεθνή μουσεία. Επίσης φωτογραφία του βρίσκεται στην παγκόσμια συλλογή για τις καλύτερες φωτογραφίες του αιώνα που πέρασε. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Έχει ολοκληρώσει μεγάλα projects με θέματα «Τα παιδιά μπροστά στο νέο αιώνα», «Οι άνθρωποι του τύπου στην Ελλάδα», «Ψαράδες», «Άνθρωπος και Περιβάλλον». Ασχολείται παράλληλα με τη σκηνοθεσία multimedia και ντοκιμαντέρ. Έχει ολοκληρώσει τέσσερα ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα τα μικρού μήκους «Vrooom» 32΄, «Μπαϊάσα – Βοβούσα» 17΄ και «Ο Θησαυρός της Λιμνοθάλασσας» 17΄, το οποίο και βραβεύθηκε το 2003 από το National Geographic και προβλήθηκε στο φεστιβάλ ECOCINEMA 2003. Επίσης το ντοκιμαντέρ, μεγάλου μήκους «Flamingo» 90΄, μία μουσική ταινία με τους Πυξ Λαξ που κυκλοφόρησε στην αγορά με τη μορφή DVD. Ακόμη, για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σκηνοθέτησε το 2014 το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ». Σήμερα συνεργάζεται με μεγάλα ελληνικά και διεθνή ειδησεογραφικά ΜΜΕ και διδάσκει σε σεμινάρια και δυναμικά workshops, δίνοντας έμφαση στα multimedia. Δημιούργησε την ιστοσελίδα www.carnetdevoyage.gr και εργάζεται ως Φωτογράφος του Προέδρου της Βουλής, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τέλος, συνεχίζει να δημιουργεί ντοκιμαντέρ με ενδιαφέρουσες ιστορίες. https://www.instagram.com/tsakiris.photography/ Spyros Tsakiris Photography|Facebook/ tsakirisphotographer@gmail.com

Σχετικά Άρθρα

Back to top button