Travel StoriesΕλλάδα

Οι Φράχτες

Αν ονειρευτούμε ότι περπατάμε και ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά μας ένας φράκτης σημαίνει ότι κάποιος θα παρεμβάλλει το δρόμο μας με σκοπό να μας εμποδίσει στις εργασίες μας. Εάν κατορθώσουμε να τον περάσουμε και να πηδήσουμε στην άλλη πλευρά, σημαίνει ότι παρά τα όποια εμπόδια εμείς θα εκτελέσουμε τους σκοπούς μας, αλλά εάν ο φράκτης μας σταματά και αποτυγχάνουμε να περάσουμε, είναι ότι στην πραγματική μας ζωή ούτε θα κατορθώσουμε να νικήσουμε τους αντιπάλους μας ούτε τους ανταγωνιστές.

Αν δούμε ότι σκαρφαλώνουμε στην κορυφή ενός φράχτη σημαίνει επιτυχία. Αν περάσουμε τον φράχτη σημαίνει ότι θα επιτύχουμε τις επιθυμίες μας, αλλά όχι με τόσο νόμιμα μέσα.

Αν ονειρευόμαστε ότι κατασκευάζουμε έναν φράχτη σημαίνει μια σταθερή βάση για μελλοντικό πλούτο μέσα από τον οικονομικό κι επιχειρηματικό μας χαρακτήρα.

Αν δούμε ότι πέφτουμε από έναν φράχτη σημαίνει ότι έχουμε πνιγεί μέσα σε ένα έργο, το οποίο δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε.

Αν δούμε ζώα να σκαρφαλώνουν τον φράχτη προμηνύει ότι θα λάβουμε βοήθεια από κάποια απρόσμενη πηγή. Αν τα βλέπουμε να πηδούν κάτω σημαίνει απώλειες στο εμπόριο ή τη δουλειά μας.Μάλιστα.

Έτσι λοιπόν ερμηνεύει ο αστρολόγος του μέλλοντος μας, τα μελλούμενα.fraxtes_1

fraxtes_3

Έβρεχε ασταμάτητα από τα αξημέρωτα. Τσαντισμένος ο ουρανός από τους ανθρώπους, μάζεψε ότι σύγνεφα βρήκε πρόχειρα και άρχισε το κατάβρεγμα. Έχει κι αυτός τα δίκια του…

Δεν έλεγε να κοπάσει. Ο δρόμος χώμα, το 4χ4 να αντιστέκεται αλλά μέχρι πότε;

Δεν πήγαινε άλλο. Δεν έβλεπα πια ούτε δυο μέτρα μπροστά από την μούρη του αυτοκινήτου. Τσίπουρο είχα. Ήταν ότι χρειαζόμουν. Έβαλα το αυτοκίνητο κατά προσέγγιση σε ασφαλές μέρος, μουσικούλα τσίτα να σκεπάζει την βροχή και χάζευα τις διαδρομές του νερού στο παρμπρίζ.

Λίγο πριν το χωριό Γρεβενίτης, έμελλε να σταματήσω.fraxtes_4

fraxtes_5

fraxtes_6

Ο Γρεβενίτης είναι ένα μικρό χωριό, που βρίσκεται βορειοδυτικά από το Μέτσοβο. Δίπλα στον Βοϊδομάτη. Ανατολικά του είναι η τεχνητή λίμνη του Αώου και πιο πάνω αρχίζει ο εθνικός δρυμός Πίνδου, Pindos National Park Ελληνιστί.

Όταν δέησε να κοπάσει ο κατακλυσμός, εγώ είχα, …κατά προσέγγιση!!! σταματήσει μπροστά από έναν φράχτη. Δηλαδή, λίγα μέτρα ακόμα και θα είχα μπει στο χωράφι.

Ο φράχτης αυτός είχε πάνω του την Άρτα και τα Γιάννενα που λένε. Λάστιχα, νάυλον, μπιντόνια, σχοινιά, ότι μπορεί κανείς να φανταστεί. Ξαφνικά με έπιασε ένα ακατάσχετο γέλιο. Ποτέ στην ζωή μου δεν είχα δει τόσο αστείο φράχτη. Για να είμαι ακριβής ποτέ μέχρι τώρα, δεν είχα σκεφτεί τους φράχτες.fraxtes_7

Ταξιδεύοντας, γνώρισα φράχτες και φράχτες. Οι περισσότεροι έμοιαζαν στους ιδιοκτήτες τους. Τεντωμένος και ευθυτενής ο φράχτης στο χωράφι του απόστρατου, ο φράχτης από του βοσκό στο Σέλι, ότι νάνε και ο φράχτης στον Γρεβενίτη που έγραφα πιο πάνω ήταν του καφετζή του χωριού. Ένας αεικίνητος τύπος που έμοιαζε στην ταχύτητα του Βέγγου στις δόξες του.fraxtes_8

fraxtes_10

fraxtes_11Φράχτες ιδιοκτησίας, φράχτες προστασίας, υδάτινοι φράχτες, φράχτες για τα ζώα, για τα λουλούδια, για τα συναισθήματα. Φράχτες για τις διεκδικήσεις μας τα ΜΑΤ στις πορείες, στρατιωτικοί φράχτες. Φράχτες μεταξύ ζωής και θανάτου οι μάντρες στα νεκροταφεία.

Ο άνθρωπος τελικά, έχει ανάγκη να προσδιορίζει, να ιδιωτικοποιεί ότι μπορέσει, του ανήκει ή όχι. Γιατί αλλιώς πως βάζεις φράχτη στην γη και από που κι ως που την ορίζεις ιδιοκτησία σου. Και πως τέλος, η εξουσία βάζει φράχτη στα όνειρα μας;

Θυμάμαι ένα σύνθημα που είδα σε κάποιο τοίχο και ένοιωσα την αλήθεια του,

” Όσο ψηλώνετε τους φράχτες, τόσο βελτιώνονται οι άλτες”, έτσι έγραφε.fraxtes_12

 

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Σπύρος Τσακίρης

Σπύρος Τσακίρης

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ-VIDEOGRAPHER Γεννήθηκε το 1962 στη Ζαχάρω Ηλείας. Από πολύ νωρίς άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία. Από το 1987 εργάζεται στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», καλύπτοντας όλα τα μεγάλα ελληνικά και διεθνή γεγονότα. Από το 1999 είναι υπεύθυνος του φωτογραφικού τμήματος της εφημερίδας (καθημερινό, κυριακάτικο φύλλο, www.enet.gr). Έχει καλύψει θέματα όπως: Εμφύλιος στη Βοσνία, 1o και 2ο Πόλεμο του Κόλπου, εμφύλιος στο Λίβανο, πτώση Σοβιετικής Ένωσης, γεγονότα στην Αλβανία, πτώση Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, Κοσσυφοπέδιο '89, εμφύλιος στη Ρουάντα, πείνα στην Αφρική, Κούρδοι, τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πέρα από την επικαιρότητα, έχει φωτογραφήσει σε χώρες όπως: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Συρία, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Τανζανία, Κένυα, Νότιος Αφρική, Αίγυπτος, Κύπρος, Ολλανδία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Αυστρία, αποτυπώνοντας τη διαφορετικότητα της ανθρώπινης δραστηριότητας και την παρουσία της στο περιβάλλον. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με το διεθνή τύπο, με το γαλλικό πρακτορείο IMAPRESS και το γερμανικό ACTION PRESS. Θέματά του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα ελληνικά και ξένα περιοδικά, όπως «ΓΑΙΟΡΑΜΑ», «Flame of Life», «ΔΙΦΩΝΟ», ελληνικό και ισπανικό «National Geographic», “STERN”, “TIME”, “PARIS MATCH”, “NEWSWEEK” κλπ. Από το 2009 είναι μέλος του IEPA (International Environment Photographers Association). Επίσης είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ (Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας). Φωτογραφίες του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε διεθνή μουσεία. Επίσης φωτογραφία του βρίσκεται στην παγκόσμια συλλογή για τις καλύτερες φωτογραφίες του αιώνα που πέρασε. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Έχει ολοκληρώσει μεγάλα projects με θέματα «Τα παιδιά μπροστά στο νέο αιώνα», «Οι άνθρωποι του τύπου στην Ελλάδα», «Ψαράδες», «Άνθρωπος και Περιβάλλον». Ασχολείται παράλληλα με τη σκηνοθεσία multimedia και ντοκιμαντέρ. Έχει ολοκληρώσει τέσσερα ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα τα μικρού μήκους «Vrooom» 32΄, «Μπαϊάσα – Βοβούσα» 17΄ και «Ο Θησαυρός της Λιμνοθάλασσας» 17΄, το οποίο και βραβεύθηκε το 2003 από το National Geographic και προβλήθηκε στο φεστιβάλ ECOCINEMA 2003. Επίσης το ντοκιμαντέρ, μεγάλου μήκους «Flamingo» 90΄, μία μουσική ταινία με τους Πυξ Λαξ που κυκλοφόρησε στην αγορά με τη μορφή DVD. Ακόμη, για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σκηνοθέτησε το 2014 το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ». Σήμερα συνεργάζεται με μεγάλα ελληνικά και διεθνή ειδησεογραφικά ΜΜΕ και διδάσκει σε σεμινάρια και δυναμικά workshops, δίνοντας έμφαση στα multimedia. Δημιούργησε την ιστοσελίδα www.carnetdevoyage.gr και εργάζεται ως Φωτογράφος του Προέδρου της Βουλής, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τέλος, συνεχίζει να δημιουργεί ντοκιμαντέρ με ενδιαφέρουσες ιστορίες. https://www.instagram.com/tsakiris.photography/ Spyros Tsakiris Photography|Facebook/ tsakirisphotographer@gmail.com

Σχετικά Άρθρα

Back to top button