Travel StoriesΚόσμος

Μorocco Project: Κολυμπώντας στα ηχητικά κύματα ενός καθεδρικού ναού (video)

Έφτασα στην Καζαμπλάνκα το αργά το βράδυ στις 15 Μαϊου. Μερικές ώρες ξεκούρασης, πρωϊνό και δρόμο… Η κίνηση στους δρόμους, τα ταξί που κορνάρουν, ο κόσμος που είναι ταγμένος στον προορισμό του δεν με άφηναν να απολαύσω τα χρώματα που υπήρχαν στους στενούς δρόμους.

Περπατώντας προς την μεντίνα (παλιά πόλη) άρχισα να καταλαβαίνω γιατί όλες οι πληροφορίες που έβρισκα εδώ και μερικές εβδομάδες μιλούσαν για μία μεγάλη πόλη χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

“Εδώ όλοι τρέχουν και δουλεύουν. Δεν θα βρεις κάτι εξαιρετικό αν ψάχνεις για μουσική. Καλύτερα να πας αλλού.”, ήταν η συμβουλή του χαμογελαστού κατά τα άλλα υπαλλήλου όταν πήγα να αγοράσω τον μαροκινό μου αριθμό τηλεφώνου.

Με τον Zobair είχαμε μιλήσει μέσω fb εδώ και κάποιον καιρό. Με περίμενε στην Καζαμπλάνκα με αγωνία για να με βοηθήσει στο project. Περάσαμε περπατώντας έξω από έναν τεράστιο καθεδρικό λευκό ναό. Προσπαθήσαμε να μπούμε αλλά ήταν κλειστός. “Αύριο θα έρθουμε να μπούμε γιατί είναι πολύ ωραίος.

Τον χρησιμοποιούν για εκθέσεις (καθώς πρόκειται για μουσουλμανική χώρα).”, μου είπε.Την επόμενη μέρα ήταν ανοιχτά. Μπαίνοντας μέσα άρχισα να ακούω τον χώρο.

Συγκλονιστικό…Παρακάλεσα τον υπεύθυνο σην είσοδο να παίξω λίγο σαξόφωνο για να εισπράξω ένα αυστηρό “όχι!” και την συμβουλή να πάμε στον πρώτο όροφο για να δούμε την θέα της πόλης. Του εξήγησα πως είμαι μουσικός και δεν με ενδιαφέρει η θέα της πόλης αλλά ο ήχος του ναού. Με την τρίτη φορά με άφησε σχεδόν σαν να έδιωχνε μύγα από πάνω του.

Κολυμπήσαμε στα ηχητικά κύματα για περίπου 10-15 λεπτά. Ο ήχος ταξίδευε ατελείωτα ολόγυρά μας, μας ακουμπούσε και ξανα έφευγε για να συνεχίσει το ταξίδι του στον τεράστιο χώρο…Βγαίνοντας από την πόρτα, ο άνθρωπος που πιο πριν μας απαγόρευε να παίξουμε είχε αλλάξει.

Τον ευχαριστήσαμε θερμά και μας είπε με ένα βλέμμα αλλιώτικο “εγώ ευχαριστώ”, ετοιμάζοντας το τσιγάρο και την φωτιά του…

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Αλέξης Γραμματικός

Αλέξης Γραμματικός

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε σε Αλεξανδρούπολη και Αθήνα, ακούγοντας τον πατέρα του να παίζει πιάνο στο σπίτι. Έκανε τα πρώτα του βήματα στην μουσική παρακολουθώντας μαθήματα πιάνου και θεωρίας μουσικής σε παιδική ηλικία, όμως εκείνο που πραγματικά τον τράβηξε στην μουσική ήταν η αγάπη για αυτήν μέσα στην οικογένεια. Οι ήχοι του ρεμπέτικου, του Χατζιδάκι και της κλασσικής μουσικής άρχισαν να αναμιγνύονται με εκείνους των Queen, των Pink Floyd και των Doors στην ηλικία του γυμνασίου. Σε ηλικία 14 ετών κάνει μαθήματα τρομπέτας για έναν χρόνο, όμως η κιθάρα κερδίζει την προτίμηση του. Αρχίζει να συνθέτει δικά του τραγούδια και λίγα χρόνια αργότερα να παίζει και να τραγουδάει σε μπαράκια στην Αλεξανδρούπολη και αργότερα στην Αθήνα. Το 2008 δημιουργεί μαζί με καλούς φίλους στην Αθήνα το συγκρότημα “Ομοθυμαδόν”, όπου τραγουδάει και παίζει κιθάρα σε διασκευές και δικά τους καινούρια τραγούδια με ύφος μεταξύ swing, reggae, ska, country, blues και ρεμπέτικου. Ένα είδος που θα αποκαλέσουν οι ίδιοι “skantry”. Το 2012 αγοράζει το πρώτο του Άλτο σαξόφωνο και φεύγει μόνιμα για την Κωνσταντινούπολη. Εκεί γνωρίζει ανθρώπους, μουσικούς και μη, από κάθε γωνιά του πλανήτη και ξεκινά να παίζει σαξόφωνο στο latin σχήμα “Maria Peligro” (που μετονομάζεται στην συνέχεια “La Cabronada”). Μένει στην Πόλη σχεδόν ενάμιση χρόνο παίζοντας και παράλληλα ξεκινά ηχογραφήσεις πάνω σε μία καινούρια ιδέα με μουσικούς από χώρες όπως Τουρκία, Ισπανία, Χιλή, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιράν αλλά και την Ελλάδα. Ηχογραφεί το ηχοτοπίο της Κων/πολης και το παντρεύει με την παράλληλη μουσική του σύνθεση, διαδικασία που διαρκεί δεκαπέντε μήνες, σε ένα project – μουσικό ντοκυμαντέρ που τελικά θα ονομαστεί “Nueva Vista – days of Istanbul” (FM records 2015). Tο καλοκαίρι του 2014 ηχογραφεί ως σαξοφωνίστας το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ “Gone by the Sea” με πέντε δικές του δημιουργίες και μία διασκευή του Ερωτόκριτου. Πρόκειται για ορχηστρικό, τζαζ ύφους άλμπουμ με έντονη αναφορά στην θάλασσα. Το εκδίδει ως ανεξάρτητος καλλιτέχνης σε μουσικές ιντερνετικές πλατφόρμες τον Ιούλιο του 2014. Τον Φεβρουάριο του 2016 μαζί με την Φωτεινή Τσακνάκη συνέθεσαν και ηχογράφησαν την πρωτότυπη μουσική για το ντοκυμαντέρ “Argo Navis” της Faos TV Productions. Το άλμπουμ “Argo Navis” κυκλοφόρησε από την FM records σε συνεργασία με την Faos TV Productions. Παράλληλα συνεχίζει να εμφανίζεται σε live σκηνές, όπου παίζει σαξόφωνο και τραγουδάει μαζί με την Φωτεινή Τσακνάκη στο πιάνο, καθώς και να ετοιμάζει το επόμενό του άλμπουμ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button